Holló-kőtől Vörös-kőig

Holló-kőtől Vörös-kőig

A 66 kilométer hosszú és 2300 méter szintemelkedést tartalmazó piros sáv jelzéssel festett útvonal a túrázók elé tárja a Börzsöny és a Visegrádi-hegység gyönyörű csúcsait, völgyeit, településeit, és történelmi látnivalóit érinti keresztül a Dunán.

A Börzsöny meseszép vonulatai. Fotó: Tolnai Balázs

A Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom a Fitt-Fut Alapítvány Túraszakosztályának szüleménye. Perőcsényben indul és a Dunát átszelve Leányfaluban ér véget. Az itiner (és a kiírás) ide kattintva érhető el.

A Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom magasságdiagramja látható jobbra. Amennyiben ráklikkelsz, nagyobb méretben is szemügyre tudod venni. Jól kivehető, hogy a Börzsöny tartalmazza a több  szintet, de némi emelkedő Visegrádtól is vár ránk. Izgulni azért nem kell, szépen eloszlanak a szintek a természetben, nem lesznek olyan meredekek, mint a karcsúsított diagramon.

Börzsönyi szakasz (44,8 km)

Perőcsény -> Jancsi-hegy -> Holló-kő -> Salgóvár -> Magyar-hegy -> Magyar-völgy -> Nagybörzsöny -> Gömbölyű-kő -> Márianosztra -> Kóspallag -> Kis-Hanta-patak -> Szent Gál-föld -> Törökmező -> Nagymaros

A Visegrádi-hegységben (21,2 km)

Mind a két alkalommal teljesítménytúrán teljesítettem a szakaszt. Az első bejárásról fotókkal tarkított teljesítménytúra-beszámoló, míg a másodikról videó, fotók, GPS track, és  a mozgalom ismertetése tekinthető meg.

Első bejárás (2013.02.17), második bejárás (2014.03.02).

Leányfalu -> Vörös-Meteor-forrás -> Vörös-kő -> Pap-rét -> Pilisszentlászló -> Kaán Károly-forrás -> Apát-kúti-völgy -> Visegrád

Az útvonal

Kilátás a Gömbölyű-kő oldalából. Fotó: Tolnai Balázs
Sár a Vörös Meteor-forrásnál. Fotó: Tolnai Balázs