Holló-kő

Számos lenyűgöző kilátóhellyel rendelkeznek hazánk érintetlen, magasabb hegységei, melyek közül talán a legcsodálatosabbal vár minket a börzsönyi Holló-kő. 

Nyári, zöld pompás kilátás a Holló-kőn
Irányjelző tábla a Holló-kőn

Megközelítés

A 685 méter magas csúcs Nagybörzsöny és Perőcsény között helyezkedik el a Csarna-völgy felett. A kilátópontra a piros sáv jelzésen jutunk el, de attól függően, hogy honnan indulunk, több hasonló méretű hegyet is le kell küzdenünk a panorámáért.

Amennyiben Perőcsény a kiindulópontunk, a Tilalmas-lápa szurdokában újonnan felfestett piros négyzet jelzésen kell emelkednünk a Világos-pallag tisztásáig, ahol becsatlakozik a Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom piros sáv jelzése.

Az Ökör-orom sziklás lankáin hódítjuk meg a Jancsi-hegy mindkét kilátó pontját, ahonnan még 100 méter szintemelkedés és a Kőtenger emelkedője is vár. Így érjük el a Holló-kő kilátóját.

A Kemencei Erdei Múzeumasút hegyi végállomásától nagyjából hasonló útvonal vár ránk jellegét tekintve és a piros sáv eléréséig szintén a piros négyzetet kell járjuk. Ekkor átkelünk a Világos-pallagon is. A további útvonal megegyezik a korábban kifejtett perőcsényivel.

Nagybörzsönyből kell a piros sávon a legnagyobb távot megtennünk. Meg kell másszuk a 714 méter magas Magyar-hegyet, a 715 méteres Salgóvárat, ahol szintén szép a kilátás, valamint a 696 méteres Kövirózsás is meghódításra vár. Tehát három hegy kihívás is a Holló-kő előtt áll. De ez is egy szép útvonal, megéri a fáradozás.

A Jancsi-hegy kilátója
Sziklák és emelkedők jellemzik a környéket
Sziklafal a Salgóvárnál

A Holló-kő

A kilátóponton elénk tárul a Csarna-völgy, vagy másik nevén a Fekete-völgy fokozottan védett szurdokvölgye. Szemben feltűnnek a Magas-Börzsöny impozáns csúcsai, mint a Csóványos (938 m), a Magos-fa (916 m), vagy a Nagy-Hideg-hegy (864 m).

Ez a sziklaszirt ezzel a minden évszakban mesébe illő panorámával nem jöhetett volna létre a több millió évvel ezelőtt bekövetkezett vulkáni robbanássorozat nélkül. Egykor a Vár-bük és a Csóványos között, a Csarna völgy felett mintegy 1500 méterre magaslott a vulkáni kaldera.

A völgyet, melyet a Csarna-patak és a vízhozam ma is formál, egy vulkáni beszakadás hozta létre. Az így kialakult kb 3-5 km átmérőjű katlan nyugati, alacsonyabb peremén található a környékén rengeteg sziklamaradványt és sziklaformációt felvonultató Holló-kő.

A Holló-kő télen
A Holló-kő ősszel. Fotó: Mosolygó Zsanett

Ajánlások a környékre

Télen, kutatva a hóban az ember által szinte láthatatlan hiúz lábnyomait ezt a túrát ajánljuk.

Ősszel nagyon intenzív a szarvasbőgés a környéken, ezért ha a másik irányból járod be az útvonalat, akár a szarvasok nászára is építheted túrád tematikáját.

Érdemes megpihenni a Holló-kő alatt húzódó Csarna-völgy kapujában. Szállásnak a Fekete-völgy panzió a javaslatunk.

Teljesítménytúra is érinti a Holló-kő szirtjét, ez pedig a legendás Börzsöny Vulkántúra.