Fekete-kút Börzsöny

A Fekete-kút a Börzsöny egyik legvadregényesebb szurdokának, a Csarna-völgynek kemencei kapujában található egy pihenő szomszédságában. 

A Fekete-kút könnyedén megközelíthető Kemence irányából a kék sáv turistajelzésen, melyről letérni sem kell, hiába van a kútra festve a kék forrásjelzés. A Börzsöny misztikus völgye a forrás körül is titokzatos, hiszen nagyon kevés információ lelhető fel róla.

Fekete-kút
Forgalmas csomópont a Fekete-völgy bejárata, ahogy a tábla is jelzi

Az egészen biztos, hogy a kutat a XX. század elején foglalta Fekete József, aki kemencei intéző szerepkörben van feltüntetve a Fekete-kút tábláján. Mellette asztalokkal és padokkal kialakított pihenő várja a természerjárókat.

A Fekete-kút a Börzsöny egyik csodálatos patakját, a Fekete-völgyben csordogáló Csarna-patakot táplálja. Arról nincs információnk, hogy a víz minősége milyen, így nem javasoljuk a kútból történő frissítést.

Két túrát is ajánlunk tematika alapján a környéken, melyek között az évszak és az irány az eltérő.

Télen, ha esett némi hó, érdemes a rejtőzködő hiúz lábnyomait kutatni, ahogy azt vezetett túránkon mi is tettük. Szerencsénkre lábnyomokat is találtunk. Az amerre a hiúz is jár túra útvonala itt olvasható.

Szeptemberben már kétszer is vezettünk túrát a Fekete-kút azaz a Börzsöny ezen vidékén. A szarvasok násza túrán a szarvasbőgést igyekeztünk meghallgatni, ami az első alkalomkor össze is jött. Érdemes tehát az ősz elején, a nyár végén, amikor a szarvasbőgés is nagy eséllyel hallható, akkor a másik irányban is bejárni az útvonalat. A leírásért és a videóért kattints ide.

Amennyiben szállásra is szükséged van, vagy csak megpihennél ott, ahol még térerő sem igazán akad, a Feketevölgy panzió lesz a legjobb választás. Innen a korábban említett két útvonal bejárható, a Fekete-kút és a Börzsöny számos attrakciója felekreshető.

Amennyiben tudsz információt a kút létrehozásáról, történetéről, írj nekünk és mi frissítjük a posztot. Köszönjük előre is!