A Dunakanyar panorámaút

A Dunakanyar Dél-börzsönyi vonulatai a természeti adottságok miatt túránk során komoly erőpróbát jelentenek, ám az útvonalon található kilátópontok különleges panorámájuknak köszönhetően minden fáradalmat feledtetnek. Szemkápráztató, talán ez a legtalálóbb szó rá. Szemkápráztató, talán ez a legtalálóbb szó, ami elsőre az eszünkbe jut és illusztrálja a látottakat.

Kilátás a Remete-barlangtól. Fotó: Tolnai Balázs

Mikor?

2019 szeptember 22. vasárnap 09:00

GPS

Nagymaros, Millennium sor (Fő tér)
47.789291, 18.958079

Hol?

Mit vigyek?

Ételt, italt
Esőkabátot
Jó hangulatot
Őszies öltözetet
(Túrabotot)
Zárt túracipőt

Létszámkorlát

Legfeljebb 50 fő vehet részt a túrán, 20 a gyorsított, 20 a kényelmesebb tempójú távon. A csoportokba és a túrára előzetesen kell jelentkezni. Helyszíni nevezésre és fizetésre nincs lehetőség. További 10 fő vagy a Túrafüggő vendége, vagy nyereményjátékának nyertese.

Részvételi díj

1500 Ft., mely előre utalandó a jelentkezési lap kitöltését követően a Túrafüggő bankszámlájára (16200230-10024065, Magnet Bank). A részvételi díj a túraszervezést, a túravezetést, a szükséges engedélyek beszerzését tartalmazza, ellátás és díjazás a túrán nincs.

A túrán 7 éven aluli gyermekek a technikás útvonal adottságai és a jelentős szintemelkedés miatt ezúttal nem vehetnek részt. Kivétel, ha valaki rendszeres teljesítménytúrázó, s ezt igazolni is tudja felénk. Ne feledd: a Börzsöny nem viccel!

A Dunakanyar panorámaút

Komoly fejtörést jelentett nekünk, hogy melyik az az útvonal a környéken, amiben a viszonylag rövidebb távhoz mérten elfogadható a szintemelkedés. Háromszori bejárásunk után döntöttünk a tíz és fél kilométer mellett, melyben majd’ 500 méter pozitív szintemelkedés rejlik. Hiába, körtúrát nehezebb itt kevesebb erőkifejtéssel összehozni akkor, ha a csodákat is meg szeretnénk élni.

Túránk kiindulópontja a nagymarosi Fő tér. A környéken fizetős a parkolás, így így autóval történő érkezés esetén a környező utcák felkeresését javasoljuk. A vasúti híd alatt átkelve kezdjük meg utunkat, majd hamar a sárga négyzet jelzésre váltunk, mely két kilométeren kísér minket, azaz kivezet a településről. Már ezen a szakaszon elkezdjük az emelkedést, s a sárga sávról némi letérést jelentő Gánti-kilátóig kb. 200 méternyit le is küzdünk. Első pihenőnket ezen a tábla szerinti szent helyen tartjuk.

Gánti Tibor 1933-ban született Vácott. A Naszályon tett diákkori kirándulásai egy életre megszerettették vele a természetet. Később is szívesen vonult vissza a Dunakanyarba. Középiskolai tanulmányait Vácott végezte, de az utolsó évben Budapestre került. Ott is érettségizett, majd a budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki karán szerzett diplomát. Több munkahely után (pl. a váci Forte Fotokémiai Kutató) ledoktorált élelmiszer-kémiai témában. Ezt követően ipari mikrobiológia témakörben szerzett kandidátusi fokozatot. A Magyar Biológiai Társaság főtitkára (1978-1986), a Természet Világa főszerkesztője (1980-1990). 1980-ban védte meg nagydoktori disszertációját az elméleti biológia területén. Címzetes egyetemi tanárként 1981-óta akadémiai kutató volt az ELTE Genetikai, illetve Növényrendszertani Tanszékén (1981-1999). Kutatómunkáját az MTA Ökológiai Modellező Csoportjának tudományos tanácsadójaként végezte. 1987. és 2002. között a Váci Múzeum Egyesület elnöke. 2003-tól a Collegium Budapest munkatársa volt. 2009-ben hunyt el Nagymaroson. Bővebben a kiváló professzorról és természetbarátról itt olvashattok.

A pazar kilátás töredéke
Szent helyen pihenünk meg
A Gánti-emléktábla

A folytatásban csekélyen hullámzó útvonalon haladunk. Számos helyen van lehetőségünk a kilátópontokra kitérni, de ha így tennénk, akkor sötétedés előtt még a Szent Mihály-hegy nyergéig sem jutnánk el. Éppen ezért kitekinteni az Ördög-gerincnél fogunk, ahonnan többek között Dömösre, a Prédikálószékre és Dobogókőre vár minket csodálatos panoráma.

A sárga barlang jelzésre történő visszatérésünk során már látszik a hajdani kőfejtő maradványa, azaz a sebzett hegyoldal. S-alakban tekergünk, egészen pontosan ereszkedünk tovább egészen ennek aljáig, ahol rengeteg törmelék kíséri utunkat. Néhol kidőlt fák is gátolják a haladást, ám ezeken a rutinos túrázók kellő körültekintéssel könnyedén átjuthatnak.

Az Ördög-gerinc első kilátópontja
Az Ördög-gerinc dömösi kilátópontja
Kidőlt fák a turistaúton

A leereszkedést ezen a terepen emelkedők formájában kamatostól visszakapjuk. Az újabb pihenőnket jelentő Remete-barlangig azonban nem kell komolyabb erőkifejtést alkalmaznunk, hiszen ez az attrakció alacsonyabban található. Legendájáról a nagymaros.hu oldal is ír. Ezek a sziklába vájt kőfülkék, barlangok és a falmaradványok emlékeztetnek az egykor itt élt szerzetesekre. Egyikükről a következő legenda maradt fenn: Volt egy szamara, aki a hátára erősített hordóba vizet merített a Dunából, és felvitte gazdájának a hegyre. Nyáron az énekes kabócák zsivaja mediterrán hangulatot kölcsönöz az amúgy is különös helynek.

Emberi kézlenyomat
Kilátás a barlangoktól
Kifejezetten jó fotókat készíthetünk

Pihenőnket vad mászás követi. A kék barlangjelzésen 233 méteres magasságból 442 méterig emelkedünk 1,6 kilométeren. Ennek főként az első fele velős, s helyenként a fákba kapaszkodva tudjuk könnyíteni a felfelé jutást. Könnyítésképp a sárga kereszt Szent Mihály-hegyre vezető siratófalát kivettük az útvonalból, így hátulról, a Börzsöny irányából közelítjük meg a nyerget. Ez az etap már síkabb és a Börzsöny legvadregényesebb részeire emlékeztet minket. Kevésbé hallatszik be az autók zaja és sokkal intenzívebbek a madárdalok. A nyeregből a kék sáv jelzésen ereszkedünk vissza egy meseszép szurdokban Nagymarosra, túránk kiindulópontjába.

A rettegett kék omega
Ritkábban járt börzsönyi útvonal
Túránk legmagasabb pontja

Ez a vezetett túra 10,46 kilométer hosszú és 498 méter szintemelkedést tartalmaz.

Lemondás

Jelentkezési díjat vissza nem utalunk, de egy másik túrára átvezetjük, beszámítjuk, így nem veszik el a vezetett túrákon, ha ezt legkésőbb 2019.09.12 23:59-ig e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. A túra indulási időpontja előtt 48 óráig a nevezésed másra átruházható, ha ezt e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. Semmilyen más felületen, formában nem foglalkozunk a jelentkezés-módosításokkal a nyomonkövethetőség miatt.