Kilátótúra a Budai-hegységben

Január első hétvégéjén egy igazán könnyed, kevés szintemelkedést tartalmazó, ám varázslatos kilátópontokkal és látképekkel kecsegtető kilátótúrára invitálunk titeket  a Budai-hegységbe. A lineáris túra végén lehetőségetek van a fűtött gyermekvasúttal visszautazni a kiindulópontba. Kezdd túrával, kezdd velünk az évet!

Indulópont

Cím: 1121 Budapest, Hegyhát út
GPS: 47.532706, 18.985230

Végpont

Cím: 1029 Budapest, Hűvösvölgyi út 205.
GPS: 47.541469, 18.963948

A túrát 2020 január ötödikén vasárnap rendezzük. Jelentkezni négy csoportba lehet, melyek indítása tizenötperces időközönként történik kilenc és tíz óra között.

A túrán legfeljebb 100 fő vehet részt négy 25 fős csoportban. A jelentkezési felületen lehet kiválasztani azt, hogy melyik csoportban kíván indulni az illető. A csoportok 9 és 10 óra között indulnak negyedóránként. Így elkerüljük a tömegtúra érzését és a Gyermekvasúttal is kényelmesebb lesz a visszaút.

A Túrafüggő fenntartja a jogot, hogy indokolt esetben, például alacsony létszámú csoportok kialakulásakor azokat összevonja. Erről e-mailben értesítjük az érintetteket.

A túrán a felnőttek 1000 forintért, a 14 éven aluli gyermekek 500 forintért, a 7 éven aluli gyermekek ingyen vehetnek részt. A Túrafüggő Túrablog elkötelezett támogatója a családoknak, így árképzésében kifejezetten ügyel arra, hogy a pénz ne legyen gátja egy nagyobb család hétvégi szervezett kikapcsolódásának.

Fontos információk:

  • A jelentkezés 2019. november 17. (vasárnap) 20:00 és 2020. január 2. (csütörtök) 12:00 között van lehetőség a létszámlimitek erejéig.
  • A jelentkezéssel a résztvevő elfogadja a Túrafüggő szabályait és etikáját. A regisztrációra kizárólag online, a turanevezes.hu oldalon van mód, helyszíni regisztráció nincs.
  • A regisztráltaknak a regisztrációtól számítva 3 nap áll rendelkezésükre a nevezési díj befizetésére. Azokat a nevezéseket, amikhez 2019. január 2. (csütörtök) 12 óráig nem érkezik befizetés, automatikusan, figyelmeztetés nélkül töröljük.
  • Jelentkezésedről, befizetésedről és a túrával kapcsolaosan e-mailben értesítünk.
  • A nevezési díjat a következő számlára kérjük utalni: Túrafüggő Kft. 16200230-10024065 (Magnet Bank). Közleményben kérjük feltüntetni a rendelési számot.
  • A beérkezett nevezési díjakról elektronikus számlát állítunk ki, melyet a regisztrációnál megadott e-mail címre küldünk el a Billingo számlázórendszeren keresztül. Ezzel egy időben hagyjuk jóvá a nevezésed.

A jelentkezés 2019 november 17-én vasárnap 20 órakor indul a turanevezes.hu oldalon.

OpcióNevezési díj
Alapdíj1500 Ft
ÖnkénteseinknekIngyenes
Túrafüggő érmet szállítással rendelt és fizetett, de itt átvevőknekIngyenes
Hello Pilis Trail nevezőknekIngyenes
14 éven aluliaknakIngyenes
60 éven felülieknekIngyenes
Ezen a hétvégén a szállóvendégeknekIngyenes
CsillaGtúrák barangoló kártyával rendelkezőknek1000 Ft
Dunakanyar Hegyisport Team tagoknak1000 Ft

A nevezést kizárólag emailben (hello@turafuggo.hu) a bankszámlaszám megadásával lehet lemondani, 2019. december 30. 12:00 óráig. Ebben az esetben a nevezési díjat visszautaljuk, de levonunk belőle 500 Ft kezelési költséget. Nem fogadjuk el a lemondást telefonon, faxon, szóban, stb. A nevezési díjat más eseményre átirányítani nem lehet.

A nevezést kizárólag e-mailben (hello@turafuggo.hu) lehet átadni 2020. január 3. 12:00 óráig. Az átadásról a nevezésről lemondónak kell nyilatkoznia. Az e-mailben meg kell adnia az átvevő nevét, születési évét, e-mail címét és telefonszámát.

Hűvösvölgy állomásról 12:10-kor, 13:10-kor, 14:10-kor és 15:10-kor indul vissza vonat a Széchenyi-hegyre. A várható menetidő 40 perc. A felnőtt menetjegy 800 forint, míg a gyermekjegy (6-18 éves kor között) 400 forint. Ezt az állomáson kizárólag készpénzben tudjátok majd kifizetni.

13:40-kor Hűvösvölgyből gőzvontatású szerelvény indul, mely menetideje egy óra, s rá nosztalgia kiegészítőjegy váltása kötelező. Ez felnőttek esetében 200 forint, míg a gyermekeknél 100 forint.

További információk itt.

A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomásának épülete
Lépcső a renovált turistaúton
Közel vezet a zöld sáv jelzés a sínekhez

A történelem sorám számos névváltoztatáson átesett 427 méter magas fennsíkon található az 1948-49 között épített Úttőrővasút, mai elnevezésén a Gyermekvasút felső végállomása. A főváros 1873-as létrejöttét követően a jómódúak körében egyre népszerűbb terület eleinte nehezen volt megközelíthető, ezért turisztikai szerepe 1890-től vált jelentősebbé, amikor a Városmajor és a Széchenyi-hegy között üzemelő Fogaskerekű átadásra került. Érdekessége még a helyszínnek, hogy 1955-ben itt épült az ország első adótornya, mely 60 méter magasból 1958-tól TV-adást sugárzott. A mellette lévő gigantikus, imáár 192 méter magas tornyot 1975-ben építették. A területen bőven van parkolóhely, így azok, akik autóval közelítik meg a helyszínt, ingyenesen hagyhatják járművüket  végállomáson.

Benőtt ösvény
Mindent elkövetnek, hogy szebb legyen a környék
Máriák találkozása

Túránkat a Hegyhát úton kezdjük a Normafa irányába haladva, követve a zöld sáv jelzést, mely a város alacsonyabban fekvő területeiről tekereg fel a fennsíkra, majd átcikázva a hegység nevezetességein Telkiben köt ki. A környék örökségét, azaz az 1800-as évek végén épült budai villákat csodálgatva hangulódunk rá az előttünk álló szakaszra.

Mivel ez egy rövid szakasz, hamar elérjük a Budai-hegység egyik, ha nem legfelkapottabb pontját, a Normafát. A környéken élő svábok sokáig Viharbükk néven emlegették a helyszínt, amit Schodelné Klein Róza Norma-ária után kedztek Normafaként azonosítani. A rendkívüli adottságokkal rendelkező területet pihenők övezik, ahonnan pazar kilátás tárul elénk a völgyre és a Hármashatár-heggyel fémjelzett északi vonulatokra.

Kilátás a Normafáról Töndér-szikla fókusszal
Kilátás a Normafáról Hármashatár-hegy fókusszal
Kilátás a Normafáról dunai fókusszal

A hajdan síházként működő száz esztendős épület mögött, miután kigyönyörködtük magunkat a panorámában, rátérünk a tanösvény jelzésére, így a János-hegyre vezető műúttal párhuzamosan, annak lejtő felőli oldalán haladunk tovább. A felújított ösvényen jelzések kavalkádjában, csomópontok gyűrűjében barangolunk. Felbukkannak pihenők, játszóterek, s vissza-vissza tér még némi szép kilátás is. Az Anna-réthez érve jobbra letekintve megcsodálhatjuk az 1830-ban épült Anna-kápolnát is, melyet most külön nem érintünk.

Rövidesen a libegő felső végállomásánál találjuk magunkat, ahol szintén felújítottak egy parkot, így ott egy szuper játszótér is megépült, valamint a libegő szomszédságában található kiszolgáló bódékat is modernizálták, így rendkívül kulturált, nyugat-európai szintű büfék jöttek létre. Mint ahogy a Normafától idáig tartó út során több helyen, itt is találhatóak szintén restaurált illemhelységek.

Az 1970 augusztus huszadikán átadott Zugliget és János-hegyi-nyereg között ingázó libegő 1040 méter hosszú és 262 méter szintkülönbséget küzd le 12 perc alatt. Az eredetileg a Hármashatár-hegyre tervezett közlekedési eszköz annyira népszerűvé vált, hogy Farkasvölgyből a Széchenyi-hegyre, a Citadellára, s Hűvösvölgyből a Hármashatár-hegyre is akartak építeni egyet-egyet. Végül ezekből a tervekből nem lett semmi.

Köbe vésett hegyek
A csodálatos Anna-rét
A János-hegy nyerge gyönyörű színekben pompázott

A nyeregből pár éve még szakadt, sziklás, csúszós ösvény vezetett fel a hegyre, ami lefelé, különösen télen életveszélyes volt. Mára ezt is zseniálisan felújították, így az egykor került szakaszt mára bárki jóval biztonságosabban veheti igénybe, hogy a főváros királynőjét elérje. Budapest csúcsa az 527 méter magas János-hegy. A tetején álló bástya, a kávézóként is üzemelő Erzsébet-kilátó varázslatos panorámával várja díjmentesen az arra járókat napkelte és napnyugta között. A kilátót 1910-ben építették és 2005-ben felújították.

A kilátót elhagyva erőteljes süllyedésbe kezdünk a Pozsonyi-hegy szomszédságában található szerpentíneken és lejtőkön. A piros sáv jelzést követve ügyelünk arra, hogy ne rohanjunk, és a sziklás talajon talpon maradjunk. Az útvonal szerencsére csak egy-két helyen meredek annyira, hogy ott kifejezetten figyelni kelljen. Ereszkedésünk eredményeképpen egy újabb frekventált területen, Szépjuhásznén, egy hágóban találjuk magunkat.

Kilátópont és pihenő a János-hegy alatt
A végtelen lépcső is véget ér
Innen olyan kevesen fotózzák az Erzsébet-kilátót, pedig...

A Budakeszi út legmagasabb pontja válaszja el egymástól a János-hegyet és a Nagy-Hárs-hegyet. A Gyermekvasút állomásaként is üzemelő terület úgy hírlik, nevét onnan kapta, hogy Hunyadi Mátyás itt ismerkedett meg egy szép juhásznéval. Hogy ez igaz vagy sem, döntse el mindenki maga. Mindenestre a legendák, a történelem névjegye  a közelben fellelhető, hiszen a budaszentlőrinci pálos kolostor is itt állt, melynek ma is láthatóak az alapjai, falmaradványai.

Jelzésváltás következik. A pirosat a sárga sávra cseréljük. Túránk egyetlen komoly emelkedője vár vánk az előttünk álló szakaszon. Meredek, sziklás hegyoldalon kapaszkodunk fel, mely útja ívesen éri el a Nagy-Hárs-hegyen álló Kaán Károly-kilátót. Kérjük, ha erre jártok, semmiképp se vágjatok át a jelzetlen úton.

A nagyobb testvér 454 méter magas és kistestvéréhez hasonlóan olyan kilátó áll rajta, melyről kiváló kilátás tárul az arra járók elé. A hegy tetején korábban egy fából készült kilátó állt, de azt nem tartották karban ezért összedőlt. Az 1980-as években érkezett a mai Kaán Károly-kilátó gondolota, melyet nem csak felépítettek, hanem méltó kezelésbe vették és 2016-ban felújították. Tanulva a korábbi hanyagságból kicserélték a tetőt, a szerkezeti elemeket, a korlátokat és a lépcsőket pedig újracsiszolták, újrafestették. Méltó motivuma a hegynek.

Szépjuhászné állomás
Kilátás a Kaán Károly-kilátóból
Kilátás a Hármashatár-hegy irányába

A csúcsról sziklás út vezet le Hűvösvölgy irányába. Figyelnünk kell, főképp a Bátori-barlangnál, ahol egy szakadék mentén kötél segítségével ereszkedhünk le és folytathatjuk utunkat. A barlang bejáratánál, a szikla szélén a túránkon tilos lesz az átjárás. Az üreg nevét arról a pálos szerzetesről kapta, aki a XV. században remeteként élt itt. Nevéhez fűződnek az első magyar bibliamagyarázatok. A barlng, melynek első termét a pálosok korábban kápolnává alakították, jelenleg veszélyessége miatt zárva tart.

Feltöltött, kifejezetten kellemetlen talajon barangolunk tovább a sárga sáv és a sárga háromszög jelzések találkozásáig. Ekkor utóbbira váltva csekély emlekdővel másszuk meg a Kis-Hárs-hegyet, melynek tetején áll a szintén felújított Makovecz Imre-kilátó. A kilátás más jellegű, mint a mintegy száz méterrel magasabb szomszédjáról, de szintén csodálatos. A kilátó 1970-ben épült, 2008-ban és 2018-ban felújításon esett át, így a 362 méter magas pont fő attrakciója az ott található pihenővel egyetemben.

A Bátori-barlang lezárt bejárata
Makovecz Imre-kilátó
Kaán Károly-kilátó
Színkavalkád

Visszatérünk a sárga sáv jelzésre és tovább folytatjuk ereszkedésünket. Átkelünk a Gyermekvasúton a Hárshegy megálló szomszédságában, végül akkor, amikor már majdnem a Nagykovácsi útnál járunk balra fordulunk a sárga körséta jelzésre. Ez fog minket elvezetni Hűvösvölgy egyik legnépszerűbb zöld területére, a Nagy-rétre.

Kerülve, azaz nem a füvön átvágva haladunk a kék sáv jelzés eléréséig, így az Országos Kéktúra vonalán, jobbra fordulva tesszük meg túránk utolsó alig gy kilométerét Hűvösvölgyig. Célunk a Gyermekvasút végállomása, ahonnan kb. ötvenperces utazással jutunk vissza a magasabbik fordítóra. Indulási és utazási információk ide kattintva érhetőek el.

Egészen elképesztő színek
Nagy-rét
Falirajz Hűvösvölgy állomáson

Útvonal

Ez a vezetett túra 10,5 kilométer hosszú és 250 méter szintemelkedést tartalmaz. 

Kedvcsináló videó

A túraajánló létrejöttét támogatta:

Czeróczki Ágnes (SUHANJ!)
Dorombzi Janka (SUHANJ!)
Drázsnyák Eszter
Farkas Andrea (Szent Márton)
Gréczy Lili
Jakab Ferenc
Kiss Boglárka
Kiss László
Küri Attila
Locsmándi Anett
Lunzer Lilla
Ottófi Edit
Pap Judit
Rosta Szabolcs (Szent Márton 2X)
Simor Attila (SUHANJ!)
Szedenik Krisztina
Tóth Éva
Zrupkó-Lucz Magdi

Ács János
Balázs Barbara
Barthos Anna
Bánhegyi Ádám
Berczi Sándor
Csonka Balázs
Fábián Szofi Alíz
Furák Andrea
Gál Anita
Ginyovszky Szilvia
Horváth Csaba
Kovács Kornél
Kovács Zsolt
Makkai Éva
Malinás Krisztina
Sayti Andrea
Sógor Mária
Sz. Podmaniczky Katalin
Szamosvári Ancsa
Szeifert Ábel
Szeifert László
Szeifert Sára
Szeifertné Tóth Erika
Vég Edina

Balogh Erika
Dobránszky Attila
Finta Melinda
Gerstmár Ágnes
Kamocsa Katalin
Kenyeres Lili
Kenyeresné Nelli
Kollár Ágota
Lehoczki Attila
Lehoczki Gergely
Mészáros Tamás
Munkácsi László
Nagy Mária
Nagy Péter
Papp Fruzsina Luca
Papp Orsolya Zita
Szabó Edina
Szabó Gergely
Táborosi Anikó
Vajda Csilla
Vajda Péter
Veszprémi Edit

Aycan Aydogan
Csachó Beáta
Horváthné Ancsin Edit
Horváth Eszter
Horváth Kristóf
Horváth Zoltán
Keresztesi Kriszta
Nádasdi József
Nádasdi Péter
Németi Cintia
Pétervári Erika
Pétervári László
Radványi Zsolt
Rozenthál Alexandra
Salamon Alexandra
Sándor Alexandra
Seiler Ágnes
Soós Benedek
Szegvári Zsuzsanna
Szemes Orsi
Tóth Csilla
Tóth Erik
Tóth Krisztián
Tóth Zsuzsanna
Vajda István
Vajda Roland