A Lélekszaggató

A Pilis-Visegrádi-hegység és Magyarország egyik, ha nem legkeményebb emelkedőjét hívják Lélekszaggatónak, mely 2,5 kilométeren közel 500 méter szintemelkedést rejteget, ráadásul a sziklás és szűk útvonalon roppant nehéz a hegymenet. Küzdelmeinket kárpótolja mind a Vadálló-kövek, mind a Prédikálószék lenyűgöző panorámája. Hódítsd meg velünk a Lélekszaggató szikláit!

A Dunakanyar és a Hegyes-tető (Börzsöny) látképe a Prédikálószékről. Fotó: Tolnai Balázs

Mikor?

2019 szeptember 15. vasárnap 09:00

GPS

Dömös, fizetős parkoló
47.763575, 18.916661

Hol?

Mit vigyek?

Ételt, italt
Esőkabátot
Jó hangulatot
Nyárias öltözetet
(Túrabotot)
Zárt túracipőt

Létszámkorlát

Legfeljebb 50 fő vehet részt a túrán, 20 a gyorsított, 20 a kényelmesebb tempójú távon. A csoportokba és a túrára előzetesen kell jelentkezni. Helyszíni nevezésre és fizetésre nincs lehetőség. További 10 fő vagy a Túrafüggő vendége, vagy nyereményjátékának nyertese.

Részvételi díj

2000 Ft., mely előre utalandó a jelentkezési lap kitöltését követően a Túrafüggő bankszámlájára (16200230-10024065, Magnet Bank). A részvételi díj a túraszervezést, a túravezetést, a szükséges engedélyek beszerzését tartalmazza, ellátás és díjazás a túrán nincs.

A túrán 14 éven aluli gyermekek és 60 éven felüliek az extrém útvonal adottságai és a jelentős szintemelkedés miatt ezúttal nem vehetnek részt. Kivétel, ha valaki rendszeres teljesítménytúrázó, terepfutó, s ezt igazolni is tudja felénk. Ne feledd: ez a vidék nem játék!

A Lélekszaggató

A Lélekszaggató fantázianévre hallgató piros háromszög jelzéssel ellátott útvonalat a legkönnyebben Dömösről közelíthetjük meg. A környék természeti adottságai egyre több kirándulót vonzanak, így a település parkolási megoldásait át kellett variálnia az önkormányzatnak. A Rám-szakadékhoz vezető Királykúti út autóval már nem megközelíthető, hogy a természetjárók ne zavarják a helyiek nyugalmát és parkolóhelyeiket ne foglalják el. Amennyiben autóval érkeznénk, az erre kijelölt helyeken hagyhatjuk járművünket. Maga a parkolás fizetős, amit sem mobillal, sem bankkártyával nem tudunk megejteni, ezért legyen nálunk megfelelő apró. Egy óra 250 Ft, egy teljes nap pedig 1000 Ft.

Pihenő a Szentfa-kápolna mellett
Ahol a jelzések szétválnak
Kőtenger

A Lélekszaggató nevet Zabari János adta ennek a túrának, majd a Terepfutás.hu mozgalmat is szervezett rá a Balboa kör mintájára. Ez a szakasz a Terep százas utódján, az Ultra Trail Hungary-n is helyet kap, melyen a futók alaposan megszenvednek.

A piros, a sárga és a zöld sáv jelzést követve jutunk el a Malom-patak völgyébe. Érdemes nem a műúton, hanem az erdőbe terelt turistaúton barangolni, elvégre túrázók vagyunk és aszfalton tesszük meg életünk útjának jelentős részét. Ez az etap, mely a Szentfa-kápolnáig vezet, kiváló bemelegítés a megmérettetésre. Az eredeti vonalvezetés mindjárt a kápolna mellől indul egy igen komoly mászással a meredek falon, mely gyökerekkel van tarkítva. Ezekben jól tudunk kapaszkodni, így az első kihívást teljesítve rá is térhetnénk az útvonalra, ám napjainkra annyira kimosta a víz, hogy a terelt, kerülőúton fogunk belevágni a szintemelkedés leküzdésébe.

Leszakadt ágak fekszenek a sziklákon
Már az első mászásokat panoráma követi
Kőbaba

Utunk folyamatosan emelkedik, mindössze két nagyon rövid pihentető szakaszt tartalmaz. A Vadálló-gerincen haladva több alkalommal kell a sziklás falon a gyökerekbe, kövekbe kapaszkodjunk, hogy ne csússzunk vissza. De ez benne a szép, a kihívás, amiért kárpótol minket a lélegzetelállító kilátás. A Vadálló-kövektől Dobogókő irányába tárul elénk fantasztikus látvány. Látjuk a Rám-szakadék nyomvonalát, a Szőke-forrás völgyét, a Szakó-hegyet és még sok más mellett az Árpádvárat. Vissza-vissza tekintgetve a Duna is egyre szebben körvonalazódik. A különleges sziklacsoporttól már nem kell sokat szenvedjünk azért, hogy elérjük a Dunakanyar legszebb panorámájával rendelkező Prédikálószéket.

Sziklacsoport
Érdemes visszatekinteni
Magányos szikla

A Prédikálószék, amely egy hatalmas andezit szikla, a maga 639 méterével a Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A csúcson egy kis tisztást, rajta padokat és asztalokat találunk. A tisztás mellett egy fából készült kereszt magasodik. A Prédikálószékről gyönyörű kilátás tárul elénk. Alattunk kanyarog a Duna. Innenső partján Visegrádot láthatjuk a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. Túlsó oldalán a Börzsöny csúcsai, többek között a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magasodnak. Oldalában találhatjuk a Vadálló-kövek különleges alakú szikláit: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, Függőkövet, a Felkiáltójelet és Árpád trónját. A Vadálló-kövek, amely vulkáni törmelékes kőzetből, azaz agglomerátumból áll, jól példázza a Visegrádi-hegység földtani felépítésének sajátosságait. A Prédikálószék és a Vadálló-kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, a Bioszféra Rezervátum magterülete. A sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, ezért virágokat ne szedjünk és a kijelölt turistaútról ne térjünk le -áll a Pilisi Parkerdő honlapján.

Kereszt a csúcson
Gyönyörű a kilátás
A távolban Visegrád vára látható

A Prédikálószék meghódítása a Vadálló-gerincen keresztül, azaz a piros háromszög jelzésen egy olyan túra, melyet egyszer az életében mindenkinek át kell élnie. Futva Lélekszaggató, gyalogosan erőpróba. A pihenés, a fotók és a nézelődés után továbbindulunk a piros háromszög jelzésen, melyet egészen a piros kereszt Dömös felé történő leágazásáig követünk. Ezen az etapon némi liftezés még vár minket, majd intenzív ereszkedésbe kezdünk. Néhol a Duna, néhol a Prédikálószék is feltűnik a csúcstól számított nyolckilométeres süllyedés során. Helyenként csodaszép erdőben barangolunk, majd Dömöst elérve a rajtot a faluhatáron közelítjük meg.

Ez a vezetett túra 12 kilométer hosszú és 560 méter szintemelkedést tartalmaz.

Lemondás

Jelentkezési díjat vissza nem utalunk, de egy másik túrára átvezetjük, beszámítjuk, így nem veszik el a vezetett túrákon, ha ezt legkésőbb 2019.09.05 23:59-ig e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. A túra indulási időpontja előtt 48 óráig a nevezésed másra átruházható, ha ezt e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. Semmilyen más felületen, formában nem foglalkozunk a jelentkezés-módosításokkal a nyomonkövethetőség miatt.