56-os emlékmű, Dunakeszi

A dunakeszi Kegyeleti park területén zajlottak a település legjelentősebb történései az 1956-os szabadságharc és forradalom vonatkozásában, melynek emlékéül szolgál a gólya, azaz az 56-os emlékmű. 

A 56-os emlékmű a forradalom és szabadságharc 40. évfordulóján valósult meg dunakeszi civilek közadakozással. Akkoriban többen éltek azok közül, akiket személyesen is érintett a történelmi esemény. Bár a Kegyeleti park egy temető, s sokan tartottak a sírgyalázás gondolatától, mivel ezen a helyen zajlottak a legjelentősebb történések, végül sikerült megnyugtatni az ellenzőket.

A pannóniai főnix egy szárnyaszegett, rablánccal és fejfákkal földhöz szegezett gólyát ábrázol, mely a szabadságvágyó magyar nemzetet szimbolizálja. A gólya a fejét az ég felé fordítja, míg egyik lábát megemeli. A belül felfüggesztett lélekharangok fémből készültek. A gólya csőre pirosra színezett, a szárnyak felületét faragott népművészeti motívumok díszítik.

A park Főút felőli bejárata egy piros-fehér-zöld színre festett, középen lyukas, 56-os feliratot tartalmazó kaput ábrázol. A belépést követően érdemes megállni és körbenézni, hiszen elképesztően szép a környezet. Ebből ízelítőt ad az első kép. Az 56-os emlékmű Dunakeszi egyik rejtett, de szép motívuma,

Kapcsolódó videó

Hol találom?

További fényképek

Felhasznált irodalom