Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

A Túrafüggő túrarovata elkalauzol a csatornák, a forróság és a végtelen puszták vidékére, kőről köre barangolást kínál a Pilisben, s nem hagyja unatkozni hétvégén az erdei kerékpározás szerelmeseit sem.

Körös - Váradi László Emléktúra

Van egy túra a csatornák, a forróság és a végtelen puszták vidékén, melynek teljesítése nem a táv leküzdése miatt jelent kihívást. A rekkenő hőségben szinte árnyék nélkül barangolják be a környék szerelmesei a Mezőberényben és szomszédságában rendezendő Körös teljesítménytúrákat. Négy gyalogos táv közül választhatnak a természetjárók, a tíz kilométerestől az ötven kilométeresig. A kerékpárkedvelők sem maradnak lehetőség nélkül, hiszen hetven és száz kilométer megtételére lesz lehetőségük szombaton.

A Körös 50 kilométeres távját eddig három alkalommal teljesítettem a Magyar Nemzeti Túrabajnokság másodosztályú küzdelmein belül. Valamennyi alkalommal a rekkenő hőséggel kellett megküzdenem, de az Alföld, a délibábos rónaság minden kínkeservet megszépített látványával. Van a levegőben valami, ami máshol nincs, nem csoda, hogy a táj Petőfi Sándort is megihlette.

Rendező: Alföld Turista Egyesület

Dátum: 2018. június 9.

Rajtidő: (05:00-tól az 50 km-es távon) 06:00-09:00 (a 10 km-es távon 15 óráig lehet indulni)

Nevezési díj: 500-1200 forint

Kedvcsinálók: első teljesítés; második teljesítés

Petőfi Sándor: Az Alföld (részlet)

„Lenn az alföld tengersík vidékin
Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.

Felröpűlök ekkor gondolatban
Túl a földön felhők közelébe,
S mosolyogva néz rám a Dunától
A Tiszáig nyúló róna képe.”

Kőről kőre a Pilisben

Vasárnap a Pilisben is kiváló teljesítménytúra várja azokat, akik már rendelkeznek némi túratapasztalattal. A Pilisszentkeresztről induló 28, 41 és 52 kilométeres távok a környék valamennyi attrakcióját a kirándulók elé tárják. Dobogókő, a Prédikálószék, a leírhatatlanul szép Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, Klastrompuszta és a Pilis-tető csak néhány a számos csoda közül, melyek elérhetőek ezen a túrán. A rövidebb távot bárki bevállalhatja, ám a két hosszabbat már az edzettebbeknek ajánljuk.

Rendező: Orbán Imre (06709424410)

Dátum: 2018. június 10. Rajtidő: 06:00-09:00

Nevezési díj: 1000 forint

Négy kolostor útja a Pilisben

Bármikor teljesíthető túramozgalom várja a természetjárókat a Pilisben, melynek célja bemutatni a hegység középkori
kolostorromjain keresztül dicső történelmünk egy darabkáját. A 4 kolostor útja a Pilisben Dömösről indul, meghódítja a Dobogókő környékén magasló Szakó-hegy alatti nyerget, Pilisszentlelken és a Pilis-nyergen áthaladva vezet el Klastrompusztára, majd a Simon-halála nevű kultikus helyet érintve Pilisszentkeresztre barangolja a túrázókat. Ugyan a négy romot a korábban említett helyeken megtaláljuk, de a cél Dobogókő, ahonnan pazar kilátás vár minket a Dunakanyarra.

Igazolófüzet: letöltés innen

Táv: 24,663 km

Szintemelkedés: 1475 m

Nehézség: könnyű

Kerékpáros hullámvasút

Nyitunk a kerékpározás irányába, így rendezvényeink mellett a túraajánlóból sem maradhat ki egy bicajos útvonal. A szentendrei Sztaravoda-forrás szomszédságából induló erdészeti és kerékpárút kiváló lehetőség arra, hogy kétkeréken érjük el Pap-rétet. Ez a 6,5 kilométeren enyhén, de folyamatosan emelkedő szakasz 300 méter szintemelkedést tartalmaz. A Pap-rét népszerű csomópont. Gyalog és kerékpárral is számos nevezetes hely elérhető innen, többek között a Vörös-kő, a hajdani légvédelmi rakétabázist rejtő Urak asztala, vagy éppen Visegrád. A mi ajánlásunk szerint balra érdemes fordulni a Hegytető nevű autós parkoló irányába, ahonnan a műútról letérve a  zöld sáv jelzésre fordulva Pilisszentlászlóra ereszkedünk le. Innen a meseszép Apátkúti-völgyön vezet utunk, ahol kellő körültekintést igényel kerékpárral a köves, faágas, szűkebb ösvény. A Kaán-forrásnál, vagy a kevéssel lejjebb lévő Telgárthy-rétről érdemes visszakanyarodni a Pap-rét irányába, hogy újabb, az elsőnél némiképp keményebb emelkedőt leküzdve megkezdhessük a kiindulóponthoz való visszaereszkedést. Aki ki szeretné hagyni az Apátkúti-völgy rögös nyomvonalát, erdészeti úton a Pap-rétről közvetlenül eljuthat a Telgárthy-rét pisztrángos pihenőjéhez.