Ősz a Budai-hegységben

Egy rövid, de szintes túra, amely érinti a Normafa környéki főbb látványosságokat. 

Az impozáns Tündér-szikla. Fotó: Tolnai Balázs

Az impozáns Tündér-szikla. Fotó: Tolnai Balázs

Gőzerével készülök az NB II következő futamára, a Börzsöny 50-re. Éppen ezért próbáltam szombatra olyan útvonalat összerakni, amellyel a felkészülésem akár tökéletesnek is nevezhető. Figyelembe kellett vennem azt is, hogy délután programom volt, így a Budai-hegység és a Pilis élvezett prioritást.

Délelőtti felvezetésnek egy új túrára, az „Ősz a Buda-hegységben” teljesítménytúrára esett a választásom. Háromnegyed hétkor értem a Normafához, ahol a síház mögött be is neveztem. A harmadik rajtszámot kaptam és elindulhattam egy picivel előbb.

A Normafától könnyed futással értem el Disznófőt, majd tartva a tempót elértem a zöld háromszöget. Meglehetősen sok kutyasétáltatóval találkoztam ezen a szakaszon.

A Tündér-sziklánál elidőztem. Filmeztem, fotóztam, bámészkodtam. Gyönyörűek voltak a reggeli fények. Könnyedén másztam fel a Tündérhegyi útig, ahol ismét ráléptem a gázra. Az emelkedőket gyors sétával igyekeztem abszolválni, így a korábbi megterhelések miatt egyre jobban szenvedtem. Meg is gyűlt a bajom a János-hegyre vezető piros sávon. A jobb vádlim be is állt. Remek, gondoltam. Egy hét múlva ennél kicsit komolyabb kihívásaim lesznek, erre itt szenvedek ezen a laza terepen.

A János-hegyi Erzsébet-kilátó. Fotó: Tolnai Balázs

A János-hegyi Erzsébet-kilátó. Fotó: Tolnai Balázs

Szépjuhásznéig futás, pont sehol. Itt meglepetésemre előttem voltak olyanok, akiket már a Normafánál leelőztem. Talán kihagyták volna a Tündér-sziklát? Meg sem mászták a János-hegyet? Mivel nem volt ott pont, biztos vagyok benne, hogy a könnyebb útvonalat választották. De ez legyen az ő bajuk. Van, aki nem becsületes módon szerez Budapest Kupát.

A sárga sávon ismét leelőztem őket, majd a hűvös völgyben a csípős hideg miatt rákapcsoltam. Lehet, hogy nem kellett volna, mert eléggé kikészültem lábügyileg. Jól esett Makkosmárián a víz. Végül szenvedve másztam meg a Normafa emelkedőjét.

Ekkor úgy gondoltam, hogy képtelen vagyok átmenni a Pilis trappra….

Normafa, cél. Fotó: Tolnai Balázs

Normafa, cél. Fotó: Tolnai Balázs

A túra adatai

Táv: 12 km

Szint: 610 m

Értékelés

Itiner: Egyszerű,fekete-fehér,  nem tartalmaz km és szintadatokat. Nincs benne térkép, a leírás szűkszavú. Nekem megfelel, ugyanis ismerem a környéket, mint a tenyeremet, és összességében a szöveg alapján el lehet navigálni. 6

Útvonalválasztás: A számomra szinte tökéletes útvonal miatt indultam ezen a túrán. Tetszett, hogy a rövid táv ellenére szintes, érinti a Tündér-sziklát és a János-hegyet. Ezzel együtt már-már lerágott szakaszokon jár. 8

Jelzések/szalagozás: Szalag nem volt, viszont végig jól jelzett ösvényeken vezetett a túra. 9

Versenyközpont: Nem a normafa síház volt a rajt, hanem a mögötte lévő padok. Ezt sokan keresték reggel. 7

Szolgáltatások: Ez teljesen rendben volt. Útközben víz és nápolyi, a célban kenyér várta a túrázókat. Bár a hírek szerint a végén indulóknak már nem igazán jutott útközben ellátás. 9

Díjazás: Faleveles, őszi hangulatú oklevél és Erzsébet-kilátót ábrázoló kitűző. Ráadásul a főszervező könyve is járt a sikeres teljesítés mellé. 9

Pontőrök: Egy pontőrrel találkoztam. Ő roppant segítőkész volt. 10

Ár/érték arány: Minden indoklás nélkül, 10.

Összesen: 68.

A túra videója (Contour GPS, 720p action HD)

A túra fotói (Panasonic DMC-LS2)

A túra GPS-felvétele (Garmin Dakota 10)

Az Ősz a Budai-hegységben túra GPS-felvételének áttekintő térképe. Részletek itt.

Az Ősz a Budai-hegységben túra GPS-felvételének áttekintő térképe. Részletek itt.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérjük, lájkolj minket a Facebookon!