Michelin-csillagok nyomában

Ezúttal egy igen különleges túrára invitálunk Titeket, ami valójában nem is kizárólag a természetjárás miatt, hanem az azt körülvevő gasztroprogramokkal szimbiózisban lesz kuriózum. Ha érdekel, hogyan kapcsolódik a borkóstoló a túrázáshoz, itt a helyed!

Vasárnap Gyöngyöspatáról indulva könnyed, ötkilométeres túrát szervezünk a Kecske-kőre, ahonnan pazar kilátás tárul elénk mind Gyöngyöspatára, mind a Mátra nyugati és központi vonulataira. A túrának Szücsiben van a cégpontja, ám aki kedvet kapott, bátran vissza is barangolhat Patára. Akinek ennyi elég, akár busszal vissza is tud utazni, ha autóját nem a célban hagyta.

Ahogy említettük, nem ez a fő momentum ezen a hétvégén. Szombaton kezdődik a rendezvény, melynek keretein belül 13 órakor közös, szintén rövid túrát teszünk a Vár-hegyre, melynek hossza kb. hat kilométer és 150 méter szintemelkedést tartalmaz. Tehát a felvezetés egy rövid túra és a lezárás is. De mi van akkor a kettő között, ami ezeknél vonzóbb?

A Magna Mátra és a Tőkések kiemelkedő egyéniségei és borászai együtt kínálják kóstolóra nedűjüket a Mátraalján. Ők azok, akik miatt erőre kapott a mátrai borvidék és akik keze munkája tükröződik a borvidék folyamatosan erősödő elismertségében. Olyan borászok tételeit kóstolhatjuk februárban, akik miatt újra felkerült a bortérképre a Mátra és immáron ezt a területet tartják az ország legígéretesebb borvidékének. Öt különleges borász, kiknek a tételeivel a Michelin-csillagos éttermek borlapjain is találkozhatsz és egy ígéretes ifjú mátrai titán, aki évről-évre ízletes borokkal bizonyítja tehetségét.

Egy felejthetetlen este emlékezetes tételekkel, melyek jól tükrözik, hogy mit tud máris a mátrai borvidék és milyen lehetőségek rejlenek még benne. Az esemény célja a mátrai borvidék, a mátrai borászatok valamint a minőségi borfogyasztás és borkóstolás népszerűsítése. A „Michelin-csillagok nyomában” eseménysorozat szeretné testközelből bemutatni Magyarország különleges bortermelőit, akik boraikkal már bekerültek a Michelin-csillagos éttermek kínálatába, valamint megismerhetünk egy tehetséges fiatal borászt minden borvidékről.

Magna Mátra-tételek 16:00-17:30 között

Ludányi Balázs

Zenit Brut pezsgő 2016
Fáy-Domb sárgamuskotály 2018
Diós kékfrankos 2017

Major Levente

Saár olaszrizling Battonage 2015
Cibike Sár-hegy olaszrizling 2012
Rajnai rizling 2015

Szignárovits Márk

Furmint 2016
Merlot 2016
Cabernet Franc 2016

A Tőkések tételei 18:30 és 20 óra között

Karner Gábor

Rajnai Rizling 2017
Pinot Noir 2017
Kékfrankos 2016

Losonci Bálint

Pinot Gris 2016
Zöldveltelini 2015
Turán 2015

Szecskő Tamás

Olaszrizling 2015/2016
Tavaszföld Kékfrankos 2016
Vitézföld Kékfrankos 2013

A két kiváló kóstoló között arra is gondoltunk, hogy ne maradjatok éhesek. 17:30 és 18:30 között hidegtálas vacsorát kínálunk mátrai különlegességekkel. Többek között a Mátrai Bivalyrezervátum kolbászai, a Mekkentő Gazdaság sajtjai, valamint a G&D Kézműves Cukrászda és Pékség különlegességei csillapítják majd éhségedet. A borkóstoló után rendelési lehetőség lesz pinceáron a borászok által bemutatott tételekből.

Részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délutánig):

  • A borkóstoló és a szombat esti vacsora 10.000 Ft
  • A szombat esti szállás díja 5.000 Ft (Péntek estére maradt már csak)

Van lehetőség csak a két túrán, csak a borkóstolón és a vacsorán való részvételre is. A szombat esti szállás opcionálisan vehető igénybe. A kétnapos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Ezer forint foglalót előzetesen utalva, míg a fennmaradó összeget a helyszínen készpénzben szükséges rendezed. Természetesen az ingyenes túrákra ez nem vonatkozik. Az esemény közös rendezés a Zarándok Kalanddal.

Szállások

Pata Tanya

A szállásnak négy szobája van. A főépületben a „Megfog-lak” és a „Nyugtat-lak” 1 kétszemélyes és 2 egyszemélyes ággyal, a második épületben az „Imád-lak” 1 kétszemélyes ággyal, valamint a melléképületben a „Komál-lak” 2 kétszemélyes ággyal. Ez a szállás 850 méterre található a rendezvény központjától, a Patavár étteremtől és panziótól.

A szállás weboldala ide kattintva érhető el.

Patavár panzió

A rendezvény központi helyszíne, hiszen itt lesz a borkóstoló és a vacsora is, valamint a túrák kiindulási pontja szintén a Patavár panzió. Mivel pénteki leérkezési lehetőséget is tudunk biztosítani, ebbe a panzióba nagy valószínűséggel azok kerülnek, akik ezzel az opcióval élnek. A pénteki szállás díja további 5.000 Ft/fő., amit a jelentkezésnél megjegyzésként kérünk szépen jelezni.

A szállás weboldala ide kattintva érhető el.

NandiMagdi vendégház

Ez a szállás 110 méterre található a rendezvény központjától, a Patavár panziótól. A helyszínen szombaton disznóvágást tartunk, így aki kedvet kapna arra is, jelezze nekünk, s eláruljuk annak titkos részleteit.

A szállás weboldala ide kattintva érhető el.

Újra vannak szálláshelyeink korlátozott számban.