RaidLight Responsiv 6l és 12l futómellény teszt

A 2019-es esztendő a nagy megújulás éve volt a RaidLight-nál, ami nem csak a cipőket, hanem a futómellényeket és a hátizsákokat is érintette. A márka mind a három kategóriájában (Activ, Responsiv, Revolutiv) új mellényekkel állt elő a kis 3 literes daraboktól egészen a 24 literes nagy zsákokig. Én az 51 modellből (!) álló aktuális kínálatból a két legnépszerűbb újdonságot, a Responsiv 6 és 12 literes mellényét tesztelhettem. Először tavaly novemberben kerültek a kezembe (illetve a hátamra) és azóta csak ezekben futottam, úgyhogy mostanra sikerült igazán kiismernem őket.

Illetve őt, mert ezt a két mellényt nem igazán érdemes külön értékelni, minimális különbség van csak közöttük.  A belső nagy tároló zseb nagyobb a 12 literesben, míg a külső rugalmas nyitott zsebek elosztása és mérete is más, ezeken kívül a két mellény a megszólalásig hasonlít egymáshoz, ezért nem is tárgyalom őket külön.  Pár hónapja egy másik teszthez már készítettem egy futózsák értékelési szempontrendszert, úgyhogy eszerint vizsgáltam meg őket is.

MÉRETEZÉS / TESTHEZÁLLÁS (csillagos ötös)

Ez a mellény legnagyobb erősségei közé tartozik. Nem azért, mert van belőle külön S, M és L méret, illetve női változat, mert ez már alap ebben az árkategóriában. Az oka leginkább a mindkét oldalán lévő Freelock fantázianevű rendszer, ezzel lehet a mellényt tökéletesen a testünkhöz igazítani. Ez tulajdonképpen két kis műanyag idom, amit egymást keresztező nagyon vékony műanyag kábelek kötnek össze. A kábelek feszességét, illetve lazaságát egy-egy kis kör alakú tárcsával lehet állítani. Ha megfeszülnek a kis kábelek, akkor szorosabban illeszkedik a mellény a testünkhöz, ha pedig lazábbra engedjük, akkor a mellényen is lazítunk. Ez a könnyű állíthatóság számos esetben hasznos. Ha valami miatt sok holmit kell kivenni a mellényből, vagy sok mindent kell menet közben beletenni (például ha öltözködni kell az időjárás miatt) akkor máris máshogy kezd el viselkedni a mellény. Ilyenkor állítunk egy picit a tárcsán, és a mellény újra tökéletesen passzol. Egy-egy hosszú futás közben az eső vagy az izzadtság miatt magukat nedvességgel megszívó mellények többsége hajlamos sokat nyúlni. Bár a RaidlLight mellények az erősebb anyagok miatt eleve nem nyúlnak sokat, de a kis tárcsákkal ezt a minimális változást is könnyen tudjuk korrigálni.