Varázslatos Bükk

Számos csodát tartogat hazánk egyik legkülönlegesebb hegysége, a Bükk. Túránk során a két legmagasabb pontját, két csodálatos kilátópontját, valamint egyik legszebb völgyét, vízesését és forrását is felkeressük. Nem egyszerű, de gyönyörű túra egy varázslatos vidéken. Tarts velünk!

Az Istállós-kői-barlang ki- és bejárata. Fotó: Tolnai Balázs

Mikor?

2019 június 15. szombat 10:00

GPS

48.099686, 20.392294

Hol?

Mit vigyek?

Ételt, italt
Esőkabátot
Jó hangulatot
Nyárias öltözetet
(Túrabotot)
Zárt túracipőt

Létszámkorlát

Legfeljebb 60 fő vehet részt a túrán, 30 a gyorsított, 30 a kényelmesebb tempójú távon. A csoportokba és a túrára előzetesen kell jelentkezni. Helyszíni nevezésre és fizetésre nincs lehetőség.

Részvételi díj

2000 Ft., mely előre utalandó a jelentkezési lap kitöltését követően a Túrafüggő bankszámlájára (16200230-10024065, Magnet Bank). A részvételi díj a túraszervezést, a túravezetést, a szükséges engedélyek beszerzését és a Kalapat-kilátó belépőjét tartalmazza, ellátás és díjazás a túrán nincs, de minden 14 éven aluli gyermek emléklapot kap.

A 14 éven aluli gyermekek 50%, a hét éven aluliak 100% kedvezménnyel vehetnek részt a túrán. További plusz, hogy a gyermekeket csúcscsokival is meglepjük.

A varázslatos Bükk

Varázslatos Bükk névre keresztelt túránk kiindulópontja a tengerszint felett 345 méter magasan található Heves-megyei település, Szilvásvárad. Lillafüred mellett a vidék legfelkapottabb, leglátogatottabb helyszíne, amin nem is érdemes meglepődni, hiszen zseniális túrák kiinduló és végpontjául szolgál. Parkolni több helyen is lehet, de érdemes tájékozódni ezen a linken a település honlapján, hiszen találhatók fizetős parkolók az ingyenesek közelében, tehát a spórolás szempontjából ajánlott kattintani.

Utunkat egyből emelkedővel kezdjük a tansövényen. A tekergő úton esőbeállók, pihenők, a helyi kőzetekről kiállított darabok, valamint az erdőgazdálkodás nyomai kísérnek. A Kalapat csúcsán (615 m.) található Millenniumi-kilátóhoz vezető 2,2 kilométer hosszú út 250 méter szintemelkedést tartalmaz. 2000 augusztus 20-ra, Szent István napjára készült el Millenniumi-kilátó, mely méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patak-völgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak (1).

Esőbeálló
Pihenő
Kilátás Szilvásváradra

Rövid ereszkedést követően a kilátó alatti parkolóba vezető műúton folytatjuk utunkat a Szalajka-völgy fölött tekeregve. Mintegy két kilométer múlva már újra erdei ösvényt taposunk és a sárga sáv jelzésen ismét emelkedőbe kezdünk. Elhaladunk az Ivánka-lápai kút mellett, s újabb 200 méter szintemelkedést követően már a Gerenna-vár elágazásában vagyunk. Jól látszik, hogy ez egy szintes túra, így olyanoknak ajánljuk, akik kellő rutinnal rendelkeznek. A Gerenna-vár (759 m) további 50 méter szintemelkedést rejt magában, de a kilátás annyira elképesztő, túránk során a legszebb, hogy azt vétek kihagyni. Csonkakúp alakú, sziklás csúcsa a Tótfalu-völgy és a Leány-völgy közötti gerincen, hegység egyik legszebb kilátóhelye. Nevét az egykor itt állt várról kapta (2).

Óvatosan leereszkedve hagyjuk el a kilátópontot, majd a sárga sáv jelzésen tovább emelkedünk a Bükk csúcsa felé. Érintjük a Holló-kő nyergét, ahol már a sárga háromszög jelzésre váltva ténylegesen a csúcsok felé tartunk. Jobbra láthatjuk majd a 925 méter magas Kukucsó-hegyet, melynek szomszédja a Bükk legmagasabb pontja, a 960,7 méter magas Szilvási-kő. A Szilvási-kő Magyarország negyedik legmagasabb hegycsúcsa. A Szilvási-kő megnevezés igen új, sokáig névtelen volt, illetve a Kettős-bérc déli csúcsaként volt ismert. 2014-ig az Istállós-kő csúcsát tekintették a hegység legmagasabb pontjának, a katonai térképeken azonban az 1920-as évek óta ez volt feltüntetve mint a legmagasabb. 2014-ben GPS alapú technológiával mérték meg a magasságát (3).

A Bükk csúcsát jelző tábla. Fotó: Tolnai Balázs

A kilátóval nem rendelkező magaslatról átsétálunk a nála mindössze egy méterrel alacsonyabbra, az Istállós-kőre, ahonnan megkezdjük a visszaereszkedést Szilvásváradra. Nagyon meredek, nagyon csúszós talajon kell haladnunk, ezért fokozott figyelem szükségeltetik. A túra 759 méter szintemelkedéséből 745-öt már teljesítettünk, így a fennmaradó hat kilométer már nem rejteget emelkedőket. Rendkívüli képződmények mellett haladunk el, melyek közül a legismertebb és legcsodálatosabb az Istállós-kői-barlang. A barlang 609 méteres magasságban nyílik. Régészeti jelentőségű hely, ezért 1944-ben védetté, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították.  A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki. A nyílás mögött egyetlen tágas terem található. A történelmi időkben a barlang hosszú ideig istállóként funkcionált, kutatások alapján azonban előtte sem lakóhely, hanem áldozóhely volt. A régészeti ásatások során olyan jégkorszaki állatok csontjai kerültek elő, mint a rénszarvas, a barlangi medve, az ősbölény, a gyapjas mamut, a barlangi oroszlán, a farkas, a barlangi hiéna, vagy a kőszáli kecske (4).

Sziklák és törmelék az úton
A barlang bejárata
Látkép a barlang szomszédságában

A teljes leereszkedés előtt érjük el a Szikla-forrást, majd a patak duzzasztásából kialakult tavat, melynek „kifolyóján” található a Fátyol-vízesés. A legfelkapottabb látványosságok ezek a környéken. Túránk a Gloriett-tisztáson ér véget, ahonnan egyértelmű út vezet vissza a szilvásváradi parkolókhoz. Célunk ezzel az, hogy aki szeretne pisztrángot kóstolni, vagy egy picit még kikapcsolódni a túrát követően, annak ne kelljen visszagyalogolnia.

A Szikla-forrás. Fotó: szilvasvarad.hu
A Fátyol-vízesés

Kedvcsináló videó

Útvonal

Ez a túra 16,1 kilométer és 759 méter szintemelkedést tartalmaz, felkészült túrázóknak ajánljuk. 

Lemondás

Jelentkezési díjat vissza nem utalunk, de egy másik túrára átvezetjük, beszámítjuk, így nem veszik el a vezetett túrákon, ha ezt legkésőbb 2019.06.08 23:59-ig e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. A túra indulási időpontja előtt 24 óráig a nevezésed másra átruházható, ha ezt e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen.