Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

A Túrafüggő túrarovata elkalauzol A Bakonyba, a Balaton-felvidékre, a Börzsönybe, és a Budai-hegységbe. Ez most egy csupa b-s ajánló lett, már ami a hegyeket illeti.

Túrafüggő Érem(l)eső Teljesítménytúra

Március harmadikán rendezzük szuper túránkat a Pilisben és a Visegrádi-hegységben. A családi táv, a 30 kilométeres közepes kihívás, s az egészen extrém, a már-már hegyimenőknek szánt Fellegvár 45 vár. Ott leszel?

A legrövidebb, mindössze 12 kilométeres távot választók a hegyek gyűrűjében meghúzódó Álló-rét felől közelítik meg a Kis-Bükk-tetőt, ahonnan a Vörös-kő felé veszik az irányt. A magaslat kínálta panoráma a Börzsöny, a Naszály és alattunk folyó Duna által lenyűgöző. Ezt a túrát bárki könnyedén tudja teljesíteni.

A közepes hosszúságú körtúra a Pap-rétre vezeti a túrázókat, majd az Urak-asztala alatti szűk ösvényeken tekeregve érinti a Borjúfőt. A visszafordítópontot jelentő Visegrádi-kapunál csatlakozik be a hosszú táv útvonalába és tér vissza Leányfalura.

Csúcstúránk szinte az összes attrakciót felkeresi a vidéken, ami miatt a távhoz mérten sok szintet és helyenként meredek emelkedőket tartalmaz. Azok, akik szeretik a kihívásokat és jó erőben vannak, nem fognak csalódni. Bejárják a Spartacus-ösvényt és a Kalicsa-patak szurdokvölgyét, teázhatnak a Jenő-kunyhónál, a Visegrádon és a Hétvályús-forrásnál, valamint számos bővizű forrás vízét is megízlelhetik.

Nosztra

A Börzsönyben túráznál? 10, 20, vagy éppen 30 kilométer a vágyad? Akkor látogass el szombaton Márianosztrára, ahonnan szenzációs útvonalon indulnak teljesítménytúrák. A Kopasz-hegy panorámája, a Nagy-Koppány és a Nagy-Galla meghódítása vár rád.

Budai trapp

A népszerű Budai trapp teljesítménytúra második alkalommal indul Pilisvörösvárról, s a 29 kilométer során a Pilisszentiván, Nagy-Szénás, Nagykovácsi, Hűvösvölgy, Virágos-nyereg útvonalon közelíti meg a Csúcshegyi menedékházat. Ugyan most nem várható hó, de ez egy kiváló téli túra a Budai-hegységben, melynek már van hétkilométeres távja is.

Tündér-hegy

A Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE rendez kiváló túrát a Bakonyban három távon. A rövid, mindössze 7 kilométeres túra bárki számára elérhető, de lesz 12,5 km-es és 20 km-es pálya is. Az útvonal szalagozással kerül kijelölésre Vilonyáról a Tündér-hegy, valamint a Péti-hegyek erdeiben és mezőin.

Ízek – Illatok – Színek a Levendula Házban

A tematikus programsorozat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának védjegyes termékeit ismerteti meg az érdeklődőkkel. A BfNPI védjegyet adományoz azoknak a jellegzetes termékeknek, melyek a nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti parki igazgatóság a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni. 2018. év végéig a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékek száma 185-re emelkedett.

A program keretében kézműves foglakozást hirdettek a látogatóközpont nyitvatartási idejében. Az érdeklődők levendulával töltött fánkocskákat varhatnak. 11.00 – 12.00 és 14.00 – 15.00 között pedig levendulazselés linzerkóstoláson vehetnek részt a Levendula Házba belépőjegyet váltók.

A Magyar Széppróza Napja

Jókai Mór születésnapja alkalmából irodalom- és kerttörténeti sétára hív minden érdeklődőt az írófejedelem egykori svábhegyi birtokára a DINPI. A túra során felidézzük írásait, felkeressük kedvenc helyeit a kertben. A Jókai Emlékszobában elmerülünk személyes tárgyainak és a XIX. századi svábhegyi élet hangulatában.

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket – egy felhagyott kőbányát – a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki. Előzetes bejelentkezés szükséges a rendezveny@dinpi.hu címen.