Túranaptár 2019

Túranaptár 2019-re, avagy a Túrafüggő Túrablog által szervezett események tárháza, ahol reményeink szerint megtalálod azt az útvonalat, amelyik bizsergést vált ki benned és úgy érzed: indulnod kell.

Bakonyi barangolások gasztrotúra

Szeretnél az erdő közepén, távol a város zajától megpihenni, s onnan barangolni a Bakony lenyűgöző északi vidékein? Akkor jó helyen jársz! 2019 októberének utolsó hétvégéjén kétnapos és kétéjszakás gasztrotúrát szervezünk Gézaházán. Szállásunk Az erdő hatalmas fáival, a gyönyörű legelőkkel, tisztásokkal és a 21. századi kényelemnek megfelelő frissen felújított Hubertus fogadó a maga tökéletes egyszerűségével, harmóniában [...]

Kevélyek

Misztikusak, impozánsak, kihívásra sarkallnak a Kevélyek. A Csobánka, Pilisborosjenő, Pomáz, Solymár és Üröm fölé magasló vonulatok 11,6 kilométeres expedíciója a távhoz mérten jelentős, 394 méteres szintemelkedést tartalmaz. Az éremosztó zárótúra. Bevállalod?

Budapest csúcsán

Eredetileg zárótúrának terveztük, de a szarvasbőgés miatt a Kevélyek nem látogathatóak szeptemberben, így csak a főváros területén belül barangolhatunk. Nem bánjuk, hiszen az ősz színeit a túra elején megcsodálhatjuk még akár világosban is, majd az őszi este illatában és a város látképében járjuk be ezt a rövidke útvonalat a János-hegy megmászásával.

A Dunakanyar panorámaút

A Dunakanyar Dél-börzsönyi vonulatai a természeti adottságok miatt túránk során komoly erőpróbát jelentenek, ám az útvonalon található kilátópontok különleges panorámájuknak köszönhetően minden fáradalmat feledtetnek. Szemkápráztató, talán ez a legtalálóbb szó rá. Szemkápráztató, talán ez a legtalálóbb szó, ami elsőre az eszünkbe jut és illusztrálja a látottakat. Mikor? 2019 szeptember 22. vasárnap 09:00 GPS Nagymaros, Millennium [...]

A Lélekszaggató

A Pilis-Visegrádi-hegység és Magyarország egyik, ha nem legkeményebb emelkedőjét hívják Lélekszaggatónak, mely 2,5 kilométeren közel 500 méter szintemelkedést rejteget, ráadásul a sziklás és szűk útvonalon roppant nehéz a hegymenet. Küzdelmeinket kárpótolja mind a Vadálló-kövek, mind a Prédikálószék lenyűgöző panorámája. Hódítsd meg velünk a Lélekszaggató szikláit!

Remete vidéken

Tudtad, hogy Magyarország legkisebb települése Remeteszőlős, melyről sokan úgy hiszik, hogy Budapest egyik kerülete? Ezen kis község szomszédságában található a káprázatos Remete-szurdok, s a fölötte őrködő Remete-hegy, ahonnan olyan lenyűgöző és magával ragadó a városi látkép, ami örökre a szemünkbe ég.

Ahol dobog a kő

Hétszázról négyszázra, avagy leereszkedünk a Rám-szakadék felső kapujához, ahonnan érintve a Rám-hegyet és a Három-forrás környékét, némi szép kilátásért visszakanyargunk a magasba. Bejárjuk a Dobogókő alatt tekergő Thirring-körútat, a táltosok útját, hogy feltöltődhessünk a környék energiáival. 

A Szénás és a Zsíros

A Nagy-Szénástól északra és keletre eső vidéket barangoljuk be 2019.07.18.-án. Zsíros-hegy, Muflon itató és szép kilátás a többihez képest viszonylag hosszabb esti túrán, ami 13,46 kilométert jelent 384 méter szintemelkedéssel. Vajon igaz a mítosz, mely szerint a Nagy-Szénáson mindig fúj a szél? Most kiderül!

Naszály csúcstámadás

Magaslik egy impozáns hegy a Cserhát déli lábainál, mely óriásként határolja el a Gödöllői-dombság lankáit az Északi-középhegységtől. Nem nehéz kitalálni, hogy a megjelenésével szinte önálló elemet képviselő sasbércről, a Naszályról van szó.

Varázslatos Bükk

Számos csodát tartogat hazánk egyik legkülönlegesebb hegysége, a Bükk. Túránk során a két legmagasabb pontját, két csodálatos kilátópontját, valamint egyik legszebb völgyét, vízesését és forrását is felkeressük. Nem egyszerű, de gyönyörű túra egy varázslatos vidéken. Tarts velünk!

A huszonnégyökrös török

Ezúttal Budaörsre invitálunk titeket a Hétköznapi Hősök túrasorozat keretein belül, ahol meghódítjuk a hírhedt Törökugratót, letekintünk a Huszonnégyökrös-hegy oldalából, majd a település feletti utakon tekergünk vissza a városba.

A Pilis tetején

A Pilis legmagasabb pontját keressük fel a Hétköznapi Hősök Túrasorozat harmadik állomásán, melyen lehetőség lesz kitekinteni a Boldog Özséb-kilátóból is, ahonnan meseszép körpanoráma tárul elénk Dobogókőre, a Buda-hegységre, az alattunk meghúzódó településekre és a Kevélyekre is. 

Csopaki csatangolás

A Balaton-felvidék csopaki borvidékén csatangolunk a Zarándok Kalanddal, ahol bár nem gondolnád, mégis tudunk neked kaptatós ormokat mutatni pazar kilátással. A túrát követően érdemes a környéken megszállni és megízlelni valamely pincészet kiváló nedűjét. 

Várak a Karancs-Medvesben

Két lenyűgöző várat is érintünk a Boszorkány-kő panorámája és a Medves-fennsík belsejébe hatoló Eresztvényi Kőbányák geológiai tanösvény mellett április huszadikán a Karancs-Medvesben.

Kövesd velünk a lepkéket

A Fóti-Somlyó tanösvényt a fővárostól mintegy 25 km-re, a Gödöllői-dombságban találjuk. Roppant egyszerű megközelíteni, ugyanis a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonal Fótfürdő állomásától pár száz méterre kezdődik a kék lepke jelzéssel jelölt tansövény. Autóval Fót központja felől érdemes felkeresni, parkolásra pedig a Fáy présház mellett van lehetőség.

Köveskáli keringő

Április első hétvégéjén a Balaton felé vesszük az irányt, ahol a Zarándok Kalanddal közös esemény keretein belül túrázhattok, borozhattok és cserélhettek eszmét egymással. 

Kilátás a Hársokról

A Hétköznapi Hősök Túrasorozat első állomása a főváros egyik legfelkapottabb és túrák által talán a legtöbbet is érintett pontjáról, a Szépjuhásznéról indul. Meghódítja mind a Kis-Hárs-hegy, mind a Nagy-Hárs-hegy kilátóját, s tekereg is egyet körülöttük. Jártál már sötétedés után ezeken a helyeken?

Emlékek útján a Szekszárdi-dombságban

Egy különleges, igazán sokszínű tájegységen rendezünk vezetett túrát, melyen Szálka, Mórágy és Bátaapáti érdekességeit ismerheted meg a lineáris útvonal segítségével, ráadásul este borvacsorán lazulhatsz el a megszokott kiváló társaságban. 

Túrafüggő Érem(l)eső Teljesítménytúra

Március harmadikán rendezzük szuper túránkat a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. A családi táv, a 30 kilométeres közepes kihívás, s az egészen extrém, a már-már hegyimenőknek szánt Fellegvár 45 vár. Ott leszel?

Michelin-csillagok nyomában

Ezúttal egy igen különleges túrára invitálunk Titeket, ami valójában nem is kizárólag a természetjárás miatt, hanem az azt körülvevő gasztroprogramokkal szimbiózisban lesz kuriózum. Ha érdekel, hogyan kapcsolódik a borkóstoló a túrázáshoz, itt a helyed!

Amerre a hiúz is jár

Hazánk legvadregényesebb hegysége a Börzsöny, melynek központi része az ősvulkán korában keletkezett. Az égfelé magasló vulkáni ormok maradványai alatt húzódik meg a Csarna-völgy, ahol a láthatatlan nagymacskák, a hiúzok lefolyó populációja él. Meghódítjuk a Holló-kő és a Salgóvár gerincét, majd a katlannak nevezett, hosszú évek óta érintetlen völgyben térünk vissza a kisvasút végállomásához.  Ezt az [...]

A Pilis legendáinak nyomában

A 2019-es esztendő első túráját három távon hirdetjük meg. A legrövidebb a Holdvilág-árok meseszép, legendákkal tarkított útvonalán vezet, a közepes táv meghódítja a Bölcső-hegyet, míg a leghosszabb a Denke-gyilkosság helyszínét is felkutatja a környék valamennyi attrakciója mellett.  A Denke-gyilkosság nyomában 14,311 km és 611 m szintemelkedés A Bölcső-hegy és a Csikóvárak 10,639 km és 521 [...]

Április

2019.04.06-07 – Köveskáli keringő
2019.04.20 – Várak a Karancs-Medvesben
2019.04.27 – Csopaki csatangolás

Június

2019.06.01-02 – A magyar Stonehenge rejtélyei
2019.06.12 – A Huszonnégyökrös török
2019.06.15 – Varázslatos Bükk
2019.06.26 – Naszály csúcstámadás

Július

2019.07.18 – A Szénás és a Zsíros

Augusztus

2019.08.15 – Ahol dobog a kő

Szeptember

2019.09.12 – Remete-vidéken
2019.09.15 – Lélekszaggató
2019.09.22 – Dunakanyar panorámaút
2019.09.26 – Budapest csúcsán

Október

2019.10.17 – Kevélyek
2019.10.25-26-27 – Bakonyi barangolások gasztrotúra

November

2019.11.09-10 – Mátrai borkülönlegességek (betelt)
2019.11.30-01 – Vidéki Sanzon (betelt)

December

2019.12.15 – Koldusok szállásán (meghívásos)