Erre NE menj most semmiképp

Magyarország Kormánya az önkormányzatokra bízza, milyen intézkedéseket hoznak a húsvéti hosszú hétvégén annak érdekében, hogy megakadályozzák a turisták beözönlését településükre a koronavírus járvámnyhelyzet alatt. Ez a frissülő cikk segít az eligazodásban, vagy inkább az otthon maradásban.

A cikket folyamatosan frissítjük, érdemes újratölteni az oldalt. A települések nevére kattintva elérhető a hivatalos weboldal is. Ha van plusz infód, írd meg a Túrafüggő rögzített Facebook-posztja alatt!

Aggteleki Nemzeti Park

A Húsvéti Ünnepek alatt sokan választják úticélnak Aggtelek és Jósvafő térségét, az ANP területét.

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan sem magukra, sem másokra nem tudnak, vagy nem akarnak vigyázni. Ezért az ANP Igazgatóság minden kezelésében lévő olyan helyet lezárt, ahol sorra figyelmen kívül hagyják a járványveszély miatt kötelezővé tett előírásokat. Lezárásra kerültek a játszóterek, parkolók és pihenőhelyek.

A szigorú intézkedésre a helyben lakók biztonsága érdekében került sor. Kérnénk még továbbá, hogy a látogatás, túrázás során keletkezett hulladékot vigyék magukkal, ne hagyják itt. Köszönjük megértésüket és kérjük, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel inkább a lakóhelyük közelében található természeti környezetben tervezzék pihenésüket.

Alsó-Jegenye-völgy, Rózsika-parkoló (Solymár)

Solymár város vezetése lezárta kedvelt régiót és a hozzá kapcsolódó parkolókat is.

Balatonalmádi

Balatonalmádi Város Polgármesterének 11/2020. (IV.09.) önkormányzati rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel összefüggésben alkalmazandó közösségi együttélés kivételes szabályairól

Balatonfüred

Lezárják a parkolókat, több utcát és a strandokat. Több balatoni település is hasonlóan jár el.

Budapest

„A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, elrendelem péntektől hétfőig, minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai Sziget és a Római-part lezárását.

Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát arra kértem, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek. Utasítottam Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. Egyben utasítottam a BKK-t, hogy erre a négy napra függessze fel a 26-os busz közlekedését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél” – jelentette ki Karácsony Gergely.

Csákberény

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020 (III,11) Kormányrendeletben és a katasztrófavédelemről és hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében foglaltak alapján, tekintettel a kijárási korlátozás elrendelése óta településünkön tapasztalt megnövekedett turista forgalomra és a járványügyi helyzetre, településünk lakóinak egészségvédelme érdekében a következőket rendelem el:

2020. április 7. napjától

– a Csákberény település 534/3, 0119/10, 1503/2 hrsz közút (Orondi szőlőhegyi borút) teljes szakaszára mindkét oldalról behajtani tilos, kivéve célforgalom és várakozni tilos korlátozás kerül bevezetésre az érintett útszakaszok teljes hosszában

– a 285 hrsz. közút (Kossuth utca), 504, 503/7, 503/1, 503/9, 503/10 hrsz. közút és telek (István utca és a Vadászati Múzeum mögötti út) teljes szakaszán várakozni tilos jelzés kerül kihelyezésre.

A település parkolóit lezárták, a borút forgalmát korlátozták.

Csobánka

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Csobánka Község Polgármestere Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020 (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában meghatározott feladatkörére tekintettel, a lakosság egészségének védelme, valamint a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében a következőket rendeli el:

1. § Csobánka község teljes közigazgatási területén parkolási tilalom lép életbe 2020. április 10. napján 0:00 órától.

2. § Az 1. § szerinti parkolási tilalom 2020. április 13. napján 24:00 óráig tart.

3. § A lakott terület kezdete és vége tábláinál az erre figyelmeztető tájékoztatást adó jelzőtáblákat kell elhelyezni.

4. § E tilalom nem vonatkozik a gépjármű forgalmi engedélyében tulajdonosként szereplő, Csobánkán életvitelszerűen tartózkodó tulajdonosra, valamint a településen bejelentett vállalkozásra.

5. § Ez a rendelet 2020. április 9. napján 21:00 órakor kerül kihirdetésre, 2020. április 10. napján 00:00 órától lép hatályba és 2020. április 13. napján 24:00 órakor hatályát veszti.

Diósjenő

„Az elmúlt két hétvége tapasztalatai alapján, élve az előttünk álló hétvégére a polgármesterek részére adott különleges felhatalmazással, arra kérek mindenkit, hogy ne jöjjenek Diósjenőre. A járványhelyzetet megelőzően szívesen láttuk az ide látogatókat, és elmúltával ismét megtapasztalhatják a vendégszeretetünket. DE AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ HÉTVÉGÉN NE JÖJJENEK DIÓSJENŐRE! Sok idős helyi lakos van, nagyszüleink, rokonaink, barátaink, akiket közös erőfeszítéssel eddig meg tudtunk óvni a fertőzéstől. Azzal segíti erőfeszítéseinket ha otthon marad”. – írják.

Dobogókő

A dobogókői önkormányzati parkolók sorompóval lezárásra kerültek a hétfői napon. Vigyázzunk egymásra, az erdő megvár! – áll Pilisszentkereszt önkormányzatának honlapján.

Dömös

Dömös lezárta a településen található parkolókat és az összes utcát lezárták. Kiesik többek között a Rám-szakadék, a Vadálló-gerinc és a Prédikálószék. 

Dunakeszi

Dunakeszi Város Önkormányzatának Operatív Törzse mai ülésén a szabadtéri sportlétesítmények látogatásának szabályairól döntött:

– A Magyarság Sportpálya a négynapos ünnep alatt (04.10-12.) csak a Fő úti bejárat felől közelíthető meg.
– A nyitott sportlétesítményeket kizárólag egyéni sportolás céljából csak dunakeszi lakcímkártyával rendelkező lakosok és a VSD szakosztályainak tagjai használhatják kizárólag egyéni sportolás céljából
– Kérjük, hogy a lakcímkártyát minden esetben vigyék magukkal, ugyanis azt a területre való belépéskor ellenőrizni fogják.
– Sportoló társaiktól minimum 2 méter távolságot szíveskedjenek tartani.

Eger

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az alábbi közterületi parkolóhelyeket 2020. április 9-e (csütörtök) 24 órától április 14-e (kedd) reggel 6 óráig lezárjuk. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy a város lakosságának egészsége érdekében ne látogassák városunkat az ünnepek alatt. Az egri lakosokat pedig tisztelettel arra kérjük, hogy saját és egymás biztonsága érdekében maradjanak otthon. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Az alábbi közterületi parkolók lesznek lezárva:

– Stadion előtti terület, Stadion út
– Klapka utcai parkoló
– Petőfi tér, stranddal szembeni parkoló
– Szent József park – parkoló, uszodával szembeni parkoló
– Gólya utca végi parkoló (Kossuth L. utca Unicornissal szemben)
– Kossuth utca mindkét oldala
– Taxi állomás, Bajcsy úti parkoló
– Domus parkoló
– Dr. Nagy János utcai parkoló
– Servita úti (Vár tövénél) nagy parkoló
– Parkolóház
– Tűzoltótérnél a kórházzal szembeni nagy parkoló
– Hadnagy utcai Fekete Ló étterem előtti nagy parkoló
– Szépasszonyvölgyi nagy parkoló

Felsőtárkány

A járványügyi veszélyhelyzet idejére elrendelt kijárási korlátozással és az Operatív Törzs javaslataival összhangban a járvány helyi megelőzése érdekében a Faluház parkolóját és a Tópart melletti parkolókat 2020. április 09. napján 13:00 órakor lezártuk.

Galyatető

A galyatetői kilátó is zárva lesz április 10-től. A Galyatetői Turistacentrum azt írja az oldalán, hogy mivel a kilátó hétvégente akár 1000 fő feletti érdeklődőt is vonz, ezért a kontaktusok elkerülése érdekében, mindenki egészsége megóvásáért, úgy döntöttek, hogy szüneteltetik a látogathatóságot.

Héreg

Héreg bel-és külterületén, közterületen a parkolás 2020.04.10-én reggel 9:00 órától 2020. 04.13. 24: 00 óráig TILOS! A közterületet, valamint a településen kijelölt parkolókat kizárólag héregi lakosok, vagy a településen munkát végzők vehetik igénybe. A Gerecse lábánál lévő kirándulóhelyeket a település belterületén keresztül gépjárművel megközelíteni TILOS!

Hollókő

Sziasztok! Ilyen még nem volt, és reméljük nem is lesz a jövőben: Ez a Húsvét sajnos fesztivál nélkül fog eltelni. Arra kérünk titeket, hogy mindenki maradjon otthon! Viszont, hogy senki se hervadjon el, kérünk titeket, hogy otthonaitokban ne feledkezzetek meg erről a szép magyar hagyományról. Készítsetek locsolkodós videókat, és tageljetek be minket. A legjobbakat mi is megosztjuk a Hollókő, az élő falu oldalon. Mutassuk meg, milyen kreatívak is vagyunk: rajtunk nem foghat ki semmilyen vírus, ha locsolásról van szó! Legyetek kreatívak, de a legfontosabb a sokszínűség és a vidámság! Amilyenek mi is vagyunk! Hiszen… “Nő nem marad szárazon!”

Hortobágy

Az Alföld, a magyar puszta egyik legfelkapottabb helyszíne is bezárja kapuit a hétvégére.

Keszthely

A mai naptól a vírus tömeges elterjedésének megakadályozása érdekében a keszthelyi Balaton-part kordonokkal történő lezárásáról határoztam. Ma délutántól hétvége végéig tilos a Balaton-parton sétálni, tartózkodni, melyet rendőrök ellenőriznek. Arra kérem a Keszthelyre kirándulást tervező vendégeket, hogy egészségünk megőrzése érdekében a veszélyhelyzet idején ne látogassanak Keszthelyre!

Kesztölc

A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel Kesztölc is – más népszerű kirándulóhelyhez hasonlóan – becsukja kapuit. Természetesen a falut nem zárhatjuk be, de arra kérünk Mindenkit, hogy egy ideig most inkább maradjon otthon, ahogy mi is tesszük. Kesztölc mindig nagy örömmel és szeretettel fogadja a látogatókat, de most az itt élők egészségét tartjuk a legfontosabbnak, ezért:

KESZTÖLC KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉNEK
7/2020. (IV. 09.) számú határozata
a turizmus megtiltásáról a húsvéti ünnepek alatt

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Kormányrendeletre tekintettel a kesztölci polgárok biztonságának, egészségének és életének megóvása, valamint a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében az alábbi döntést hozom:

1. Kesztölc község közigazgatási területén, – különösen a Kék túra útvonalának kesztölci szakaszán – a turisták közlekedését minden formában MEGTILTOM.
2. A korlátozást 2020. április 10-én 00 órától 2020. április 13-án 24 óráig rendelem el.

Ezen időszak alatt, azaz nagypéntektől húsvét hétfő végéig Kesztölc le van zárva a szabadidős tevékenységet végzők (kirándulók, turisták), illetve a nem kesztölciek gépjárműforgalma elől. Az állandó lakcímmel, tartózkodási hellyel és életvitelszerűen Kesztölcön élők jöhetnek be a településre.
Kérem mindazokat, akik hétvégente szívesen választják úti céljuknak Kesztölcöt, hogy nagypéntektől húsvét végéig semmiképpen ne látogassanak el településünkre.
A határozat betartásának ellenőrzéséről a Rendőrség és a Polgárőrség gondoskodik.

A határozatot megszegőkkel szemben helyszíni bírság szabható ki 5 – 50 ezer forintig.

Királyrét

Szokolya polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján úgy határozott, hogy 2020. 04.10.-én 8 órától 2020. 04. 13-án 20 óráig a Királyréti utat, valamint a település bel és külterületi útjait a turista forgalom elől lezárja. Az utakat csak helyi lakosok, szokolyai ingatlantulajdonosok, a Volánbusz járatai, áruszállítók és munkahelyre történő eljutás kapcsán igénybe vevők használhatják. Az utak lezárását a helyi polgárőrség tagjai a rendőrséggel közösen biztosítják és ellenőrzik. Kiesik többek között a Nagy-Hideg-hegyre, a Csóványosra és a Magas-Taxra vezető turistautak sokasága.

Letkés

Átmenetileg az Ipoly völgyében megbúvó Letkés sem fogad látogatókat. Kiesik a Nagy-Galla, de a Koppány-nyereg felé sem indulhatunk el.

Márianosztra

A település a turistaforgalom elől lezárva.

Mátraháza

FIGYELEM ! Az illetékes polgármesterek kérésének megfelelően, velük egyetértésben erdészetünk parkolási tilalmat vezet be 2020. 04. 13. estig a tulajdonunkban ill. kezelésünkben lévő alábbi területrészeken:

– Sástó – felső parkoló
– Görgői bejáró
– Mátraháza árnyas parkoló
– Mátraháza kis és nagy parkoló
– Galyatető kilátó alatti parkoló

Kérjük a kirándulókat, hogy az erdei utakra ne hajtsanak be és ott se parkoljanak! A közút melletti tisztásokra (pl. a Mátraszentimre közelében található Bőgős-rét) időkorlát nélkül érvényesek a fenti tilalmak ! Együttműködésüket és megértésüket köszönjük !

Mátraszentimre

2020. április 9. napján 18.00 órától 2020. április 13. napján 18.00 óráigl ezárásra kerülnek az önkormányzati tulajdonban lévő nagyobb közterületek (játszóterek, parkok, labdarúgó pálya). Lezárásra kerül minden önkormányzati tulajdonban lévő parkoló. Lezárásra kerül Bőgős-rét. Tájékoztatunk Mindenkit, hogy a Felső-Mátrában a vendéglátó egységek, szállodák zárva vannak, a szolgáltatások szünetelnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az esetlegesen út mentén parkoló gépjárművek esetében a KRESZ szabályok betartását a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja, szükség esetén megfelelő intézkedéseket tesz.

Miskolc

❗️Veres Pál Miskolc MJV polgármestere, tekintettel a veszélyhelyzetben elrendelt meghosszabbított kijárási korlátozásra, a miskolci lakosság védelmében április 10. (péntek) reggel 8 órától április 13. (hétfő) 24 óráig elrendelte a turista forgalomban, és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók lezárását.

A szigorításra azért van szükség, mert a jó idő és a parkolás ingyenessé tétele óta ugrásszerűen megnőtt a parkolók, ezzel együtt a főutca, a kirándulóhelyek forgalma is. Félő, hogy a húsvéti hosszúhétvége során – a tiltások ellenére is – ez csak fokozódna, még többen keresnék fel Miskolc népszerű turisztikai helyszíneit, ami pedig könnyen felgyorsíthatja a vírus terjedését.

A járvány lassítására továbbra is egyetlen hatásos módszer van, az, ha mindenki, aki teheti otthon marad. Éppen ezért Miskolc város vezetése továbbra is arra kér mindenkit, hogy tartsa be a kijárási korlátozásokat, és ha teheti maradjon otthon.

A parkolók lezárásáról a fenti okok miatt döntött a városvezetés, bízva abban, hogy így megelőzhető a tumultus, a nagyobb tömeg kialakulása a kirándulóhelyek környékén, és ezáltal csökkenthető a fertőzésveszély is.

❗️A korlátozás betartását az önkormányzati rendészek és a rendőrség szigorúan ellenőrzik majd a húsvéti hétvégén.

A lezárt és lakossági parkolással is érintett parkolókban az ott lakók továbbra is parkolhatnak.

Miskolc közterületein tilos és bírsággal szankcionálható közösségellenes magatartás a zöldfelületen történő parkolás, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett területeken ne válasszák alternatívaként az út melletti vagy a zöld felületeket.

❗️A miskolctapolcai úton és Majális park felhajtónál a rendőrség ellenőrzi majd az autósokat, felhívva a figyelmet arra, hogy nem lehet parkolni a nagy parkolókban, valamint arra, kerüljék a csoportosulást és tartsák be a kijárási korlátozás előírásait.

A polgármester továbbra is kéri a lakosság megértését és az óvintézkedések feltétlen betartását.

Valamennyi eddig kiadott, a járvány megfékezésének érdekében hozott helyi intézkedéseket tartalmazó sajtóközleményünk elérhető városunk hivatalos weboldalán:

https://www.miskolc.hu/koronavirus

❗️Lezárásra kerülő parkolók listája:

Lillafüred turisztikai parkolói
Diósgyőri vár környéke
Tapolca turisztikai parkolói
Avasi kilátó és környéke
Felső-Hámor turisztikailag frekventált részei
Majális park
Szent István téri nagy parkoló
Népkerti nagy parkoló
Kemény Dénes uszoda környéke
Ifi pálya környéke
Őskohó környéke

A lezárt és lakossági parkolással is érintett parkolókban az ott lakók továbbra is parkolhatnak.

Nagymaros

A turistaforgalom korlátozása érdekében, a parkolók és a Váci útról (Fő út) nyíló utcák lezárásra kerülnek. A határozat betartását a rendőrség, a polgárőrség, a mezőőr és a közterületfelügyelet folyamatosan fogja ellenőrizni az ideérkező kirándulókkal szemben.

Nagykovácsi

Nagykovácsiban a húsvéti hosszúhétvégén a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet segítségével fogjuk betartatni a kijárási korlátozás előírásait. Egyéni szabadidős sporttevékenységet a lakóhely közelében lehet csak folytatni, nem autóba ülve és más településre utazva. Ezért Nagykovácsi határában a rendőrség visszafordít minden olyan autóst, akinek nem Nagykovácsiban van az otthona. A helyi buszmegállókban polgárőrök teszik ugyanezt a kirándulni indulókkal. Természetesen a nagykovácsiak is csak alapos indokkal hagyhatják el a települést pl. munkavégzés céljából. Kérem, ne fogadjanak vendégeket és ne menjenek vendégségbe senkihez mindannyiunk védelme érdekében. A kijárási korlátozás megszegőivel szemben helyszíni bírság kerül kiszabásra.

Normafa

Annak érdekében, hogy a Normafa mint közkedvelt találkozási pont, a járványhelyzetben ne legyen fokozott kockázatot jelentő veszélyforrás, a területhez tartozó valamennyi parkolót 2020. április 10-től lezárjuk. A Normafa park körüli közterületeken, illetve az erdőben szabálytalanul parkolókkal szemben pedig szigorúan eljárunk. E rendelkezés betartatásáról a folyamatosan járőröző rendészet gondoskodik.

A kormány által határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozásra tekintettel nem javasoljuk a közösségi közlekedési eszközök használatát sem. Zárva vannak a Normafán a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark, és tilos a tűzrakóhelyek használata is. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek (a Rétes büfé, a Kilátó kávézó, a Drótcsacsi büfé, valamint a Libegő lángosos és büfé). Nem üzemel a Libegő sem.

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy a járványügyi intézkedéseket betartva lehetőleg maradjon otthon, a Húsvét ünnepét ebben az évben szűk családi körben ünnepeljék.

Nógrád

2020. április 10. napján 8:30-tól 2020. április 13-án 19:00 óráig Nógrád község célforgalommal érhető el!

Ócsa

Ócsa Város Polgármestere

  • a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletének 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány terjedésének lassítása érdekében – Magyarország Kormánya által a kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbításával egyidejűleg tett felhatalmazása alapján úgy dönt, hogy 2020. április 10.00 órától 2020. április 13. napja 24 óráig terjedő időszakban Ócsa közigazgatási területén belül közterületen, közterület számára megnyitott ingatlanokon megtiltja a 2 főt meghaladó csoportos rendezvények, családi, baráti összejövetelek tartását. A határozat területi hatálya kiterjed az Öreghegyi Pincékhez tartozó valamennyi pince ingatlan területére és a környezetében lévő ingatlanokra, továbbá a Selyemrét területére egyaránt.
  • úgy dönt, hogy az (1) bekezdésben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közterület-felügyelő húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Páty, Nagy-Kopasz, Csergezán Pál-kilátó

Az impozáns zöld háromszög jelzésen elérhető kilátó, melyet a Szénás kör két távja is érint, a hosszú hétvégére lezárása kerül. A Szénás kör így NEM teljesíthető átmenetileg.

Pécs

Arra kérem önöket, hogy a tökéletes kirándulóidő ellenére maradjanak otthon – az új koronavírus lassításának ugyanis továbbra is ez a legjobb módszere! Arra kérem önöket, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel gondolkodjanak felelősen saját maguk és embertársaik védelmében!

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva – a képviselő-testület tagjainak meghallgatását követően – a következőket rendelem el:

2/2020. (IV. 09.) rendelet
Tárgy: Település lezárása, közterület használatának korlátozása, közlekedési rend változása

A koronavírus járvány terjedésének csökkentése vagy megakadályozása, valamint a Kormánynak az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvására tett intézkedéseivel összhangban, mind az idelátogatók, mind a pilisborosjenői lakosok egészségének megőrzése érdekében

1.§ Április 10. napján 10.30 órától 2020. április 13. napján este 2300 óráig

Pilisborosjenő községet lezárom, a közterületeken tartózkodást megtiltom.

Fenti rendelkezés nem érinti:

a megkülönböztető jelzéssel rendelkező járműveket és utasaikat,
a 10-es út átmenő forgalmát és a településre szállítólevéllel árut szállítókat,
a pilisborosjenői ingatlantulajdonosokat, állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezőket,
a községben munkahellyel rendelkezőket, munkát végző magánszemélyeket,
a faluban állandó lakhellyel nem rendelkező, ám Pilisborosjenőn élő rokonát ellátó vagy pilisborosjenői ellátandó/rászoruló személy látogatását végzi.

2.§ Ezen időszak alatt, azaz húsvét hétfő 23 óráig, Pilisborosjenő le van zárva a kirándulók, turisták és más szabadidős tevékenységet végzők elől.

3.§ A rendelet betartásának ellenőrzéséről a Rendőrség, és a Polgárőrség valamint közterület-felügyelő gondoskodik, a rendelet hatálya alatt a Polgármester meghatalmazza a polgárőrséget a lakcímkártyák ellenőrzésére.
A (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a rendőrség és a közterület-felügyelő 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

4.§ Kérek mindenkit, hogy aki gyakran választja Pilisborosjenőt úticéljának, ezen időszakban válasszon más úticélt. Egyúttal kérek minden pilisborosjenőit, aki gyakran tölti pihenését más településen, hogy hétfő 23 óráig lehetőleg ne hagyja el a falut!

Piliscsév

A település megtiltja területén, főleg az Országos Kéktúra vonalán a tusiták közlekedését.

Pilisszántó

Az ünnep sokaknak mindössze abban különbözik a hétköznapoktól, hogy nem kell munkába menni, otthon maradhat az ember.

Ez az ünnep most más, mint a többi. Most a jelszó „Maradj Otthon”, mert így biztonságos mind az egyén, mind a társadalom számára. A hívők nem élhetik át személyesen a Húsvét liturgiáját, nem követhetjük az ilyenkor szokásos családi összejövetelek, önfeledt baráti kirándulások gyakorlatát. Ez az ünnep lelki feltöltődés helyett hiányérzetet fog hagyni mindannyiunkban.

A Húsvét üzenete örök, hogy az élet győzedelmeskedik a halál felett, hogy az önfeláldozás nem hiábavaló. Ez sajnos, most különösen aktuális.

Erőnket, most arra kell összpontosítsuk, hogy segítsük egymást a bajban és bízzunk benne, hogy a Húsvét üzenete beteljesül.

Salgótarján

REGGELTŐL MEGERŐSÍTETT, NAGYOBB LÉTSZÁMÚ RENDVÉDELMI JELENLÉTTEL – a rendőrség, az önkormányzati rendészet (közterület felügyelet), a városi biztonsági szolgálat és a polgárőrség együttműködésével – SZIGORÚ ELLENŐRZÉSEK LESZNEK A SALGÓTARJÁNI KÖZTERÜLETEKEN, IDE ÉRTVE A SALGÓTARJÁN KÖRNYÉKI TURISTA ÚTICÉLOKAT IS! Úgy, mint: Eresztvény, Salgó vára, Somoskő vára, Dornyay-turistaház és környéke, Tóstrand és környéke, Kálvária és környéke, stb.

Szarvaskő

Nagyon kellemetlen kötelességemnek teszek eleget, amikor arra kérek mindenkit, hogy vegye komolyan a kormány által tett megelőző intézkedéseket, MARADJANAK OTTHON!

Teszem ezt azért, mert mi, itt élő, állandó lakosok is betartjuk a területi és kijárási korlátozásokat, nem keressük fel a szarvaskői várat, nem sétálunk a tanösvényen, nem látogatjuk a kilátót, sőt a külterületi lakott részeket sem, mert vigyázunk egymásra.

Megértem az üdülőtulajdonosokat, hogy erre a hosszú hétvégére leutaztak Szarvaskőbe és nem kérek többet tőlük sem, csupán annyit, hogy maradjanak a saját telkükön belül.

A Szarvaskőbe kirándulást tervezőket arra kérem, hogy a kirándulást a vészhelyzet elmúltával tegyék meg.

Solymár

Dr. Szente Kálmán polgármester 4/2020. (IV.9.) önkormányzati rendeletével 2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig az alsó Jegenye-völgy (Rózsika forrást megközelítő turista út), valamint a Mészégető utca tetejét lezárja, ezeken a területeken a parkolást megtiltja.

A solymári tartózkodási hellyel, vagy állandó lakcímmel nem rendelkező személyek az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedése tilos a fenti időszakban.

A rendelet betartását a rendőrség, közterület-felügyelet és a polgárőrség ellenőrzi. A szabályszegőkkel szemben 5 – 500 000 forint összegű szabálysértési bírság szabható ki!

Szeged

„Elrendelem, hogy a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének be kell zárnia a következő négy napra”

Szentendre

A járvány súlyosbodása ellenére, még mindig sok látogatója van a városnak hétvégeken, ami növeli a fertőzés kockázatát. A Belváros autósforgalmának jelentős korlátozása – ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nem szentendreiek nem hajthatnak be a város védett és korlátozott forgalmú övezeteibe – remélhetőleg elősegíti az autós turisták számának csökkenését. A forgalomkorlátozás április 10–14-ig van érvényben.

……………………………………………………….

 📌 A nem szentendreiek nem hajthatnak be a város védett és korlátozott forgalmú övezeteibe, ezzel remélhetőleg csökkenni fog a hétvégi kirándulók száma.

📌 A Belvárosban csak azok a szentendreiek közlekedhetnek autóval, akik Szentendrén fizetik a gépjárműadót és a magánszemélyként tulajdonosai vagy fenntartói a gépkocsinak.

📌 Továbbá a Belvárosba behajthatnak a belvárosi lakosok, ingatlantulajdonosok vagy behajtási hozzájárulással rendelkezők.

📌 A behajtás engedélyezett azok számára is, akik olyan szolgáltatást vennének igénybe, amit más úton nem tudnak megközelíteni, pl. a háziorvosi ügyelet. A Rendészet és a Polgárőrség munkatársai méltányosan és rugalmasan mérlegelnek minden esetben.

📌 Lezárják a parkolókat, így nem lehet várakozni a Nagy Parkolóbban, a Rózsakert, a Teátrum és a Bolgár utcai parkolóban. A behajtásra jogosultak számára a parkolók használhatók.

………………………………………………………..

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kijárási korlátozás ellenére autós turisták tömegei keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot, ezért Fülöp Zsolt polgármester – tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre – elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását a húsvéti ünnepek idejére. Az intézkedés összhangban van azzal a kormányzati törekvéssel, amelynek célja megakadályozni Pest megye gócponttá válását, egyúttal illeszkedik abba sorba, amelyet több, a turisták által különösen kedvelt település hozott az elmúlt napokban. A most meghozott döntés egyszerre szolgálja az itt élők és az ide érkezők védelmét – mondta a polgármester.

A rendelet a 2/2019-es Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendelet kiegészítése. E szerint a Belvárosban csak olyan gépkocsikkal megengedett a közlekedés, amelyeknek természetes személy a tulajdonosa, fenntartója és a gépjárműadót Szentendrén fizetik. Továbbá az övezetbe a belvárosi lakók, ingatlantulajdonosok és behajtási hozzájárulással rendelkezők hajthatnak be gépkocsival. Ezen kívül azok számára megengedett, akik olyan szolgáltatást vennének igénybe, amit más úton nem tudnak megközelíteni, pl. a háziorvosi ügyelet. A 11-esen természetesen lehet közlekedni, de a Belváros felé nem lehet lehajtani. Ezzel a hétvégi autós turisták előtt le lesz zárva a Belváros.

A behajtási jogosultság ellenőrzéséhez – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény előírásait betartva – a Hivatal átadja a jogosultak gépjárműveinek forgalmi rendszámadatait a Szentendrei Rendészeti Igazgatóságnak, amit kizárólag ezen ellenőrzés alkalmával használhatnak.

A rendelettel összefüggésben a húsvéti ünnepnapok idejére a parkolókat is lezárják, így nem lehet várakozni a Nagy Parkolóbban (Paprikabíró u. 21-23), a Rózsakert, a Teátrum és a Bolgár utcai parkolóban. A behajtásra jogosultak számára a parkolók használhatók.

A Helyi Operatív Törzs sajnálatosnak tartja, hogy ezt a döntést meg kellett hoznia, de a fertőzésveszély kockázatának csökkentése miatt kénytelen volt a korlátozás bevezetésére. A belvárosi autósforgalom korlátozásától azt reméli a városvezetés, hogy csökkenni fog a városba látogatók mellett a szentendreiek száma a belvárosi köztereken, és a közkedvelt Duna-korzón és egyéb kirándulóhelyeken. Fülöp Zsolt, a város polgármestere arra kéri mindazokat, akik hétvégi kirándulásként szívesen látogatnak el Szentendrére, hogy ezt most – a helyzet normalizálódásáig – ne tegyék, „Maradjanak otthon”! – ez mindannyiunk érdeke.

Szilvásvárad

Lakossági tájékoztató – Parkoló lezárás – Szilvásvárad

Szilvásvárad Önkormányzatának járványügyi intézkedéseihez igazodva, az EGERERDŐ Zrt. lezárja a szilvásváradi nagyparkolót, húsvét hétvégén!

Az önkormányzat továbbá írja és kéri:

Ha Ti is Szilvásváradra tervezitek a húsvéti kirándulásotokat, kérjük, NE TEGYÉTEK! Hogy miért is ne?

– Április 10-től április 14-ig lezárásra kerül az összes önkormányzati parkoló, a település utcáiban pedig egyébként is tilos a megállás!
– Szintén az ünnepek alatt lezárásra kerül a Szalajka utca, ahol egyébként is zárva tartanak a vendéglátó egységek.
– Nem fogsz tudni vonatozni az ország egyik legszebb erdei kisvasútján, mert azt már márciusban leállította az üzemeltető.
– Nincsenek nyitva múzeumaink, a Millenniumi kilátó, nem elérhetőek szolgáltatásaink (bobpálya, kalandpark, pisztrángsütöde, stb.), nem gyönyörködhetsz a világörökség részévé váló lipicai ménesben!

Kérjük, maradjatok otthon! Kiránduljatok lakóhelyetek közelében, hogy pár hónap múlva az általunk megszokott vendégszeretettel tudjunk üdvözölni benneteket az ország egyik legszebb pontján, és remélhetőleg mindenféle szolgáltatással – amely most nem elérhető – rendelkezésetekre tudjunk állni.
Kérjük, ne sodorjátok veszélybe azokat az eredményeket, amelyeket közösen sikerült elérni az elmúlt közel 1 hónapban. Higgyétek el, nekünk itt Szilvásváradon nagyon fájnak azok az intézkedések, amelyek sújtanak bennünket, de meg kell értenetek, hogy most a legfontosabb feladat a vírus elleni harc, amelyet azzal tudunk segíteni, ha mindenki otthon marad!

Természetesen mi is bízunk abban, hogy a holnapi kormányzati bejelentések megoldják azokat a problémákat, amelyekkel most szembe kell néznünk a hosszú hétvégén. A rendőrség és a közterület-felügyelet mindenesetre megerősített szolgálattal lesz jelen településünkön a 4 napban, de nem szeretnénk, ha nekik kellene intézkedéseket foganatosítani a korlátozások megszegői ellen.

Reméljük, a veszélyhelyzet elmúltával mi is hozzá tudunk majd járulni ahhoz, hogy vendégeink Szilvásváradra érkezve elfelejtsék ezt a „rémálmot”, szolgáltatóink akkor pedig majd mindent megtesznek az idelátogatók felejthetetlen időtöltéséért.

Tardos

A Gerecse legmagasabban fekvő települése is bezárja kapuit.

Az Önkormányzat és a tardosi lakosok kérésével fordulok Önökhöz. Kérem, hogy a vírusveszély ideje alatt semmilyen formában ne látogassák az Önkormányzat tulajdonában lévő Malomvölgyi kirándulóhelyet! Az autóval való parkolás sem a parkon belül, sem az út mellett nem megengedett. Egész évben nyitva áll az Önök kikapcsolódását szolgálva, minden ellenszolgáltatás nélkül, de most kérjük, hogy ebben a kritikus időszakban ne jöjjenek el ide. A hosszú hétvégén ezt személyesen fogjuk ellenőrizni, s ha szükséges rendőrségi segítséggel azonnal intézkedni is fogunk ez ügyben.

Tata

Péntek hajnaltól lezárják az Angolparkot és az Öreg-tó partját, ami érinti a tatai vár és az Esterházy-kastély környékét, az Építők parkját, az Öreg-tóhoz bevezető utakat valamint a Tatabányára vezető kerékpárutat is. Hozzátette: senki ne menjen Tatára, mert nem lesz leehetősége sehol megállni, és a rendőrök is arra fogják figyelmeztetni az embereket, hogy menjenek haza. Kérte, a húsbéti hosszú hétvégén óvjuk meg magunkat és közösségeinket a vírustól.

Tatabánya

A Turulhoz vezető Panoráma utcát „megállni tilos” jelzéssel látjuk el, így nem javasoljuk, hogy az ingatlantulajdonosok túl mások gépjárművel megközelítsék. A Turul Emlékmű parkolóját lezárjuk, ezért kérem Önöket, hogy ne hajtsanak be a Panoráma utcába, ne látogassák az emlékművet.

➡️ A Csónakázó-tavat a húsvéti hétvégére körbekerítjük, ezért kérjük Önöket, kerüljék el a tó környékét.
➡️ A kerékpárutakat (Tata-Vértesszőlős-Tatabánya, Oroszlány-Környe-Tatabánya) a szomszédos településekkel együtt lezárjuk.
➡️ Az óvárosi Liget, a Május 1 park ebben az időszakban nem látogatható, a kerítéssel körbekerített parkokat a hosszú hétvégére lezárjuk.
➡️ Szombaton a Vértes Centerben kizárólag a drogéria marad nyitva, a biztonsági szolgálat gondoskodik róla, hogy a vásárlás befejezése után senki ne tartózkodjon az épületben.
➡️ A tatabányai Konzum piaca nem nyit ki a következő négy napon.
➡️ A lezárt játszótereken megrongálódott, leesett jelzőszalagokat megerősítjük, a korlátozás betartását fokozottan fogjuk ellenőrizni.
➡️ A köztéri bútorokat, padokat, a parkok bejáratait és a népszerű kirándulóhelyek környékét figyelmeztető jelzésekkel látjuk el.

Velence(i-tó)

Velence Város önkormányzata és lakói elkötelezettek abban, hogy a járványügyi intézkedéseknek érvényt szerezzenek. Ennek érdekében a rendszeres fertőtlenítőszeres permetezésen túl önkormányzati rendeletekben korlátoztuk a személygépjárművel való parkolást és várakozást városunk központi és tóparti részein, továbbá kötelezővé tettük a kereskedelmi, illetve a közszolgáltatást végző intézményekben (zárt térben) a szájmaszk viselését (illetve annak hiányában az orr és a száj egyéb textíliával történő eltakarását). Ennek elmulasztása városunkban bírságot is vonhat maga után.

Hogy betartathassuk a fenti rendeleteket, a gárdonyi rendőrkapitányság rendőrei, városunk polgárőrsége, önkéntes tűzoltói és a közterület-felügyelők egymással együttműködve rendszeres járőrtevékenységet folytatnak Velence frekventált helyein.

Visegrád

Visegrád belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak. Kiesik a Fellegvár, a Nagy-Villám, a Spartacus-ösvény és az Apát-kúti-völgy.

• a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúsítva lesznek,

• behajtási lehetőség az arra jogosultaknak kizárólag a Rév utca irányából,

• a Pilisi Parkerdő Zrt- vel egyeztetve a turistaforgalom elől lezárásra kerül a Fellegvárba vezető Panoráma út,

• az átmenő forgalom a 11-es főúton biztosított Esztergom és Budapest között,

• a 11-es számú főúton útbaigazító táblák kihelyezésére kerül sor,

• az intézkedéseket elsődlegesen hétvégékre tervezzük bevezetni,

• hatályba lépés: 2020. április 10. reggel 8:00 óra

Zebegény

Zebegényt lezárta polgármester és megtiltotta a közterületeken való tartózkodást is. Bővebben a Facebook-oldalon tudtok tájékozódni.