Magyar Zarándokút

Egy újfajta szemlélet jelentkezik a Túrablogon, kicsit más stílusban, az eddigi bejegyzésektől eltérően napi rendszerességgel lehet figyelemmel követni egy hosszabb túraútvonal, egy zarándokút eseményeit.

Fotó: Gerhát Ádám

Fotó: Gerhát Ádám

A szerző nagyobb távolságokat gyalogol több nap alatt, sajátos humorral és iróniával bemutatva az aktuális szakaszok természeti szépségeit és az akadályok leküzdésének körülményeit.

Ádám beszámolóiból betekintést nyerhettek a zarándokutak különleges világába, valamint csatlakozhattok hozzá virtuálisan a világ legszebb gyalogos ösvényein. Tartsatok velünk, jó szórakozást!

Bevezető

A Magyar Zarándokút egy keresztény szellemiségű út. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja. Segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. Az út végigjárása nehéz feladat és időnként nagy toleranciára van szükség hozzá.

A Magyar Zarándokút hazai szent helyeket érintve, Esztergomból vezet Máriagyűdre. Különböző történelmi utakat (római út, Árpád-kori utak, jeruzsálemi zarándokút, keresztes hadjáratok útja, Szent Jakab út, stb.) fedve, érintve halad északról déli irányba. Országhatártól országhatárig szeli át hazánkat, az ország gerincén. Keresztmetszetet ad Magyarországról, természeti és épített értékeinkről, az itt élők életéről. A Magyar Zarándokút érinti mindhárom nagy történelmi zarándokutat. Haladhatunk rajta Jeruzsálem felé, Róma irányába és Santiago de Compostelába az Arles-i caminon. Részévé válhat a Czestochowa – Medugorje között tervezett nemzetközi zarándokútnak. Az Út fizikai megtestesítését a zarándokszállások kb. 20–35 kilométerenkénti hálózata és a kijelölt, „felfestett” útvonal adja. A hagyományokra alapulóan tervezett útvonal többnyire földutakon, turista ösvényeken a természetben vezet, de a közbeeső települések belterületeit érinti. A zarándokút teljes hossza mintegy 431 km. Kitérőkkel együtt közel 600 km. Az útvonal hosszának fele hegyvidék, fele pedig alföldi sík terep. Átvezet a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken – áll a Magyar Zarándokút weboldalán.

Útszakaszok

1. szakasz: Esztergom – Pilisszentlélek – Dobogókő
2. szakasz: Dobogókő – Pilisszántó – Pilisszentiván
3. szakasz: Pilisszentiván – Máriaremete – Bp. XII. ker. Normafa
4. szakasz: Bp. XII. ker. Normafa – Gellérthegy – M0 híd – Szigetszentmiklós
5. szakasz: Szigetszentmiklós – Duna-Tisza-csatorna partja – Dabas
6. szakasz: Dabas – Felsőszentiván
7. szakasz: Felsőszentiván – Ráckeve
8. szakasz: Ráckeve – Szigetbecse – Tass – Dunavecse
9. szakasz: Dunavecse – Apostag – Solt
10. szakasz: Solt – Harta – Dunapataj – Szelidi-tó
11. szakasz: Szelidi-tó – Gombolyag – Kalocsa
12. szakasz: Kalocsa – Bátya – Fajsz
13. szakasz: Fajsz – Szent László-híd – Szekszárd
14. szakasz: Szekszárd – Grábóc – Cikó – Ófalu
15. szakasz: Ófalu – Mecseknádasd – Óbánya – Pécsvárad – Püspökszentlászló
16. szakasz: Püspökszentlászló – Zobákpuszta – Árpádtető – Dömörkapu – Pécs
17. szakasz: Pécs – Pogány – Bisse – Máriagyűd

 

A túrabeszámoló csúsztatott, így előfordulhat, hogy egy száraz napot esősnek ír le a szerző. Az egyes bejegyzések napi rendszerességgel, a kora esti órákban frissülnek!