Jógáról, masszázsról és futásról Bóna-Székely Szilvivel

A terepfutás mellett fontos a regeneráció, a pihenés. De hogyan hat a masszázs és a jóga a szervezetre? Érdemes ezeket a kiegészítő elemeket is beiktatni a regenerációs folyamatokba? Kiderül a Bóna-Székely Szilvivel készített cikkből. 

Futás, jóga, masszázs. Hogyan kapcsolódik ez a hármas hozzád?

Sorrendben éppen fordítva történt. A masszázs nagyon érdekelt és az egészségügyi képzettségem miatt úgy gondoltam, nem lesz túl nehéz. Az anatómiát átismételni pedig mindig jó. A jógához is így kerültem közel. Ahol a talpreflexológiát tanultam, jógát is lehetett. Kipróbáltam és azonnal éreztem, hogy ez az új út, amin járnom kell, és ha módom lesz rá, másoknak is megmutatnám, milyen csodálatos dolog ez. Nagyon sok könyvet elolvastam, videókat néztem, hogy elmélyítsem tudásomat. Közben szép csendben haladtam egy spirituális úton. Részben tudat alatt, mert ez már valahol régen is bennem szunnyadt, másrészt célirányosan a “NE ÁRTS” szellemiségében. Ez Keleti filozófiákat, Buddhista irányzatokat és természetgyógyászati tanulmányokat jelentett 2009/2010-ben.

Ha futás, akkor terep vagy aszfalt, mely szívedhez közelebb áll? És persze, miért?

Valójában a jóga mellé, annak kiegészítésére kerestem valamit, ami felpörget. A házam előtti kis parkban kezdtem néhány körrel. Hosszú út vezetett a terepfutásig, a célig, hogy egyszer terepultrás legyek. Hosszasan nem tudom sorolni a sportmúltamat, mert nincs olyan. Sőt, számos dolgot felnőttként kellett megtanulnom. A családomban nem sportolt senki és a szüleim inkább az elmém pallérozására fektettek hangsúlyt. Viszont a koncerttermekben sajnos nem alakult ki a megfelelő térérzékelésem. Ezért van rettentő mélység-magasság fóbiám. Fejleszthető, de tökéletes nem lesz már. Ezzel együtt betegesen vonzanak a hegyek. Olyan szerelem lett, ami nem csillapodik. Mindig várom az új kihívásokat. Hogy mennyire így van: 2014-ben indultam egy városi futóversenyen, melynek távja 4,8 km volt. Nem időre, csak túlélésre. Büszke voltam, hogy megállás nélkül végigmentem,. 2016-ban már Mátrabérc Trail finisher voltam. Persze addig volt jó néhány teljesítménytúra is, ami kiváló edzés és felkészülés a terepversenyekre.

Az aszfaltot elég hamar terepre cseréltem. A hegyen, az erdőben érzem igazán otthon magam. Még akkor is, ha néhol a tériszonytól hányingerig rosszul tudok lenni, de még eddig mindenhonnan lejöttem. Nagyon szeretek fotózni is. Imádom megörökíteni a pillanatot. Nagyon jó érzés visszanézni a bámulatos helyeket és boldoggá tesz, hogy másoknak is meg tudom mutatni a varázslatos hegyet-völgyet, erdőt. Azoknak, akik nem tudnak eljutni oda.

Milyen gyakorisággal futsz? Kivel teszed és általában mekkora távokat teljesítesz?

Egyedül is nagyon szeretek futni, nincs bennem félelem. De amióta a férjemet is rávettem a terepezésre, imádom a közös edzéseinket. És ugye nem lepődünk meg, hogy a kezemet is futás közben kérte meg, gyűrűvel, rendesen, ahogy kell. Az esküvőnket kedvenc hegyünkön, a Börzsönyben tartottuk. A hétvégi hosszú edzés szinte mindig közös. Ő írja az útvonalat. 20-30-40 km, attól függően, készülünk-e valamilyen versenyre. Keresztedzéseink is vannak. Én elég sérülékeny vagyok, így a jóga másodlagos szerepe,a nyújtás rendkívül fontos. Hetente két alkalommal úszni is járunk (amikor nyitva van az uszoda). Kerékpár-szobakerékpár szintén része a regenerációnak.

Tudnál arról mesélni, miért fontos a jóga a futók mindennapjaiban?

A futás nagyon kimeríti a szervezetünket, főként verseny, vagy erősebb edzés folyamán. Olyan élettani hatások mennek végbe a testünkben, melyeket nem elégséges megfelelő táplálékkal, vitaminokkal és folyadékkal pótolni. A szervezetünknek vissza kell adni azt, amit elvettünk tőle. A jóga azért is nagyon alkalmas erre a célra, mert nem csak az izmok és ízületek nyújtását, regenerációját segíti, de harmonizálja egyúttal a testet és a lelket. Csökkenti a stresszt, ellazít. Fejleszti az egyensúlyérzéket és javítja a testtartást. Az úgynevezett inverz ászanák feji, nyaki vérbőséget okozva erősítik azok vérellátását, oxigenizációját. Ezek nagyon fontos, kedvező hatások a futók számára. Sportoktatóként is javaslom.

A veled kapcsolatos hármas harmadik szegmense a masszázs. Hogy passzol a jóga mellé? Honnan jött az ötlet, hogy ezzel is foglalkozz?

Érdekes, ahogy így visszanézetem a dátumokat, feltűnt, hogy 2008 augusztusában hagytam abba a húsevést és októberben szereztem meg az első, alapszintű svédmasszőri képesítésemet. Ezután nem volt megállás 2010-ben már jógatanári oklevéllel is rendelkeztem. Masszőri tudásomat is folyamatosan fejlesztettem, fejlesztem. Sorban végeztem relaxáló, wellness, szépészeti és fogyasztó-alakformáló képzéseket. Úgy gondolom, minél alaposabb a tudásom, annál többet tudok segíteni az embereknek. 2014-ben sportoktatói szakképesítést is szereztem. Ez igazából nem volt a terv része, de akkoriban a jógát besorolták a sporttevékenységek közé, így a tanításhoz arra alkalmas jogosítványra volt szükség. Így aztán lettem még testépítés-fitness szakon sporttréner. Nem bántam, mert így betekintést nyertem az edzőtermek világába, sportolói szemmel is lett rálátásom.

Az otthoni SMR-hengerek kiváltják a masszázst? Milyen gyakran érdemes egy futónak masszázsra mennie?

SMR hengert is használunk, mely nagyon hasznos egy húzós verseny vagy edzés után, ám ez a miofasciális önmasszázs nem váltja ki a kézzel végzett, izmokra-ízületekre, mialgiás csomókra is terjedő masszázst, melyet a futóknak heti rendszerességgel javaslok.

A jóga és a masszázs is segíti a regenerációt. Mit javasolsz még a pihenő időszakra a futóknak?

A pihenés is az edzés része. Elkerülendő ezzel a sérülés és a túledzettség. Ez utóbbi akár a teljesítmény csökkenéséhez is vezethet. Nem értjük miért marad el a kívánt fejlődés, miért vagyunk állandóan fáradtak, feszültek és miért nem nyújtja az eddigi örömet a futás? A válasz egyszerű. A tested üzen: ha fáradt vagy, pihenj! Nem kell feltétlenül a kanapén üldögélni. De egy pihenőnapra beiktatott kellemes úszás, kerékpározás vagy kirándulás nagyon jól eshet a jóga és masszázs mellett. A lényeg, hogy maradj a komfortzónán belül és érezd jól magad. Ezután sokkal könnyebben megy majd az edzés is.