A Pilis tetején

A Pilis legmagasabb pontját keressük fel a Hétköznapi Hősök Túrasorozat harmadik állomásán, melyen lehetőség lesz kitekinteni a Boldog Özséb-kilátóból is, ahonnan meseszép körpanoráma tárul elénk Dobogókőre, a Buda-hegységre, az alattunk meghúzódó településekre és a Kevélyekre is. 

Kiinduló- és végpont

Cím: Pilisszántó, Kossuth Lajos utca
GPS: 47.674320, 18.885909

A túrát 2020 március 28-án szombaton rendezzük. Jelentkezni egy csoportba lehet, mely tíz órakor indul.

Ételt, italt, koratavaszi felszerelést, zárt túracipőt, igény esetén túrabotot, fényképezőgépet és jó hangulatot. 

A túrán legfeljebb 30 fő vehet részt egy csoportban. Az indulás 10 óra. Az eseményen további 5 fő a Túrafüggő vendégeként szintén részt vehet. A jelentkezési felületen túrázónként kell kitölteni az adatokat, nem tömbösítve.

A túrán a felnőttek 1000 forintért vehetnek részt. A Túrafüggő elkötelezett támogatója a gyermekek erdei kikapcsolódásának, a 14 éven aluli gyermekek 50%, a 7 éven aluliak pedig 100% kedvezménnyel indulhatnak.

Fontos információk:

  • A jelentkezésre 2020. február 7. (péntek) 20:00 és 2020. március 24. (kedd) 15:00 között van lehetőség a létszámlimit erejéig.
  • A jelentkezéssel a résztvevő elfogadja a Túrafüggő szabályait és etikáját. A regisztrációra kizárólag online, a turanevezes.hu oldalon van mód, helyszíni regisztráció nincs.
  • A regisztráltaknak a regisztrációtól számítva 5 nap áll rendelkezésükre a nevezési díj befizetésére. Azokat a nevezéseket, amikhez 2020. március 24. (kedd) 16 óráig nem érkezik befizetés, automatikusan, figyelmeztetés nélkül töröljük.
  • Jelentkezésedről, befizetésedről és a túrával kapcsolatosan e-mailben értesítünk.
  • A nevezési díjat a következő számlára kérjük utalni: Túrafüggő Kft. 16200230-10024065 (Magnet Bank). Közleményben kérjük feltüntetni a rendelési számot.
  • A beérkezett nevezési díjakról elektronikus számlát állítunk ki, melyet a regisztrációnál megadott e-mail címre küldünk el a Billingo számlázórendszeren keresztül. Ezzel egy időben hagyjuk jóvá a nevezésed.

A jelentkezés 2020 február hetedikén 8 órakor indul a turanevezes.hu oldalon.

A nevezést kizárólag emailben (hello@turafuggo.hu) a bankszámlaszám megadásával lehet lemondani, 2020. március 20 (péntek) 12:00 óráig. Ebben az esetben a nevezési díjat visszautaljuk, de levonunk belőle 1000 Ft kezelési költséget. Nem fogadjuk el a lemondást telefonon, faxon, szóban, stb. A nevezési díjat más eseményre átirányítani nem lehet.

A nevezést kizárólag e-mailben (hello@turafuggo.hu) lehet átadni 2020. március 25 (szerda) 12:00 óráig. Az átadásról a nevezésről lemondónak kell nyilatkoznia. Az e-mailben meg kell adnia az átvevő nevét, születési évét, e-mail címét és telefonszámát.

A festői Pilisszántó a Hosszú-hegy és a Pilis-tető ormának árnényákban várja a kirándulókat. Számos zseniális túra kiindulási pontjául szolgál az alig háromezer lélekszámú község.  Utunkat A PIlis csúcsának irányába kezdjük meg az országút mentén, rövidesen becsatlakozva a piros sáv jelzésbe. A bal oldalon haladva körültekintően közlekedünk, s a nagy kanyart követően betérünk az erdőbe.

Ennek a túrának az első 8,5 fél kilométerében benne szinte mind a 497 méter szintemelkedés. Így magától értetődő, hogy a Szántói-nyereg elágazásáig, ahol jelzések kavalkádja fogad minket, már száz méternél is több szintet leküzdünk. Hogy ne legyen indokolatlanul hosszú túránk, a Szentléleki út alatti földek nevű sík rész irányába tartunk, áttérve a sárga kereszt jelzésre. Ezen a szakszon Pilisszentkereszt és Dobogókő irányába tárul elénk szép kilátás, miközben fölénk magaslik a Pilis.tető.

A Pilis-hegy alatti földeknél tér be és mi térünk rá a zöld sáv jelzésre, melyet egészen az esőbeállóig követünk. Ezen az etapon még van lehetőségünk feltöltődni a nagy emelkedő előtt. Hiszen a Döme-halála nevű hely szomszédságában a piros kereszten veszi kezdetét az igazi csúcshódítás. Mintegy két kilométert kaptatunk felfelé, amikor a zöld háromszög festésre váltva már a hajdani légvédelmi rakétabázisra vezető műúton járunk. Ezen a hihetetlen magas fákkal közrezárt nyáron sűrű erdőségeket jelentő úton érkezünk meg a csúcsra, immár kellemesebben emelkedve.

Rövidesen elérjük a Pilis-tetőt, mely a 756 méteres tengerszint feletti magasságával a Pilis-hegység és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja. A térség a középkori királyok kedvelt vadászterülete volt. A hegytetőn néhány évtizede még a Magyar Néphadsereg légvédelmirakéta-bázisa működött, de azt a rendszerváltás után felszámolták. Az elhagyott bunkerek ma is megtalálhatók. A katonai bázis egészen 1996-ig üzemelt és Budapest légtérvédelmét látta el 11/2 Légvédelmi Rakétaosztály néven. A hozzá tartozó laktanya Pilisszentkereszt község felett, a Dobogókőre vezető út mellett található. A katonai bázisból már csak a betonbunkerek maradtak meg, melyekben egykoron a rakétaszállító teherautók álltak. A csúcson magaslik a 2014-ben épített körpanorámát biztosító Boldog Özséb-kilátó.

A kilátóból és a csúcsról levezető út az ország egyik legszebb szerpentinjével büszkélkedhet. Több ízbn tárul elénk elképesztő tájkép. Amit a csúcsból megcsodálhattunk, más szögből, de újra átélhetjük. Érintjük a Pilisszántói kőfülkét, mely a Sziklaszínház fölött található, majd a műúton visszatérünk a rajtba.

A Pilis tetején

Ez a vezetett túra 13,6 kilométer és 497 méter szintemelkedést tartalmaz.