Vezetett túrák

Járd velünk az erdőt!

Pilis Szent Lelke

A Két-bükkfa-nyeregből indulva járjuk be a Pilis Szent Lelke útvonalat. Kitekintünk a Fekete-kőről, fújunk egyet a Pilis-nyeregben. Bejárjuk a panoráma útnak nevezett zöld sáv jelzést, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Dorogi-medencére, valamint meglátogatjuk a Sasfészek kulcsosházat. Leereszkedünk Pilisszentlélekre, melyet átszelve jutunk vissza a forgalmas hegyi csomóponthoz. Felejthetetlen őszi élmények a Pilisben. Hol?Mikor?Mit vigyek?LétszámkorlátRészvételi díjJelentkezésHol? KIINDULÓ- [...]

Kisvasutas kilátótúra a Dél-Börzsönyben

A Kismaros és Királyrét között zakatoló kisvasúttal Szokolyáig utazunk, hogy onnan visszatúrázzunk és gyönyörködhessünk a Nacsapéreg és a Nagy-Kőszikla panorámájában, valamint a Dél-Börzsöny lankáinak ismeretlen őszi pompájában. 

Szarvasok násza

Hazánk legvadregényesebb hegysége a Börzsöny, melynek központi része az ősvulkán korában keletkezett. Az égfelé magasló vulkáni ormok maradványai alatt húzódik meg a Csarna-völgy, ahol számos ritka állat populációja él. Hosszú évek óta érintetlen völgyben közelítjük meg a kalderát, meghódítjuk a Salgóvár és a Holló-kőgerincét, miközben szerencsével a szarvasok nászát, a szarvasbőgést hallgatjuk. 

Ahol dobog a kő

Hétszázról négyszázra, avagy leereszkedünk a Rám-szakadék felső kapujához, ahonnan érintve a Rám-hegyet és a Három-forrás környékét, némi szép kilátásért visszakanyargunk a magasba. Bejárjuk a Dobogókő alatt tekergő Thirring-körútat, a táltosok útját, hogy feltöltődhessünk a környék energiáival. 

Téli tüdőtisztító túra

A Nyugat-Börzsönyben barangolva a friss, téli tüdőtisztító levegőn ámulatba ejtő panoráma vár ránk a Só-hegyről és a Kopasz-hegyről. Mellettük érintjük Nagyirtáspusztát és a Vasas-kutat is. 

Túra a Sasfészekbe

Kesztölcről indulva másszuk meg a Kétágú-hegy emelkedőjét, hogy az Öreg-szirten megpihenve pazar kilátásban legyün részünk. Csak úgy, mint a Sasfészekből, mely a Pilis egyik legelrejtettebb pihenője. A túra során felkeressük a Kémény-sziklát és Klastrompusztát is, a remeték hajdani törökdúlta menedékét. 

Kilátótúra a Budai-hegységben

Január első hétvégéjén egy igazán könnyed, kevés szintemelkedést tartalmazó, ám varázslatos kilátópontokkal és látképekkel kecsegtető kilátótúrára invutálunk titeket a Budai-hegységbe. A lineáris túra végén lehetőségetek van a fűtött gyermekvasúttal visszautazni a kiindulópontba. Kezdd túrával, kezdd velünk az évet!

Koldusok szállásán (VIP túra)

Tatabánya, ahol a Gerecse százméteres sziklákkal törik le. Innen indul körtúránk, mely Koldusszállásig halad és bebarangolja a környék attrakcióit, mint például a Vértes László-barlangot, a Szelim-barlangot és a Turul-emlékművet.  Mikor? 2019.12.15 vasárnap Start: 09:00 GPS 47.588283, 18.409790 Tatabánya, Turul parkoló Hol? Mit vigyek? Ételt, italt Jó hangulatot Télies öltözetet Zárt túracipőt Létszámkorlát A túrán a [...]

Ők a Hétköznapi Hősök 2019-ben

Érdekel, hogy kik túráznak velünk? Szeretnéd megnézni, hogy mely korosztály kirándul hétköznap? Esetleg érdekel, hogy a férfiak, a nők, vagy a gyerekek mennyien járnak ezen eseményeinkre? Akkor kattints ide, ők a Hétköznapi Hősök 2019-ben! Túrasorozatunk elemzése.

A Dunakanyar panorámaút

A Dunakanyar Dél-börzsönyi vonulatai a természeti adottságok miatt túránk során komoly erőpróbát jelentenek, ám az útvonalon található kilátópontok különleges panorámájuknak köszönhetően minden fáradalmat feledtetnek. Szemkápráztató, talán ez a legtalálóbb szó rá. Szemkápráztató, talán ez a legtalálóbb szó, ami elsőre az eszünkbe jut és illusztrálja a látottakat. Mikor? 2019 szeptember 22. vasárnap 09:00 GPS Nagymaros, Millennium [...]

A Lélekszaggató

A Pilis-Visegrádi-hegység és Magyarország egyik, ha nem legkeményebb emelkedőjét hívják Lélekszaggatónak, mely 2,5 kilométeren közel 500 méter szintemelkedést rejteget, ráadásul a sziklás és szűk útvonalon roppant nehéz a hegymenet. Küzdelmeinket kárpótolja mind a Vadálló-kövek, mind a Prédikálószék lenyűgöző panorámája. Hódítsd meg velünk a Lélekszaggató szikláit!

Budapest csúcsán

Eredetileg zárótúrának terveztük, de a szarvasbőgés miatt a Kevélyek nem látogathatóak szeptemberben, így csak a főváros területén belül barangolhatunk. Nem bánjuk, hiszen az ősz színeit a túra elején megcsodálhatjuk még akár világosban is, majd az őszi este illatában és a város látképében járjuk be ezt a rövidke útvonalat a János-hegy megmászásával.

Kevélyek

Misztikusak, impozánsak, kihívásra sarkallnak a Kevélyek. A Csobánka, Pilisborosjenő, Pomáz, Solymár és Üröm fölé magasló vonulatok 11,6 kilométeres expedíciója a távhoz mérten jelentős, 394 méteres szintemelkedést tartalmaz. Az éremosztó zárótúra. Bevállalod?

Remete vidéken

Tudtad, hogy Magyarország legkisebb települése Remeteszőlős, melyről sokan úgy hiszik, hogy Budapest egyik kerülete? Ezen kis község szomszédságában található a káprázatos Remete-szurdok, s a fölötte őrködő Remete-hegy, ahonnan olyan lenyűgöző és magával ragadó a városi látkép, ami örökre a szemünkbe ég.

A Szénás és a Zsíros

A Nagy-Szénástól északra és keletre eső vidéket barangoljuk be 2019.07.18.-án. Zsíros-hegy, Muflon itató és szép kilátás a többihez képest viszonylag hosszabb esti túrán, ami 13,46 kilométert jelent 384 méter szintemelkedéssel. Vajon igaz a mítosz, mely szerint a Nagy-Szénáson mindig fúj a szél? Most kiderül!

Naszály csúcstámadás

Magaslik egy impozáns hegy a Cserhát déli lábainál, mely óriásként határolja el a Gödöllői-dombság lankáit az Északi-középhegységtől. Nem nehéz kitalálni, hogy a megjelenésével szinte önálló elemet képviselő sasbércről, a Naszályról van szó.

A huszonnégyökrös török

Ezúttal Budaörsre invitálunk titeket a Hétköznapi Hősök túrasorozat keretein belül, ahol meghódítjuk a hírhedt Törökugratót, letekintünk a Huszonnégyökrös-hegy oldalából, majd a település feletti utakon tekergünk vissza a városba.

Varázslatos Bükk

Számos csodát tartogat hazánk egyik legkülönlegesebb hegysége, a Bükk. Túránk során a két legmagasabb pontját, két csodálatos kilátópontját, valamint egyik legszebb völgyét, vízesését és forrását is felkeressük. Nem egyszerű, de gyönyörű túra egy varázslatos vidéken. Tarts velünk!

A Dél-Vértes legszebb panorámái

Csákberényből indulva rendezzük következő vezetett túránkat, melynek során felkeressük a Vértes dél-nyugati vonulatainak látványosságait. Letekintünk a Kopasz-hegyről, szusszanunk a Cser-vágásnál, majd keresztül haladunk a Kis-nyíres-völgyön és a Köves-völgyön. Az impozáns völgyből kiérve meghódítjuk a Strázsa-hegyet, ahonnan szép kilátás nyílik Csákberényre. A túra végén bejárjuk a vértesi panoráma tanösvényt, mely a korábban bejárt kör alakú útvonal […]

A Pilis tetején

A Pilis legmagasabb pontját keressük fel a Hétköznapi Hősök Túrasorozat harmadik állomásán, melyen lehetőség lesz kitekinteni a Boldog Özséb-kilátóból is, ahonnan meseszép körpanoráma tárul elénk Dobogókőre, a Buda-hegységre, az alattunk meghúzódó településekre és a Kevélyekre is. 

Csopaki csatangolás

A Balaton-felvidék csopaki borvidékén csatangolunk a Zarándok Kalanddal, ahol bár nem gondolnád, mégis tudunk neked kaptatós ormokat mutatni pazar kilátással. A túrát követően érdemes a környéken megszállni és megízlelni valamely pincészet kiváló nedűjét. 

Várak a Karancs-Medvesben

Két lenyűgöző várat is érintünk a Boszorkány-kő panorámája és a Medves-fennsík belsejébe hatoló Eresztvényi Kőbányák geológiai tanösvény mellett április huszadikán a Karancs-Medvesben.

Kövesd velünk a lepkéket

A Fóti-Somlyó tanösvényt a fővárostól mintegy 25 km-re, a Gödöllői-dombságban találjuk. Roppant egyszerű megközelíteni, ugyanis a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonal Fótfürdő állomásától pár száz méterre kezdődik a kék lepke jelzéssel jelölt tansövény. Autóval Fót központja felől érdemes felkeresni, parkolásra pedig a Fáy présház mellett van lehetőség.

Köveskáli keringő

Április első hétvégéjén a Balaton felé vesszük az irányt, ahol a Zarándok Kalanddal közös esemény keretein belül túrázhattok, borozhattok és cserélhettek eszmét egymással. 

Kilátás a Hársokról

A Hétköznapi Hősök Túrasorozat első állomása a főváros egyik legfelkapottabb és túrák által talán a legtöbbet is érintett pontjáról, a Szépjuhásznéról indul. Meghódítja mind a Kis-Hárs-hegy, mind a Nagy-Hárs-hegy kilátóját, s tekereg is egyet körülöttük. Jártál már sötétedés után ezeken a helyeken?

Emlékek útján a Szekszárdi-dombságban

Egy különleges, igazán sokszínű tájegységen rendezünk vezetett túrát, melyen Szálka, Mórágy és Bátaapáti érdekességeit ismerheted meg a lineáris útvonal segítségével, ráadásul este borvacsorán lazulhatsz el a megszokott kiváló társaságban. 

Michelin-csillagok nyomában

Ezúttal egy igen különleges túrára invitálunk Titeket, ami valójában nem is kizárólag a természetjárás miatt, hanem az azt körülvevő gasztroprogramokkal szimbiózisban lesz kuriózum. Ha érdekel, hogyan kapcsolódik a borkóstoló a túrázáshoz, itt a helyed!

Amerre a hiúz is jár

Hazánk legvadregényesebb hegysége a Börzsöny, melynek központi része az ősvulkán korában keletkezett. Az égfelé magasló vulkáni ormok maradványai alatt húzódik meg a Csarna-völgy, ahol a láthatatlan nagymacskák, a hiúzok lefolyó populációja él. Meghódítjuk a Holló-kő és a Salgóvár gerincét, majd a katlannak nevezett, hosszú évek óta érintetlen völgyben térünk vissza a kisvasút végállomásához.  Ezt az [...]

A Pilis legendáinak nyomában

A 2019-es esztendő első túráját három távon hirdetjük meg. A legrövidebb a Holdvilág-árok meseszép, legendákkal tarkított útvonalán vezet, a közepes táv meghódítja a Bölcső-hegyet, míg a leghosszabb a Denke-gyilkosság helyszínét is felkutatja a környék valamennyi attrakciója mellett.  A Denke-gyilkosság nyomában 14,311 km és 611 m szintemelkedés A Bölcső-hegy és a Csikóvárak 10,639 km és 521 [...]

A Bölcső-hegy és a Csikóvárak

A közepes hosszúságú túrán bejárjuk a Holdvilág-árkot, megmásszuk a Bölcső-hegyet, kortyolunk a Lajos-forrásból és hullámvasutazunk egyet a Csikóvárakon. Amennyiben többet bírsz hat kilométernél, de télen nem mennél 15-öt, ez a Te távod! Hol?Mikor?Mit vigyek?LétszámkorlátRészvételi díjJelentkezésHol? KIINDULÓ- ÉS VÉGPONT Cím: 2013 Pomáz, Breier Tanya 1. GPS: 47.6638189667286, 18.966168338113814 A találkozó a farmon lesz. Keresd a Túrafüggő zászlóját! [...]

A Holdvilág-árok legendája

Egy bárki számára teljesíthető útvonalat választottunk, mely télen ugyan nehezebben járható és megfelelő felszerelés, öltözék szükséges, ám a Holdvilág-árok szépsége és legendáinak megismerése szinte kötelező választásként kínálkozik a természetjárók részére.  Hol?Mikor?Mit vigyek?LétszámkorlátRészvételi díjJelentkezésHol? KIINDULÓ- ÉS VÉGPONT Cím: 2013 Pomáz, Breier Tanya 1. GPS: 47.6638189667286, 18.966168338113814 A találkozó a farmon lesz. Keresd a Túrafüggő zászlóját! Mikor? A [...]

A Denke-gyilkosság nyomában

Ezen a hosszabb túrán megcsodálhatod a Holdvilág-árok káprázatos szurdokvilágát, a Bölcső-hegy és a Lom-hegy oldalában a lehullott falevelektől megkopaszodott fák között áttekinthetsz a Pilis-tető irányába, megismerheted a szentendrei tömeggyilkosság szomorú részleteit, vagy akár kortyolhatsz a Lajos-forrás vízéből. Tehát minden élményben részed lehet, amennyiben ezt a távot választod. Felkészült, jó erőben lévő túrázóknak ajánljuk, akik semmilyen [...]

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – Kevélyek

Misztikusak, impozánsak, kihívásra sarkallnak a Kevélyek. A Csobánka, Pilisborosjenő, Pomáz, Solymár és Üröm fölé magasló vonulatok 9,82 kilométeres expedíciója a távhoz mérten jelentős, 482 méteres szintemelkedést tartalmaz. A dátum 2018.12.04. Bevállalod?

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – Hármashatár-hegy

Tábor-hegyi-barlang, Hármashatár-hegy, Újlaki-hegy, Virágos-nyereg, Gluck Frigyes út, Farkastorok. Ezeket a nevezetességeket biztosan felkeresed, ha 2018.11.06.-án velünk tartasz. Sőt! Kedvező időjárási viszonyok között a túra végén hosszan csodálhatod az alattad fekvő Solymárvölgyet. Időpont: 2018. november 6. 18:00 (találkozó 17:45-kor) Találkozási pont: Erdőalja lépcső, ahol a zöld barlang jelzés indul Táv:  9.31 km Szintemelkedés:  327 m Tervezett [...]

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – Sztaravoda

Magyarország legrégebbi forrásfoglalását keressük fel 2018.10.02.-án, mely a legenda szerint Csernojevics Arzén kedvelt helye volt. Bár célirányosan az öreg vízhez tehetnénk egy párszáz méteres sétát, mi inkább egy 6,66 kilométeres túrával készültünk, érintve az Álló-rétet, a Nyerges-hegyet és az Asztal-követ. Időpont: 2018. október 2. 18:30 (találkozó 18:15-kor) Találkozási pont: A Skanzen mögötti, Sztaravda-forrás melletti parkoló [...]

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – Remete vidéken

Tudtad, hogy Magyarország legkisebb települése Remeteszőlős, melyről sokan úgy hiszik, hogy Budapest egyik kerülete? Ezen kis község szomszédságában található a káprázatos Remete-szurdok, s a fölötte őrködő Remete-hegy, ahonnan olyan lenyűgöző és magával ragadó a városi látkép, ami örökre a szemünkbe ég. 2018.09.11. Írd fel magadnak!

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – A Dunakanyar panorámaút

2018.08.07.-én a Börzsöny déli, Dunakanyarra néző hegyeit látogatjuk meg. Nagymarosról indulva kapaszkodunk fel a Szent Mihály-hegy oldalába, ahol a már jól ismert barlangoktól mesés panoráma kecsegtet. Később a Hegyes-tetőre is felkaptatunk, hogy a Világos-tér és a Köves-mező érintésével visszakanyarodjunk Nagymarosra. {{ vc_btn: title=Jelentkezem+a+panor%C3%A1mat%C3%BAr%C3%A1ra%21+&color=vista-blue&size=lg&align=center&button_block=true&link=url%3Ahttps%253A%252F%252Fdocs.google.com%252Fforms%252Fd%252Fe%252F1FAIpQLSdPLdAcZTUNOP2LeT8dAkzj_MS5L4jSt6xjbMhz4MH2AlRxkA%252Fviewform%7Ctitle%3AH%25C3%25A9tk%25C3%25B6znapi%2520H%25C5%2591s%25C3%25B6k%2520-%2520A%2520Dunakanyar%2520panor%25C3%25A1ma%25C3%25BAt%7Ctarget%3A%2520_blank%7C }} Időpont: 2018. augusztus 7. 19:00 (találkozó 18:45-kor) Találkozási pont: Nagymaros, Fő [...]

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – A Szénás és a Zsíros

A Nagy-Szénástól északra és keletre eső vidéket barangoljuk be 2018.07.03.-án. Zsíros-hegy, Muflon itató, és szép kilátás a többihez képest viszonylag hosszabb esti túrán, ami 13,46 kilométert jelent 384 méter szintemelkedéssel. Vajon igaz a mítosz, mely szerint a Nagy-Szénáson mindig fúj a szél? Most kiderül!

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – Barlangok és sziklák útján a Budai-hegységben

2018.05.29.-én a Fenyőgyöngyénél találkozunk. A szokásosnál picit több aszfaltot rejtő útvonalon érintjük a Remete-hegyet, a Mátyás-hegyet és a Ferenc-hegyet, melyeket szervezett túrák keretein belül kifejezetten ritkán látogathatunk meg. Nem maradhatnak el a barlangok, a Mátyáshegyi, a Pál-völgyi, a Szemlő-hegyi és a Ferenc-hegyi, de aggódni nem kell, barlangászni nem fogunk. Az egy másik projekt része. S [...]

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – Fóti-Somlyó

Budapesttől alig pár kilométerre található a 278 méter magas Fóti-Somlyó, mely a Gödöllői-dombság ezen vidékén igazi hegy látszatát kelti természeti adottságai miatt. A fokozottan védett területen 3,71 km hosszú tanösvény található, mely lepke jelzéssel vezeti útján a természetjárókat. A turistajelzés megválasztása nem véletlen, hiszen a Somlyón 650 nagylepke fajt fedeztek fel a kutatók. 2018. április [...]

Túrázz velünk! Csákberényi csatangolás

2018.04.08-án vasárnap Csákberényből indulva rendezzük harmadik vezetett túránkat, melynek során felkeressük a Vértes dél-nyugati vonulatainak látványosságait. Letekintünk a Kopasz-hegyről, szusszanunk a Cser-vágásnál, majd keresztül haladunk a Kis-nyíres-völgyön és a Köves-völgyön. Az impozáns völgyből kiérve meghódítjuk a Strázsa-hegyet, ahonnan szép kilátás nyílik Csákberényre. A túra végén bejárjuk a vértesi panoráma tanösvényt, mely a korábban bejárt kör [...]

Túra a Normafa körül

A természet járására az esetek döntő többségében a hétvégéken kerül sor. Mi úgy gondoljuk, hogy hétköznap is lehet időt szakítani arra, ami jó, így némiképp kizökkenve a mindennapok mókuskerekéből megadjuk a lehetőséget az élvezetek nem mindennapi halmozására. Első (esti) túránkat a Budai-hegységben rendezzük 2018. március hatodikán kedden. Vár a Normafa, a Tündér-szikla, a János-hegy és [...]

Túrázz velünk! A Kopasz, a Kutya és a Szénás

Volt egyszer egy zseniális teljesítménytúra a Budai-hegységben, mely a Pest Megye Teljesítménytúrázója Túramozgalom díjátadójaként is szolgált. Az útvonal annyira megfogott minket, hogy apróbb módosításokkal szeretnénk újra bejárni azokkal, akiknek hiányzik ez a túra a megszűnése óta, esetleg a környéket felfedeznék, vagy csupán barangolnának egyet vasárnap Nagykovácsi körül.