Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

Egy túramozgalom, egy túrasorozat, s egy cserháti teljesítménytúra az, amit ezúttal ajánlunk. Figyelem, a teljesítménytúra a jövő hétvégén lesz, de kötelező az előnevezés rá. Ne maradj le róla!

Holló-kőtől Vörös-kőig

A 66 kilométer hosszú és 2300 méter szintemelkedést tartalmazó piros sáv jelzéssel festett útvonal a túrázók elé tárja a Börzsöny és a Visegrádi-hegység gyönyörű csúcsait, völgyeit, településeit, és történelmi látnivalóit érinti keresztül a Dunán.

A Börzsöny meseszép vonulatai. Fotó: Tolnai Balázs

A Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom a Fitt-Fut Alapítvány Túraszakosztályának szüleménye. Perőcsényben indul és a Dunát átszelve Leányfaluban ér véget. Az itiner (és a kiírás) ide kattintva érhető el.

A Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom magasságdiagramja látható jobbra. Amennyiben ráklikkelsz, nagyobb méretben is szemügyre tudod venni. Jól kivehető, hogy a Börzsöny tartalmazza a több  szintet, de némi emelkedő Visegrádtól is vár ránk. Izgulni azért nem kell, szépen eloszlanak a szintek a természetben, nem lesznek olyan meredekek, mint a karcsúsított diagramon.

Börzsönyi szakasz (44,8 km)

Perőcsény -> Jancsi-hegy -> Holló-kő -> Salgóvár -> Magyar-hegy -> Magyar-völgy -> Nagybörzsöny -> Gömbölyű-kő -> Márianosztra -> Kóspallag -> Kis-Hanta-patak -> Szent Gál-föld -> Törökmező -> Nagymaros

A Visegrádi-hegységben (21,2 km)

Mind a két alkalommal teljesítménytúrán teljesítettem a szakaszt. Az első bejárásról fotókkal tarkított teljesítménytúra-beszámoló, míg a másodikról videó, fotók, GPS track, és  a mozgalom ismertetése tekinthető meg.

Első bejárás (2013.02.17), második bejárás (2014.03.02).

Leányfalu -> Vörös-Meteor-forrás -> Vörös-kő -> Pap-rét -> Pilisszentlászló -> Kaán Károly-forrás -> Apát-kúti-völgy -> Visegrád

Az útvonal

Kilátás a Gömbölyű-kő oldalából. Fotó: Tolnai Balázs
Sár a Vörös Meteor-forrásnál. Fotó: Tolnai Balázs

Hétköznapi Hősök Túrasorozat 2018

Immár a felénél jár a 2018-ban életre keltett, s 2019-ben is folytatódó túramozgalmunk, melynek célja, hogy hétköznap, a munka jelentette fáradalmak után családias hangulatban töltődjünk fel erdeinkben. Arra buzdítalak titeket, járjátok be fakultatívan már lezajlott túráinkat, hátha kedvet kaptok arra, hogy közösen éljük meg barangolás közben a naplementét, a világosból sötétségbe történő átmenetet, vagy télen az éjszakai túrák jelentette varázst.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat X. állomás – Kevélyek

Misztikusak, impozánsak, kihívásra sarkallnak a Kevélyek. A Csobánka, Pilisborosjenő, Pomáz, Solymár és Üröm fölé magasló vonulatok 9,82 kilométeres expedíciója a távhoz mérten jelentős, 482 méteres szintemelkedést tartalmaz. A dátum 2018.12.04. Bevállalod?

Hétköznapi Hősök Túrasorozat IX. állomás – Hármashatár-hegy

Tábor-hegyi-barlang, Hármashatár-hegy, Újlaki-hegy, Virágos-nyereg, Gluck Frigyes út, Farkastorok. Ezeket a nevezetességeket biztosan felkeresed, ha 2018.11.06.-án velünk tartasz. Sőt! Kedvező időjárási viszonyok között a túra végén hosszan csodálhatod az alattad fekvő Solymárvölgyet.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat VIII. állomás – Sztaravoda

Magyarország legrégebbi forrásfoglalását keressük fel 2018.10.02.-án, mely a legenda szerint Csernojevics Arzén kedvelt helye volt. Bár célirányosan az öreg vízhez tehetnénk egy párszáz méteres sétát, mi inkább egy 6,66 kilométeres túrával készültünk, érintve az Álló-rétet, a Nyerges-hegyet és az Asztal-követ.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat VII. állomás – Remete vidéken

Tudtad, hogy Magyarország legkisebb települése Remeteszőlős, melyről sokan úgy hiszik, hogy Budapest egyik kerülete? Ezen kis község szomszédságában található a káprázatos Remete-szurdok, s a fölötte őrködő Remete-hegy, ahonnan olyan lenyűgöző és magával ragadó a városi látkép, ami örökre a szemünkbe ég. 2018.09.11. Írd fel magadnak!

Hétköznapi Hősök Túrasorozat VI. állomás – A Dunakanyar panorámaút

2018.08.07.-én a Börzsöny déli, Dunakanyarra néző hegyeit látogatjuk meg. Nagymarosról indulva kapaszkodunk fel a Szent Mihály-hegy oldalába, ahol a már jól ismert barlangoktól mesés panoráma kecsegtet. Később a Hegyes-tetőre is felkaptatunk, hogy a Világos-tér és a Köves-mező érintésével visszakanyarodjunk Nagymarosra.

Fotó: Virág Viktória

Hétköznapi Hősök Túrasorozat V. állomás – A Szénás és a Zsíros

A Nagy-Szénástól északra és keletre eső vidéket barangoljuk be 2018.07.03.-án. Zsíros-hegy, Muflon itató, és szép kilátás a többihez képest viszonylag hosszabb esti túrán, ami 13,46 kilométert jelent 384 méter szintemelkedéssel. Vajon igaz a mítosz, mely szerint a Nagy-Szénáson mindig fúj a szél? Most kiderül!

Hétköznapi Hősök Túrasorozat IV. állomás – A Lélekszaggató és a Prédikálószék

A Pilis-Visegrádi-hegység és Magyarország egyik, ha nem legkeményebb emelkedőjét hívják Lélekszaggatónak, mely 2,5 kilométeren közel 500 méter szintemelkedést rejteget, ráadásul a sziklás és szűk útvonalon roppant nehéz a hegymenet. A terepfutók körében terjedt el ez a név, hiszen a terep százason itt felkaptatni lélekölő produkciónak számított. 2018.06.05.-én Dömösről indulva kapaszkodunk fel a szirten, nem sietve, hanem kiélvezve a terep kínálta panorámát. A Prédikálószéken megpihenünk, a kilátóból a Dunakanyar napnyugtás pompájában gyönyörködünk, végül a hegy lankásabb oldalán ereszkedünk vissza kiindulópontunkra. Nem könnyű, de szenzációsan szép túra.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat III. állomás – Barlangok és sziklák útján a Budai-hegységben

2018.05.29.-én a Fenyőgyöngyénél találkozunk. A szokásosnál picit több aszfaltot rejtő útvonalon érintjük a Remete-hegyet, a Mátyás-hegyet és a Ferenc-hegyet, melyeket szervezett túrák keretein belül kifejezetten ritkán látogathatunk meg. Nem maradhatnak el a barlangok, a Mátyáshegyi, a Pál-völgyi, a Szemlő-hegyi és a Ferenc-hegyi, de aggódni nem kell, barlangászni nem fogunk. Az egy másik projekt része. S végül, de nem utolsó sorbán a sziklákról se feledkezzünk meg: vár a Balogh-Ádám-szikla, az Apáthy-szikla, ahonnan páratlan kilátás nyílik a völgyre, s nem hagyjuk ki az Árpád-kilátót sem. Kényelmes 10,85 kilométeres túra 322 méter szintemelkedéssel. Tudunk újat mutatni  Budai-hegységben?

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – II. állomás, Gödöllői-dombság, Fóti-Somlyó

Budapesttől alig pár kilométerre található a 278 méter magas Fóti-Somlyó, mely a Gödöllői-dombság ezen vidékén igazi hegy látszatát kelti természeti adottságai miatt. A fokozottan védett területen 3,71 km hosszú tanösvény található, mely lepke jelzéssel vezeti útján a természetjárókat. A A turistajelzés megválasztása nem véletlen, hiszen a Somlyón 650 nagylepke fajt fedeztek fel a kutatók. 2018. április 17-én Te is felfedezheted ezt a „szigetet” a főváros peremén.

Hétköznapi Hősök Túrasorozat – I. állomás, Budai-hegység, Normafa

A természet járására az esetek döntő többségében a hétvégéken kerül sor. Mi úgy gondoljuk, hogy hétköznap is lehet időt szakítani arra, ami jó, így némiképp kizökkenve a mindennapok mókuskerekéből megadjuk a lehetőséget az élvezetek nem mindennapi halmozására. Első (esti) túránkat, mely a Hétköznapi hősök túrasorozat része, a Budai-hegységben rendezzük 2018. március hatodikán kedden. Vár a Normafa, a Tündér-szikla, a János-hegy és az Erzsébet-kilátó. Ugye a Te lámpád fénye is bevilágítja majd a sötét erdei utakat?

Palóc Expedíció

Jövő hétvégén rendezik a Rimóc – Hollókő – Dobogó-tető – Dobos-kút – Nógrádsipek – Tábi-horgásztó – Varsány – Rimóc útvonalon a Cserhát egyik legszuperebb túráját, a Palóc Expedíciót. Eddig két alkalommal vettem részt rajta még az NB II-es versenyidőszakban. Akkor Nézsáról indult a túra, így a két kedvcsináló videót is azt a részt mutatja be, de már csak a túra hangulatáért is szívesen tettem be őket kedvcsinálónak. Mivel kötelező az előnevezés és tényleg csúcs ez a túra, tervezzetek előre és vegyetek részt rajta! Előnevezni 07.12-ig a fittfuttura@gmail.comra írt e-maillel lehet (név, választott táv).

A túra előtt és után szálláslehetőség Rimócon, a Tízpengős és a Piros Csizma vendégházban van, melyet a főrendezőnél lehet rendelni a fittfuttura@gmail.com címen, majd a rajtban fizetni.

Szervező: Forgács Brigitta +36303286393 / briborka@gmail.com

Rajt-cél: Rimóci Sportcsarnok (3177 Rimóc, István király út 38.)

Dátum: 2018.07.15 vasárnap

Távok: 10 km, 20 km, 30 km

Rajtolni 7 órától a választott távtól függően 9-ig, 10-ig, vagy 12:30-ig lehet. A legrövidebb távon 9:30-tól van indítás. 

Az itiner és a térkép letölthető, ha rákkattintasz ezekre a szavakra.