„Revansot veszek a Vadlánon”

Egy mindenre elszánt edző, az ultrákat kőkeményen megfutó Kremlicza Levente rovatunk következő alanya, aki nem beszél mellé, tömören, de a frankót mondja. 

Mióta futsz és miért pont futsz?

Hű, igazából nagyon régóta, mert gyerekként a szertorna mellett sokat kellett futunk, de akkoriban utáltam. Aztán 2011 környékén elkezdtem magamtól futni küzdősport mellé, futottam pár félmaratont, majd másfél év után felhagytam a futással. Aztán 2017 elején kezdtem újra és akkor beleszerettem a terepfutásba. Miért pont a futás? Mert szabadságot ad, lehetőséget arra, hogy feszegessem a határaimat.

És a testépítés? Sok posztodban hangsúlyozod ki.

Nem is annyira a testépítés áll közel hozzám, hanem inkább az erőemelés, funkcionális edzés. Az erőedzés régi szerelem, amit nem tudok teljesen elengedni, de általában sikerül úgy végezni, hogy ne menjen a futás rovására.

Fogyásra hajlamos vagy. Milyen étkezési metodikát követsz azért, hogy ne csökkenjen a testsúlyod?

Egy fontos alapelvem van: sokat kell enni! Viccet félretéve, igyekszem sok zöldséget, sok fehér húst, halat enni. Nem eszem teljesen egészségesen, de sok évnyi clean eating után egyszerűen már nincs kedvem szigorú szabályok szerint táplálkozni.

Egy hajtós verseny után a pizza és a sör kiválóan regenerál, jól mondom?

Tökéletesen, valóban ez a bevált feltöltésem a hosszabb versenyek alapján.

A 10 millió edző országában hogyan boldogulsz?

Alapvetően jól, bár ez korántsem egyszerű. A marketing, a külső, a népszerűség sokkal piacképesebb, mint a szaktudás, a tapasztalat. Legalábbis a fitnesz és hobbi sportok világában. Az életbölcsességes posztok, a jól beállított képek hozzák a lájkokat és így az embereket is. Igyekszem részben követni ezt úgy, hogy közben hiteles maradjak és ne romoljon a minősége annak, amit adok.

Mik voltak a legnagyobb hülyeségek, amiket hallottál a sziklákból kipattant edzőktől?

Hú, annyi ilyen van, hogy alig tudok választani. A futás nem való nőknek, a zsírt át lehet alakítani izommá és a nagy kedvencem: guggolásnál a térd nem mehet a lábfej elé.

Ez a jelenség szerinted miként befolyásolja az edzői szakma megítélését?

Sajnos elég komolyan rontja. Nem keveset kell küzdeni azért, hogy ledöntsük a sztereotípiákat.

Milyen tippet adnál a kezdő edzőknek?

Kérdezzenek, gondolkodjanak kritikusan és legyenek türelmesek.

Mely szakirodalmak, tanulmányok alapján képzed magad?

Főleg külföldi szakirodalmat olvasok, sok tanulmányt, szakmai cikket. Ezenkívül olyan workshopokra, előadásokra járok, amiket a témában szakértők tartanak, orvosok, gyógytornászok, dietetikusok.

Milyen területeken vállalsz tanítványokat és ők hol érnek el?

Futók számára írok futóedzéstervet maratonig, otthoni erősítő edzéseket írok, illetve csoportos és személyi edzések keretében funkcionális edzéseket tartok. A Futóbolond Training facebook oldalon keresztül érhetnek el.

Széleskörű srác vagy, amit a kiváló írásaid is jeleznek. Ez a vonal hogyan kapcsolódott be a mindennapjaidba?

Hű, köszönöm. Kb. 2007-2008 környékén kezdtem el írni egy blogra, aztán később kisebb weboldalakra, majd három éve a Fogyózom.hu-n kezdtem komolyabb hangvételű cikkeket írni, tavaly óta pedig a Csupasport cikkírója vagyok, idén meg már a Terepfutás.hu-n is olvashatóak az írásaim. Nem volt annyira tudatos ez, egyszerűen éltem a lehetőségekkel.

A futás-írás-edzősködés hármasából melyiket képzeled el hosszú távon vezérszerepben, s ezt miért gondolod most így?

Futni mindenképp szeretnék még pár évig, az írással vannak komolyabb terveim, de még nem lövöm le a poént. Az edzői hivatás is hosszú távú terv, egyszer majd szeretnék egy saját kis funkcionális termet, ez talán a központi terv. Ebben érzem úgy, hogy megtaláltam a saját utam, hivatásom, Aztán kitudja mit hoz az élet.

Versenyszinten mit tűztél ki magad elé 2020-ra?

Áprilisban lesz egy 100km-es sík versenyem, ott jó lenne egy 10 óra körüli idő. Májusban az UTH112 a terv, majd a Korinthosz 160, októberben pedig revansot veszek a Vadlán 108-tól. Ezek a fő tervek egyelőre, néhány kisebb verseny edzésként, a többit pedig meglátjuk.