Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

Eseménygazdag hétvége vár ránk hévízi vízitúrával, börzsönyi boszorkánysággal, kitöréssel, dombozással, madárlessel és barlangászással.

Hévízi-lefolyó vízitúra

A Hévízi-tó meleg vízének nagy részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. A télen is 20 ºC feletti víz felett a pára takaró mögül különféle tündérrózsák és vízi madarak (tőkés réce, kis vöcsök, kárókatonák, szürke gém, nagykócsag) tűnnek elő. Amennyiben szeretnél ezen az igen csak exkluzív téli vízitúrán részt venni, keresd fel pénteken a Hévízi-tó déli árapasztó zsilipjét, ahonnan az esemény indul.

Részletek

Kitörés

1944–45 telén a szovjet ostromgyűrű bezárult Budapest körül. A Budai Várba visszaszorult — magyar részről Hindy Iván, német részről Karl Pfeffer‐Wildenbruch által vezetett — védősereg felélte élelmiszer‐, és lőszer‐tartalékait, utánpótlás‐vonalaikat már régen elvágták, a Budapest felmentésére tett német kísérletek kudarcba fulladtak. Pfeffer‐Wildenbruch ekkor szánta el magát a kitörésre. Szinte csak az utolsó pillanatban, 1945 február 11‐én, 17.50-kor jelentette rádióján, az ostromzáron kívül állomásozó alakulatoknak a következőt:

“Élelmiszerünket felhasználtuk, az utolsó töltényünk csőre töltve. Budapest védői választhatunk a kapituláció, vagy a harc nélküli lemészárlás közt. Az utolsó harcképes német részekkel, honvédekkel és nyilaskeresztesekkel együtt offenzív módon új harci, és ellátási bázist keresek. Február 11‐én a sötétedés beálltával kitörök. Kérek felvételt Szomor‐Máriahalom térségében.”

Róluk hivatott megemlékezni a hangulatos éjszakai túra három távon Budapest és Szomor között, ahol korhő, német és szovjet felszerelésben állomásozó pontőrök várnak.

Részletek

Speciális barlangtúra a Bükkben

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1514 m, függőleges kiterjedése 101 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. A program során a hagyományos barlangi bemutatón túl az olyan barlangrészeket is bejárhatjátok, ahová csak kis létszámú csoportok belépése lehetséges.

Részletek

Téli terepmadarász túra

Vasárnap tíz órától egy nyolc kilométeres gyalogtúra keretein belül ismerkedhettek meg a Hortobágy madárvilágával. A szakvezetéses gyalogtúra során Hortobágy és Kónya között végezhettek madármegfigyeléseket, miközben megismerkedhettek a Nyári-járás szikeseivel is. Vonattal értek el Kónyára, majd onnan gyalog tértek vissza Hortobágyra. Ilyenkor olyan, a területen télen megfigyelhető fajokkal is találkozhattok, mint a nagy őrgébics (Lanius excubitor) vagy a kékes rétihéja (Circus cyaneus).

Részletek itt.

Boszorkánykonyha

Vajon mit használtak felmenőink a betegségek megelőzésére, legyőzésére? Családi programon a februári erdőben keresheted a gyógyhatású és festőnövényeket. Fűben, fában orvosság, tartja a régi mondás. De nem is csak gyógyír! Rengeteg növényből festék is kinyerhető.

A régi korok emberei nem üzletben vásárolták a festékeket, hanem saját maguk készítették. Milyen színű lesz a bodza-, fagyalbogyó, a szeder terméséből a festék? Melyik virág szirmából lehet festéket készíteni? Mi a gubacstinta? Aki kíváncsi, tartson a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal február kilencedikén Királyréten! A rövid erdei séta után növényi tintákkal lehet festeni, gyógynövényes főzeteket kóstolni, rejtvényt fejteni, ismerkedni a mikrovilággal.

Részletek

Téli Margita

A gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola ad szombaton helyszínt az immár 14. alkalommal rendezendő Téli Margita terepfutóversenynek és túrának, melyen a rendelkezésre álló öt távból a családok és a hegyimenők és megtalálják a maguk kihívását, programját hat és negyven kilométer között.

A túra során a Gödöllői-dombság számos csodája felkereshető, mint például az Erzsébet-park, a Vadaskert, a romtemplom, a Margita, vagy éppen Domonyvölgy.

Részletek