Túramozgalmak

Pilis-Visegrádi Zöld

Kedves Olvasó! Szeretettel köszöntünk a Pilis-Visegrádi Zöld túramozgalom hivatalos oldalán. Az alábbiakban számos, reméljük, hogy hasznos információt találsz a hét zöld sávval jelzett útvonalról. A mozgalom célja, hogy bemutassa a természetjáróknak a hegység kevésbé frekventált, de annál inkább látványos területeit, valamint az egészséges életmódra való ösztönzés.

1. számú túra: Kesztölc – Csobánka (23,35 km)

Kesztölc, Szabadság tér -> Szent Kelemen templom -> Pilis-nyereg -> László kúpja -> Szántói-nyereg -> Hosszú-hegy -> Szentkút -> Csobánka, községháza

A Pilis tetején

2. számú túra: Esztergom – Pilisszentkereszt (21,31 km)

Esztergom, autóbusz állomás -> Vaskapu -> Enyedi-halála -> Római út -> Két-bükkfa-nyereg -> Döme-halála -> Pilisszentkereszt, kocsma

A Búbánatvölgy és a Kerektó. Fotó: Tolnai Balázs

A Pilis szívében

3. számú túra: Dömös – Pilismarót (11,68 km)

Dömös, hajóállomás -> Kaintz György-forrás -> Rám-szakadék -> Júlia-forrás (nem iható!) -> Szakó-nyereg -> Szakó-hegy -> Pilismaróti-patak -> Pilismarót, községháza (1. bejárás)

A Rám-szakadék egyik jellemzője a létra és a vízesés. Fotó: Túrablog

A Rám-szakadékban

4. számú túra: Visegrád – Szentendre (15,23 km)

Visegrád, nagymarosi rév -> Spartacus ösvény -> Pilisszentlászló -> Hegytető -> Szentendre, Szarvashegytelep

Szép kilátás a Spartacus ösvényen. Fotó: Tolnai Balázs

A Spartacus-ösvényen

5. számú túra: Dunabogdány – Szentendre (16,09 km)

Dunabogdány -> Róka-kapu -> József-forrás -> Kis-Bükk-tető -> Szentendre, Határcsárda

Moha fedte menedékhely a Pilisben

Meseszép szurdokban

6. számú túra: Dömörkapu – Pomáz (7,83 km)

Dömörkapu, tábor ->Kő-hegyi tanösvény -> Czibulka János menedékház -> Petőfi-pihenő -> János-forrás -> Pomáz, Hév-állomás

Különleges sziklaalakzat a Petőfi-pihenőnél. Fotó: Tolnai Balázs

Fel a Kő-hegyre!

7. számú túra: Budakalász – Pilisborosjenő (12,28 km)

Budakalász, Lenfonógyár állomás -> Ingókő -> Ősbudavára -> Zöld-barlang -> Kevély-nyereg -> Nagy-Kevély-kőfülke -> Jenői-torony -> Pilisborosjenő, Téglagyári tér

Kilátás a Nagy-Kevély oldalából. Fotó: Tolnai Balázs

Túra a Kevély körül

A túramozgalom útvonala: a honlapon részletesen és az igazolófüzetben vázlatosan feltüntetett nyomvonalon haladó, a Pilis és a Visegrádi-hegységben húzódó, 100 km hosszúságú hét egymástól független zöld sávval jelzett turistaút.

A túramozgalom irányítója: a Túrablog.

Ellenőrzőpontok: az igazolófüzet vázlatain jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelő helyére beírt válasszal (kóddal) és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrzőponton fel kell jegyezni a kódot. Ennek hiányában a pontot és a személyt együtt ábrázoló, felismerhető fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Az egyes túraszakaszokat meg lehet szakítani, s amennyiben ez megtörténne, megszakításkor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

A túramozgalom teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányba, gyalog vagy kerékpárral (vegyesen is). A túra időpontja és időtartama tetszőleges. A túra többször is teljesíthető, ám ekkor a díjazást külön meg kell vásárolni.

A teljesítés ellenőrzését és igazolását a Túrablog végzi, majd a díjazás kiadásáról is intézkedik.

 

Bélyegezni, kódot felírni, vagy a kérdést megválaszolni azon a helyen kell (község, állomás, turista- és erdészház), ahol azt a füzet megfelelő bekeretezett rovata előírja.

Bélyegzésként elfogadott az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomásokon a MÁV bélyegzése, továbbá megfelelő igazolás ezen kívül bármilyen bélyegzőnyomat, amelyen az adott település (hely) neve szerepel.

Amennyiben elhárítatlan akadályozás miatt a kijelölt útvonalakon nem lehet végigmenni (pl. bányaművelés, fakitermelés, csapadék okozta erózió, stb.) kérjük, hogy ezt a Túrablog számára haladéktalanul jelezzék, a hely pontos megjelölésével.

Ugyancsak kérjük, hogy a túrák során tapasztalt hiányosságokat, gondokat, a Túrabloggal közöljék, lehetőleg írásban.

A mozgalomban mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

Itt találod a kódokat!

Igazolófüzet