Hétköznapi Hősök Túrasorozat 2018

Hétköznapi Hősök Túrasorozat néven 2018-ban megpróbálkozunk Titeket vezetett túrák keretein belül hétközi túrákra invitálni. Velünk tartotok?

Hétköznapi Hősök Túrasorozat X. állomás – Kevélyek

Misztikusak, impozánsak, kihívásra sarkallnak a Kevélyek. A Csobánka, Pilisborosjenő, Pomáz, Solymár és Üröm fölé magasló vonulatok 9,82 kilométeres expedíciója a távhoz mérten jelentős, 482 méteres szintemelkedést tartalmaz. A dátum 2018.12.04. Bevállalod?

Hétköznapi Hősök Túrasorozat IX. állomás – Hármashatár-hegy

Tábor-hegyi-barlang, Hármashatár-hegy, Újlaki-hegy, Virágos-nyereg, Gluck Frigyes út, Farkastorok. Ezeket a nevezetességeket biztosan felkeresed, ha 2018.11.06.-án velünk tartasz. Sőt! Kedvező időjárási viszonyok között a túra végén hosszan csodálhatod az alattad fekvő Solymárvölgyet.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat VIII. állomás – Sztaravoda

Magyarország legrégebbi forrásfoglalását keressük fel 2018.10.02.-án, mely a legenda szerint Csernojevics Arzén kedvelt helye volt. Bár célirányosan az öreg vízhez tehetnénk egy párszáz méteres sétát, mi inkább egy 6,66 kilométeres túrával készültünk, érintve az Álló-rétet, a Nyerges-hegyet és az Asztal-követ.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat VII. állomás – Remete vidéken

Tudtad, hogy Magyarország legkisebb települése Remeteszőlős, melyről sokan úgy hiszik, hogy Budapest egyik kerülete? Ezen kis község szomszédságában található a káprázatos Remete-szurdok, s a fölötte őrködő Remete-hegy, ahonnan olyan lenyűgöző és magával ragadó a városi látkép, ami örökre a szemünkbe ég. 2018.09.11. Írd fel magadnak!

Hétköznapi Hősök Túrasorozat VI. állomás – A Dunakanyar panorámaút

2018.08.07.-én a Börzsöny déli, Dunakanyarra néző hegyeit látogatjuk meg. Nagymarosról indulva kapaszkodunk fel a Szent Mihály-hegy oldalába, ahol a már jól ismert barlangoktól mesés panoráma kecsegtet. Később a Hegyes-tetőre is felkaptatunk, hogy a Világos-tér és a Köves-mező érintésével visszakanyarodjunk Nagymarosra.

Fotó: Virág Viktória

Hétköznapi Hősök Túrasorozat V. állomás – A Szénás és a Zsíros

A Nagy-Szénástól északra és keletre eső vidéket barangoljuk be 2018.07.03.-án. Zsíros-hegy, Muflon itató, és szép kilátás a többihez képest viszonylag hosszabb esti túrán, ami 13,46 kilométert jelent 384 méter szintemelkedéssel. Vajon igaz a mítosz, mely szerint a Nagy-Szénáson mindig fúj a szél? Most kiderül!

Hétköznapi Hősök Túrasorozat IV. állomás – A Lélekszaggató és a Prédikálószék

A Pilis-Visegrádi-hegység és Magyarország egyik, ha nem legkeményebb emelkedőjét hívják Lélekszaggatónak, mely 2,5 kilométeren közel 500 méter szintemelkedést rejteget, ráadásul a sziklás és szűk útvonalon roppant nehéz a hegymenet. A terepfutók körében terjedt el ez a név, hiszen a terep százason itt felkaptatni lélekölő produkciónak számított. 2018.06.05.-én Dömösről indulva kapaszkodunk fel a szirten, nem sietve, hanem kiélvezve a terep kínálta panorámát. A Prédikálószéken megpihenünk, a kilátóból a Dunakanyar napnyugtás pompájában gyönyörködünk, végül a hegy lankásabb oldalán ereszkedünk vissza kiindulópontunkra. Nem könnyű, de szenzációsan szép túra.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat III. állomás – Barlangok és sziklák útján a Budai-hegységben

2018.05.29.-én a Fenyőgyöngyénél találkozunk. A szokásosnál picit több aszfaltot rejtő útvonalon érintjük a Remete-hegyet, a Mátyás-hegyet és a Ferenc-hegyet, melyeket szervezett túrák keretein belül kifejezetten ritkán látogathatunk meg. Nem maradhatnak el a barlangok, a Mátyáshegyi, a Pál-völgyi, a Szemlő-hegyi és a Ferenc-hegyi, de aggódni nem kell, barlangászni nem fogunk. Az egy másik projekt része. S végül, de nem utolsó sorbán a sziklákról se feledkezzünk meg: vár a Balogh-Ádám-szikla, az Apáthy-szikla, ahonnan páratlan kilátás nyílik a völgyre, s nem hagyjuk ki az Árpád-kilátót sem. Kényelmes 10,85 kilométeres túra 322 méter szintemelkedéssel. Tudunk újat mutatni  Budai-hegységben?

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – II. állomás, Gödöllői-dombság, Fóti-Somlyó

Budapesttől alig pár kilométerre található a 278 méter magas Fóti-Somlyó, mely a Gödöllői-dombság ezen vidékén igazi hegy látszatát kelti természeti adottságai miatt. A fokozottan védett területen 3,71 km hosszú tanösvény található, mely lepke jelzéssel vezeti útján a természetjárókat. A A turistajelzés megválasztása nem véletlen, hiszen a Somlyón 650 nagylepke fajt fedeztek fel a kutatók. 2018. április 17-én Te is felfedezheted ezt a „szigetet” a főváros peremén.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – I. állomás, Budai-hegység, Normafa

A természet járására az esetek döntő többségében a hétvégéken kerül sor. Mi úgy gondoljuk, hogy hétköznap is lehet időt szakítani arra, ami jó, így némiképp kizökkenve a mindennapok mókuskerekéből megadjuk a lehetőséget az élvezetek nem mindennapi halmozására. Első (esti) túránkat, mely a Hétköznapi hősök túrasorozat része, a Budai-hegységben rendezzük 2018. március hatodikán kedden. Vár a Normafa, a Tündér-szikla, a János-hegy és az Erzsébet-kilátó. Ugye a Te lámpád fénye is bevilágítja majd a sötét erdei utakat?