Bakonyi barangolások gasztrotúra

Szeretnél az erdő közepén, távol a város zajától megpihenni, s onnan barangolni a Bakony lenyűgöző északi vidékein? Akkor jó helyen jársz! 2019 októberének utolsó hétvégéjén kétnapos és kétéjszakás gasztrotúrát szervezünk Gézaházán.

Szállásunk

Az erdő hatalmas fáival, a gyönyörű legelőkkel, tisztásokkal és a 21. századi kényelemnek megfelelő frissen felújított Hubertus fogadó a maga tökéletes egyszerűségével, harmóniában a természettel nyújt szállást, ahol egymás társaságában élvezhetjük az erdei nyugalmat. Nyolc darab 3-4 ágyas szoba gondoskodik éjszakai nyugalmunkról, míg a tágas étkező garantálja a vacsora és a reggeli komfortos elfogyasztását és a jó hangulatú esti társalgást.

   

Programok, ellátás

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezzük kétnapos gasztrotúránkat, melyen ezúttal már pénteken is miénk a szállás, így a szombati túrára megfelelő elemózsiával tudunk felkészülni kiváló magyar borok társaságában. A többfázisú jelentkezés során azok, akik a teljes hétvégét a Bakonyban szeretnék tölteni nem csak prioritást kapnak a regisztrációnál, hanem az első éjszaka ellátási és szállásdíjából is kapnak némi kedvezményt. Pénteken 16 órától tudjuk elfoglalni a szállást.

Szombaton kilenc órára hirdetjük meg a gézaházi találkozót azoknak, akik a pénteki estével nem élnek. Fontos, hogy csak akkor lehet ezzel az opcióval élni, ha előzetesen nem telik be a létszám. Akik pénteken érkeznek, részükre parasztreggeli áll rendelkezésre. A szállás elfoglalását és az átöltözést követően, tíz órakor kelünk útra első túránkra. Célunk a cseszneki vár meghódítása a Kő-árkon keresztül. A várból az idegenvezetés után leereszkedünk a Kőmosó-szurdokba, mely a Bakony-Balaton Geopark legészakibb bemutatóhelyszíne, ahol két barlang, sok érdekes természeti képződmény, valamint Magyarország első via-ferratája (vasalt mászó útja) is található. Rövid pihenőt tartunk, melynek elteltével térünk rá a szállás felé vezető útra, ami az Ördög-árokba kalauzol el minket. Este vacsora, újabb borok és társalgás vár reánk.

Vasárnap a parasztreggeli elfogyasztása lesz első feladatunk, hogy energiaraktárainkat feltöltve tíz órakor nekilássunk második túránknak is. Fontos, hogy közösen, autókkal közelítjük meg Vinyét, mely kb 20 percre van szállásunktól. Csodálatos útvonal áll előttünk, hiszen a Cuha-szurdokban kirándulhatunk. Várhatóan 14 órakor érünk vissza Gézaházára, ahonnan fürdés és öltözködés után indulunk haza. Természetesen idén sem marad el a házi kenyérlángos, melyet szállásadónk készít ebédre.

Szállás összesen 25 fő részére áll rendelkezésre. Ők a jelentkezésnél elsőbbséget élveznek. Miért fontos ez? Mert idén lehetőséget biztosítunk azok számára is, akik nem szeretnének megszállni, csupán túráznának egy vagy két jót. Szombatra és vasárnapra is így 15-15 helyet felajánlunk. 

Útvonalak

Szombat

Csesznek vára

A Bakony-hegységében elbújva, egy sziklaszirten láthatóak Csesznek várának festői kőfalai. Ez az erődítményünk az 1241–42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. Az első várat a Bana nembeli Jakab báró, kardhordozómester emeltette egy védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. A XIV. század elején a Csák nemzetség vásárolta meg, tőlük cserével Anjou Károly király csatolta az uralkodói birtokokhoz a vadban bővelkedő területet. 1392-ben Luxemburgi Zsigmond a cseszneki várat az uradalmához tartozó harmincegy községgel együtt a Garai főnemesi famíliának adta át, azok délvidéki birtokaiért. A régi krónikákból egy megdöbbentő családi botrányról értesülhetünk, miszerint a Garai bárói család azzal vádolta meg Hedvig mazóviai hercegnőt, hogy 1429-ben megmérgezte férjét Garai Jánost, akinek még életében házasságtörő módon együtt élt az unokatestvérével, Szécsényi Miklós főnemessel. A főbenjáró ügyben maga Zsigmond király ült törvényt, aki Hedvig hercegnőt vagyonelkobzással és életfogytiglani fogsággal büntette. A XVI. század közepére a hódító törökök benyomultak a Dunántúlra, ahol Csesznek – Wathay Lőrinc várkapitány vezetésével – végvárként védelmezte az országot. Életét egy tragikus baleset oltotta ki, 1573-ban bortól ittasan örömében egy régi puskaporral töltött ágyút akart elsütni, amit a mellette álló pattantyús vonakodott megtenni. Lőrinc kapitány a fáklyát kezéből kikapva, meggyújtotta a kanócot, mire a löveg hatalmas robajjal szétrobbant, megölve mindkettőjüket. A háborús idők elmúltával szerepe megváltozott, a zordon kővárat, egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át az Esterházy hercegi család tagjai.

Korabeli források szerint 1780-ban elköltözött a főúri család, de még szolgaszemélyzet használta a helyiségeket, melyeket egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná. Az 1970-es évek óta vallatják romjait a régészek, egyúttal helyreállítási munkákat végezve a csodálatos tájban emelkedő cseszneki váron.

Bővebben:
https://www.csesznekivar.hu

Vasárnap

Cuha-szurdok

A Cuhai-Bakony-ér a Bakony egyik legjelentősebb patakja, a Duna jobb oldali mellékvize Magyarországon. Az Eplény község területén eredő patak észak felé folyik, majd 81 kilométer megtétele után Gönyűt elhagyva éri el a Dunát. A patak fölső, hegyvidéki szakaszát Cuhának nevezik, míg a Dudari-patak beömlése alatti, zömmel síkságon haladó részét Bakony-érnek. Az Öreg-Bakonyban eredő Cuha meredek sziklafalak között kanyargó vadregényes szurdokvölgye Porva-Csesznek vasútállomás és Vinye között húzódik. A patak mentén fut az 1896-ban megnyitott, eredetileg ipari célú Győr–Veszprém-vasútvonal, melynek látványos hegyvidéki szakasza alagutakkal, völgyhidakkal tűzdelt. A Cuha-szurdok népszerű kirándulóhely, ahol többek közt a sziklamászók is találnak e sportághoz megfelelő sziklafalakat. A patak mentén fekvő Zirc apátsága, valamint a Zirci Arborétum ugyancsak kedvelt turisztikai célpontok. Több turistaút hálózza be a környező hegyvidéket. A patak a Komárom-Esztergom megyei Rédénél éri el a Kisalföldet, majd Gönyűnél torkollik a Dunába. A patakban huszonöt halfaj él, melyből öt védett, míg partjai mentén számos védett növényfaj talál megfelelő élőhelyre – írja a Wikipédia.

Jelentkezés, részvételi díjak

[mvc_price_listing price_visibility=”none” offer_visibility=”block” price_title=”Szombat-vasárnap” offer_text=”19000 Ft/fő” btn_text=”Jelentkezés” title_clr=”#ffffff” top_bg=”#247562″ amount_clr=”#000000″ btn_url=”https://forms.gle/gBsJru8nYkW2oigD8″]

  • Szállás egy éjszakára
  • Kétfogásos vacsora szombaton
  • Svédasztalos reggeli vasárnap
  • Szombat este öttételes borkóstoló
  • Kenyérlángos vasárnap
  • Kétnapos túravezetés
  • Várbelépő

[/mvc_price_listing]

[mvc_price_listing price_visibility=”none” offer_visibility=”block” price_title=”Teljes hétvége” offer_text=”29000 Ft/fő” btn_text=”Jelentkezés” title_clr=”#ffffff” top_bg=”#ed6f49″ amount_clr=”#000000″ btn_url=”https://forms.gle/sS8m7Wx9odAhhqWCA”]

  • Szállás két éjszakára
  • Kétfogásos vacsora két alkalommal
  • Svédasztalos reggeli két alkalommal
  • Mindkét este öttételes borkóstoló
  • Kenyérlángos vasárnap
  • Kétnapos túravezetés
  • Várbelépő

[/mvc_price_listing]

[mvc_price_listing price_visibility=”none” offer_visibility=”block” price_title=”Túrajegy” offer_text=”1500 Ft/fő” btn_text=”Jelentkezés” title_clr=”#ffffff” top_bg=”#3582e8″ amount_clr=”#000000″ btn_url=”https://forms.gle/dkmXdQW1EhGwHJ2s9″]

  • Várbelépő
  • Túravezetés a választott napon

[/mvc_price_listing]

A részvételi díj a teljes hétvégén 29.000 forint/fő, szombat-vasárnap 19.000 forint/fő, míg a túrajegy 1.500 forint/fő/túranap, mely átutalással fizetendő Tolnai Balázs e.v. Erste Banknál vezetett számlájára (11600006-00000000-65915785). A túra semmilyen profitot nem termel számunkra, ezért az utalás célján és a számlázás névadóján változtattunk. Célunk egy szuper hétvége megszervezése egy csodálatos helyszínen.

A részvételi díj a túra előtti csütörtökig átruházható másra, míg visszautalása a bankköltségek levonásával október harmadika éjfélig, kizárólag e-mailben történő kérelem esetén lehetséges. Más programra nem könyveljük át. Fontos, hogy addig ne utalj, míg vissza nem igazoljuk jelentkezésedet.