Kilátás a Hársokról

A Hétköznapi Hősök Túrasorozat első állomása a főváros egyik legfelkapottabb és túrák által talán a legtöbbet is érintett pontjáról, a Szépjuhásznéról indul. Meghódítja mind a Kis-Hárs-hegy, mind a Nagy-Hárs-hegy kilátóját, s tekereg is egyet körülöttük. Jártál már sötétedés után ezeken a helyeken?

Mikor?

2019.03.28 csütörtök 18:00
17:45-kor van a találkozó

GPS

47.528419, 18.955845

Hol?

Mit vigyek?

Ételt, italt
Jó hangulatot
Lámpát (elem/fej)
Megfelelő öltözetet
Szükség esetén túrabotot
Zárt, téli túracipőt

Létszámkorlát

Bár ezek alacsonyabb létszámú, családias, jó hangulatú túrák, szükség van maximális létszám meghatározására, így 150 fő vehet részt a túrán, 75 a gyorsított, 75 a kényelmesebb tempójú távon. A csoportokat indokoltság esetén a helyszínen alakítjuk ki.

Részvételi díj?

1000 Ft., mely előre utalandó a jelentkezési lap kitöltését követően a Túrafüggő bankszámlájára (16200230-10024065, Magnet Bank). A részvételi díj a túraszervezést, a túravezetést, az engedélyek beszerzését tartalmazza, szolgáltatás a túrán nincs, de minden teljesítő emléklapot kap. A túrák nevezési díja a mozgalom végső díjazását is magába foglalja.

A 14 éven aluli gyermekek 50%, a hét éven aluliak 100% kedvezménnyel vehetnek részt a sorozat összes túráján.

Kilátás a Hársokról

Túránk kiindulópontja Szépjuhászné vasútállomás, ahonnan a tanösvényen tekergünk el a Kis-Hárs-hegy alatti ösvényeken. A zöld kereszt jelzésre térve, majd a zöld körséta és a sárga háromszög festésekre váltva érjük első megállónkat, a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátót. Visszaereszkedünk a csomópontig, ahonnan a sárga sáv jelzésen indulunk Hűvösvölgy felé. Ezen nem megyünk sokat, hiszen a zöld körséta jelzésen a Fekete-fej irányába kanyarodunk. Hosszasan kerüljük a hullámzó úton a túra végattrakcióját, a Nagy-Hárs-hegyet, amit az újra becsatlakozó sárga sáv jelzésen közelítünk meg, szigorúan betartva annak vonalvezetését. Itt következik túránk nagy emelkedője, melynek végén a Kaán Károly-kilátóból káprázatos esti panoráma tárul elénk. A Bátori-barlang irányába ereszkedünk le a hegyről, fokozott óvatossággal, hiszen ez a szakasz csúszós és egy kisebb szakadékot is rejteget. A rajtba a síút előtt jobbra fordulva térünk vissza, a vasúttal párhuzamosan.

Kedvcsináló videó

Útvonal

Ez a vezetett túra 6,77 kilométer hosszú és 224 méter szintemelkedést tartalmaz.

Szépjuhászné Budapest II. kerületében található terület a Budakeszi út legmagasabb pontján, a János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy közötti hágóban, az úgynevezett Budakeszi-völgyben, ahol 350 méter magasságban kirándulóközpont létesült. A hágó feletti erdőborította nyereg a Szépjuhászné-nyereg, mely agyagból és lösztartalmú hordalékokból épült fel. 1949 és 1992 között Ságvári-liget volt a neve.

Szépjuhászné állomás. Fotó: Tolnai Balázs
Panoráma a Nagy-Hárs-hegyről. Fotó: Tolnai Balázs

A Kis-Hárs-hegy a Budai-hegységben a II. kerületben található. A Nagy-Hárs-heggyel közös alapzaton álló, attól déli irányban fekvő kiemelkedés (362 m). A hegy déli lejtője nummuliteszes mészkövet tartalmaz. A Hárshegyi út irányában budai márga, a Szépjuhászné felé kiscelli agyag borítja a felszínt. A vasból és fából készült, 6 méter magas Makovecz Imre-kilátó 1977-ben épült a későbbi névadó Makovecz Imre tervei alapján.

A Makovecz-kilátó. Fotó: Tolnai Balázs

A Nagy-Hárs-hegy magassága 454 méter. A hegy tetején korábban egy fából készült kilátó állt, de azt elhanyagolták és összedőlt. Ennek a helyére épült az 1980-as években a ma álló Kaán Károly-kilátó, melyen korábban emléktábla őrizte Kaán Károly emlékét, de ezt a rongálások miatt eltávolították.A kilátót 2016-ban felújították: kicserélték a tetőt, a szerkezeti elemeket, korlátokat és lépcsőket pedig újracsiszolták, újrafestették. A hegy északkeleti oldalán, közvetlenül a csúcs alatt nyílik a Bátori-barlang.

A Kaán Károly-kilátó. Fotó: Tolnai Balázs

Lemondás

Jelentkezési díjat vissza nem utalunk, de egy másik túrára átvezetjük, beszámítjuk, így nem veszik el a vezetett túrákon, ha ezt legkésőbb 2019.03.26 23:59-ig e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. A túra indulási időpontja előtt 24 óráig a nevezésed másra átruházható, ha ezt e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. Semmilyen más felületen, formában nem foglalkozunk a jelentkezés-módosításokkal a nyomonkövethetőség miatt.

A leírásban a wikipedia információit használtuk fel.