Emlékek útján a Szekszárdi-dombságban

Egy különleges, igazán sokszínű tájegységen rendezünk vezetett túrát, melyen Szálka, Mórágy és Bátaapáti érdekességeit ismerheted meg a lineáris útvonal segítségével, ráadásul este borvacsorán lazulhatsz el a megszokott kiváló társaságban. 

Mikor?

2019. március 16. szombat, 9:00
Találkozó a rajtban: 08:45

Hol?

Indulás: Szálka, hegytető, Mausz-kápolna
46° 17′ 18.6″ N, 18° 40′ 27.5412″ E

Végpont: Bátaapáti, Naspolya vendégház
7164 Bátaapáti, Deák Ferenc utca 1.

Részvételi díj?

Az 1000 forintos részvételi díj a túraszervezést, a túravezetést és az esetleges engedélyek beszerzését tartalmazza, ellátás a túrán nincs. Minden 14 éven aluli gyermek 50% kedvezménnyel vehet részt a túrán és emléklapot kap.

Amennyiben részt vennél a vacsorán, a borkóstolón és lent is alszol, úgy az esemény összköltsége 15000 forint.

Az előnevezés kötelező, de addig ne utalj, amíg vissza nem igazoljuk jelentkezésedet.

Mit vigyek?

Ételt, italt a túrára
Fényképezőgépet
Jó hangulatot
Tavaszi öltözetet
Szükség esetén túrabotot
Váltóruhát, ha lent maradsz
Zárt túracipőt

Transzfer

A kezdő- és végpont között segítünk a közlekedésben, ha autóval érkezel.

Fotó: Fák, erdők, parkok. Elbi blogja

Emlékek útján a Szekszárdi-dombságban

Túránk kiindulópontja a honfoglalás korában létrejött, mindig is alacsony lélekszámú, 576 lakosú Szálka község határában álló Mausz-kápolna. A dombtető álló Mayer-kápolnának is nevezett 19. századi építmény remek adottságai végett gyönyörű kilátással kecsegtet Bátaszékre, a Sárközre, Szekszárdra, valamint szép idő esetén Bajára. A kápolna neve a bibliai Emmausz, a valamikori „Emmausz-járás” nevű népszokás nevét őrzi. A faluból ehhez a kápolnához mentek fel húsvét után a hívek, hogy megemlékezzenek az emmauszi tanítványok és Jézus útjára.

Utunkat a zöld sáv jelzésen kezdjük meg, melyről rövidesen jobbra letérünk a zöld keresztre. Szálka határában tekergünk egészen addig, amíg el nem érjük a sárga kereszt jelzést, melyre rátérve ereszkedünk le Szálkára. Átkelünk a Lajvér-patakon, érintjük a Szent József-templomot és a II. világháborús emlékművet már a piros sáv jelzésen. A kék sávon közelítjük meg a falu másik nevezetességét, a víztározót, melyet 1978-80 között a Lajvér-patak felduzzasztásával töltötték fel. Két nagyobb tóból áll és mérete 57 hektár.

A kék háromszög jelzésen emelkedőbe kezdünk s így érjük el a Radnai-magaslat nevű helyet, ahol újra visszacsatlakozunk a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalára. Mórágy felé tartunk. Lejtmenetünk során keresztezzük a műutat és a vasutat, majd a kőfejtő és a domb megmászása után beérkezünk a 736 lakosú faluba. Mórágy neve először egy 1267-ből származó írásos dokumentumban merül fel mint „Silva regalis Moorag”, amely magyarul annyit tesz, Mórágy Királyi Erdő. A település határában található Magyarország egyik legrégibb kőzete, a karbonkorban mintegy 360 millió évvel ezelőtt keletkezett Mórágyi-rög, amely a Pre-Variszkuszi őshegység felszíni maradványa. A faluban felkeressük a Szent Kereszt felmagasztalása-kápolnát és a világháborús emlékművet.

A sárga sáv jelzésen hagyjuk el a falut, melynek a határáig emelkedik utunk. Érintjük a vízművet, néhány magaslest és a radioaktív hulladéktárolót. A Paksról ideszállított veszélyes anyagot egy 3000 hordó kapacitású tárolócsarnokba érkezik, ahol technológiai előkészítés történik. A végleges elhelyezésre szolgáló felszín alatti létesítmény kialakítása, illetve üzemeltetése (beleértve a radioaktív hulladék leszállítását is) két párhuzamos lejtősakna felhasználásával történik. A −10 % dőléssel kihajtott mintegy 1700-1700 m hosszú lejtősaknák a tervezett tárolási mélység elérését, a lejtősaknákat 250 méterenként összekötő vágatok pedig a menekülő útvonalakat biztosítják. A lejtősaknák szelvénymérete körülbelül 21-33 m². Az első, I-K1 jelű tárolókamra 90 m hosszú, szelvénymérete csaknem 96 m², a földfelszíntől számított távolsága mintegy 250 m. Itt közel 510 db vasbeton konténer, azaz megközelítőleg 4600 db hulladékos hordó fér el. A tároló melletti elhaladást követően ereszkedünk le túránk célpontjául szolgáló Bátaapátiba. A 423 lélekszámú falu a bátai bencés apátság birtoka volt az 1200-as években, ahonnan első írásos említése származik. Érintjük a turulos emlékművet és a templomot, majd a Naspolya panzióban utunk véget ér.

Az útvonal

A szállás

Ez a vezetett túra 18,3 kilométer hosszú és 414 méter szintemelkedést tartalmaz. 

Lemondás, átruházás

Jelentkezési díjat vissza nem utalunk, de egy másik túrára átvezetjük, beszámítjuk, így nem veszik el a vezetett túrákon, ha ezt legkésőbb 2019.03.10 23:59-ig e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. A túra indulási időpontja előtt 24 óráig a nevezésed másra átruházható, ha ezt e-mailben jelzed a hello@turafuggo.hu címen. Ha a teljes csomagot szeretnéd igénybe venni, akkor a Zarándok Kaland Egyesület feltételeit kell elfogadnod, melyek a zarandokkaland.hu weboldalon találhatóak, valamint további tájékoztatást kérhető a zarandokkaland@gmail.com e-mail címen.