Ahol dobog a kő

Hétszázról négyszázra, avagy leereszkedünk a Rám-szakadék felső kapujához, ahonnan érintve a Rám-hegy csakráját és a Három-forrás környékét, némi szép kilátásért visszakanyargunk a magasba. Bejárjuk a Dobogókő alatt tekergő Thirring-körút ösvényét, a táltosok útját, hogy feltöltődhessünk a környék energiáival. 

Kiinduló- és végpont

Cím: 2099 Piliszentkereszt-Dobogókő, Téry Ödön út
GPS: 47.719072, 18.897586

A találkozó a menedékház előtti parkban lesz. Figyelem! Dobogókőn a parkolás fizetős.

Keresd a Túrafüggő zöld-fehér zászlóját!

A túrát 2020 július negyedikén szombaton rendezzük. Találkozó: 08:30-45. Start: 09:00.

Ételt, italt, nyári felszerelést, zárt túracipőt, esőkabátot, igény esetén túrabotot, fényképezőgépet és jó hangulatot.

A túrán legfeljebb 30 fő vehet részt az előzetes regisztrációt és befizetést követően.

A vezetett túrán a felnőttek 1500 forintért, a 14 éven aluli gyermekek 750 forintért, a 7 éven aluli gyermekek ingyen vehetnek részt. A Túrafüggő Túrablog elkötelezett támogatója a családoknak, így árképzésében kifejezetten ügyel arra, hogy a pénz ne legyen gátja egy nagyobb család hétvégi szervezett kikapcsolódásának.

Fontos információk:

  • A jelentkezésre 2020. június 1. (hétfő) 12:00 és 2020. június 30. (kedd) 12:00 között van lehetőség a létszámlimitek erejéig.
  • A jelentkezéssel a résztvevő elfogadja a Túrafüggő szabályait és etikáját. A regisztrációra kizárólag online, a turanevezes.hu oldalon van mód, helyszíni regisztráció nincs.
  • A regisztráltaknak a regisztrációtól számítva 3 nap áll rendelkezésükre a nevezési díj befizetésére. Azokat a nevezéseket, amikhez 2020. június 26. (péntek) 12 óráig nem érkezik befizetés, automatikusan, figyelmeztetés nélkül töröljük.
  • Jelentkezésedről, befizetésedről és a túrával kapcsolaosan e-mailben értesítünk.
  • A nevezési díjat a következő számlára kérjük utalni: Túrafüggő Kft. 16200230-10024065 (Magnet Bank). Közleményben kérjük feltüntetni a rendelési számot.
  • A beérkezett nevezési díjakról elektronikus számlát állítunk ki, melyet a regisztrációnál megadott e-mail címre küldünk el a Billingo számlázórendszeren keresztül. Ezzel egy időben hagyjuk jóvá a nevezésed.

A jelentkezés 2020.06.05 péntek 12 órakor indul a Túranevezésen.

[table “4” not found /]

A nevezést kizárólag emailben (hello@turafuggo.hu) a bankszámlaszám megadásával lehet lemondani, 2020. június 26. (péntek) 12:00 óráig. Ebben az esetben a nevezési díjat visszautaljuk, de levonunk belőle 500 Ft kezelési költséget. Nem fogadjuk el a lemondást telefonon, faxon, szóban, stb. A nevezési díjat más eseményre átirányítani nem lehet.

A nevezést kizárólag e-mailben (hello@turafuggo.hu) lehet átadni 2020. július 1. (szerda) 12:00 óráig. Az átadásról a nevezésről lemondónak kell nyilatkoznia. Az e-mailben meg kell adnia az átvevő nevét, születési évét, e-mail címét és telefonszámát.

Amennyiben segítséget szeretnél kérni az odajutásban, írj a hello@turafuggo.hu mail címre. Tégy így akkor is, ha osztoznál a költségeken, vagy szívesen elvinnél magaddal valakit. Egy google doksiba töltünk fel mindenkit, ahol össze tudtok kapcsolódni.

Ahol dobog a kő

A túra a Dobogókőn található Báró Eötvös Lóránd menedékház elől indul, a parkoló felőli oldaláról. Utunkat mindjárt gyönyörű panorámával kezdjük, hiszen a a nagykilátóból páratlan látkép tárul elénk a Duna és a Börzsöny irányába. Tiszta időben a Felvidék is megcsodálható.

A sárga körséta jelzésen nyugati irányban, Esztergom felé vágunk bele az előttünk álló kb. 8 kilométerbe. Figyelnünk kell, hiszen a Thirring-körút „bejáratát” illusztráló kaput már nem találjuk meg, így a jelzésváltásokra és az útjelzőtáblákra kell hagyatkozzunk. A jobbra történő leágazást követően ereszkedésbe kezdünk a táltosok által is gyakorta járt ösvényen, mely több helyen szűkebb, köves, ezért figyelmet igényel rajta a természetjárás.

A Thirring Gusztávról elnevezett körtúra útvonala egy kitárt szárnyú turulmadárra emlékeztet, ezért Táltos-körútnak is szokták nevezni. Az útvonalon a táltos emlékek és szertartások jelei mellett a névadó sziklája is megtalálható, mely az egyik legrobosztusabb az útvonalon.

Ahogy tekergünk Dobogókő alatt a helyenként meredeken lejtő ösvényeken, a sűrű lombkoronán átszűrődő napsugarak a repkedő bogarak és rovarok megvilágításával szinte tündérjátékot vetítenek elénk. A hely szelleme szinte megfogható, erre járva az erdő feltöltő erejét valóban érezhetjük.

A Thirring-körútat jelző tábla
Táltos jelenlét nyomai
Tündérjáték a napsugarakban

Sajnos ez a misztikus és lélegzetelállító útvonal nem csupán az örömről és a szépségéről emlékezetes az utókor számára, hanem egy tragédiát is magába zárt. A Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesületének egykori tagja, Hegedűs Róbert egy túra során a kopjafánál található sziklaperemen megcsúszott, s a mélybe zuhant. A lelkes és az egyesületi működésben is jártas, aktív természetbarátunk emlékét nem csupán ez a gyönyörű tárgy, hanem egy novemberben minden évben megrendezett teljesítménytúra is őrzi.

A Thirring-körutat, melyen több alkalommal is feltűnik a Duna látképe, a zöld négyzet jelzés elérésénél hagyjuk el ereszkedéssel Dömös felé. A benőtt, szűkös szakaszon szintén a lábunk elé kell néznünk, hogy az apró de gyakori szikladarabokban ne essünk orra. A Magas-hegy tisztásánal tett hurkot követve érjük el a Nagyboldogasszony-forrást, ahol szurdokvilágra jellemző környezetben barangolunk.

Hegedűs Róbert kopjafája
Pihenő a Thirring-körúton
A Nagyboldogasszony-forrás kifolyója

Kanyargó utunkat folytatva elhaladunk a Déry-forrás felett, majd keresztezzük a hegység ezen részén egyetlen erdészeti utat. Az átkelést követően figyelünk, hiszen rövid kitérőt teszünk a Rám-hegyre. A hely tiszteletére kaput is állítottak. Kőbabák kísérik emelkedő utunkat, majd egy intenzívebb kapaszkodást követően a környék egyik legszebb látképe fogad minket. Különleges, hiszen új szemszögből csodálható meg mind a Vadálló-gerinc és a Prédikálószék, s túránk kiinduló- és végpontja, Dobogókő. Többen úgy vélik, a Rám-hegyen található a Föld szívcsakrája, s az erre barangoló természetbarátokat energiával tölti fel a látogatás.

A körültekintő és óvatos nézelődés, fotók elkészítése után visszaereszkedünk az erdei csomópontba. A Három-forrás vidékét továbbra is a zöld négyzet jelzésen követjük egészen addig, míg a Rám-szakadékból ide vezető zöld sávot, s a Lukács-árokból szintén ide csatlakozó sárga sávot nem érjük el. Számos irányba lehetne folytatni utunkat, ám most a legegyszerűbbet választva megkezdjük elnyúló és szintes emelkedőnket Dobogókőre a sárgán.

A Vadálló-gerinc és a Prédikálószék a Rám-hegyről
Dobogókő a Rám-hegyről
A Három-forrás csomópontja

Túránk során gyakorlatilag ez az egy meredély jelent leküzdendő feladatot. Ez be kell valanni, nem kellemes, hiszen valóban hosszan elnyúlik. Azonban piros sáv jelzés jelentette gerinc elérésével csökkenni kezd a benne rejlő kihívás, majd a pihenőként szolgáló Rezső-kilátótól szinte el is tűnik. Érdemes egy picit más szögből is megtekinteni a Visegrádi-hegység közeli ormait, hiszen a túra eleji látkép már csak a fények változása végett is megváltozott.

Innen már csak kb. egy kilométer maradt hátra a túrából, melyet a sárga és a piros sáv jelzés együttesén zárunk a Báró Eötvös Lóránd menedékháznál.

Útvonal:

Ez a vezetett túra 8,1 kilométer hosszú és 317 méter szintemelkedést tartalmaz. 

A 2020 áprilisi bejárás képei

A Thirring-körút zöldellő fái
Az átszűrődő Nap sugarai
Hegedűs Róbert-emlékmű
Láncok segítik a haladást
Annyira szép ez a zöld
Kitekintések a Thirring-körúton
Megunhatatlan...
Nagyboldogasszony-forrás
Dobogó-kő a Rám-hegyről
A Prédikálószék a Rám-hegyről
A Rezső-kilátó panorámája