Nagy-Mána

Számos olyan bérccel kecsegtet a Börzsöny, ahol a csodálatos kilátás vetekszik bármelyik másikkal hazánkban. Ilyen a vadregényes Nagy-Mána vonulata is, melyről páratlan hegyvidéki panoráma tárul elénk.

Megközelítés

Maga a gerinc igazából két irányból kereshető fel. Az egyik a Csóványos és Magosfa felőli megközelítés. Ekkor a piros sáv jelzésen ereszkedve érjük el a látványos pontot és a kilátás Nagyoroszi, Ballassagyarmat, vagy a felvidéki Nagykürtös felé esik. A Nagy-Mána és a Pogányvár közti Rózsás-patak völgye „csökkenve eltűnik”.

Az előző „fordítottja” a Királyháza felőli érkezés, mely során, egészen pontosan a Rakottyás-patak elhagyásától rettentően meredek, határozott emelkedő vár ránk. Erről elérve a bércet a Csóványos felé láthatjuk azt a tájképet, ami miatt a Nagy-Mána az a Nagy-Mána.

Én nem állítom azt, hogy ez a legszebb kilátópont az országban, még azt sem, hogy a Börzsönyben. Hiszen mindegyik csúcs, ahol hasonlót lát az ember egyedi karakterekkel rendelkezik. De itt valami megragad. Átjárja a testet egy bizonyos érzés, ami megmagyarázhatatlan, mégis kellemes. Ez a Nagy-Mána.

Elhelyezkedése végett ez egy nehezebben felkereshető pont. Mindenhonnan hosszabb túrával kell számoljunk, kivéve persze Királyházát, ahová autóval TILOS behajtani. A megtett út függ attól, hogy a Teleki teljesítménytúrákhoz hasonlóan csupán átszeljük a hegységet, vagy körtúrát szervezünk valahonnan, például behajtási engedély birtokában Királyházáról.

Kilátás a Nagy-Mánán
Sziklás, klasszikus börzsönyi terep

Nagy-Mána

A Nagy-Mána 707 méter magasan található és inkább egy bérc jellegű „kilátóvonulat”, mint csúcs. Csúcsköve nincs is. Oldalai rendkívül meredekek, sziklásak. Úgy érezhetjük itt magunkat, mintha mindentől távol, valahol az erdő közepén lennénk. És ez valóban így is van.

Ahogy feljebb már taglaltam, tényleg távol vannak innen a települések, ugye nem lehet a hegységben autóval közlekedni sem, így nem hallani a madarakon, a fákon és a patakok zúgásán kívül szinte semmit. Olykor talán egy-egy repülőt.

Bármerre nézünk, a hegyeket, a völgyeket és az erdőket látjuk. Ugyan máshogy, mégis hasonlóan, mint a Holló-kőn.

Jól látszik a meredek letörés
A jégkár nyomai (fotó: 2016)

Bejegyzéseink a Nagy-Mánát is érintve

Mindenestre én azt mondom, fel kell keresned a Nagy-Mánát legalább egyszer. A borítóképet pedig köszönöm Görög Adriennek!