Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

A Túrafüggő túrarovata elkalauzol a Gerecsébe és a Börzsönybe, valamint belecsap a lecsóba, háborúba invitál és beavat a szarvasbőgés rejtelmeibe.

Esztergomi lecsófesztivál

Érdekesnek ígérkező rendezvénnyel várja Esztergom a lecsókedvelőket szombaton. A 14 órakor kezdődő eseményen lecsófőző-versenyt is meghirdettek csapatoknak, melyre előre kell jelentkezni az info@rugbyclubhotel.hu e-mail címen. Ha Te és a csapatod készíti a legfinomabb lecsót, mindenképpen ott a helyetek.

Az Esztergomi Vitézek Rugby, Atlétikai és Football Club is szerephez jut a nap folyamán, hiszen 35 esztendős és jubileumi sportrendezvénnyel készül.

14 órától Horányi Juli, 16 órától a Szalai Band lép fel.

Az élmény garantált, s rengeteg színpadi és sportesemény vár szombaton Esztergomban a Nagy Duna sétányon. Te ott leszel?

 

Részletek:

Fesztiválsziget

 

 

Nagy Szentendrei Számháború

Második alkalommal rendezik meg Szentendrén a „Nagy Számháború” névre hallgató eseményt melyen minél több barátot, családtagot, szomszédot, osztálytársat vagy közösségi csapattársat szeretettel várnak. Együtt lehettek részesei egy nagyszabású, izgalmas játéknak, melynek célja birtokba venni Szentendre belvárosát.

Az ingyenes rendezvény alsó korhatára tíz év, míg a felső 99. Az sem mellékes, hogy a Családok 10 próbája elnevezésű sorozat eseménye lesz a csata.

Részletek:

www.szentendrebaratai.hu

Szarvasbőgés Királyréten

Forrás: parkerdo.hu

Amint beköszöntenek a hűvösebb éjszakák, általában augusztus végétől október végéig tart a gímszarvas párzási időszaka, amit szarvasbőgésnek nevezünk. A párás hajnalokon, alkonyatkor és éjszaka hallani leginkább a bikák orgonálását, de sokszor előfordul fényes nappal, melegben is. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A szarvasbőgés a vadászember egyik legkedvesebb ünnepnapja. A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között. (Bővebben az Erdei programok portálon)

A királyréti programról további részletek itt érhetőek el.

Bakancsok a Duna irányába

Pusztamarót túra

Dátum: 2018.09.22

Rendező: Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (http://www.bthe.hu)

Tájegység: Börzsöny

Távok: 75/50/30/20

Útvonal (hosszútáv): Letkés > Sákola-tető > Koppány-nyereg > Nagy-Koppány > Nagyirtás > Sas-hegy > Kóspallag > Toronyalja-horgásztó > Törökmező > Gubacsi-hálás > Kövesmező > Hegyes-tető > Szent Mihály-hegy > Remete-barlang > Ernő-forrás > Zebegény > Malom-völgy > Kóspallag > Márianosztra > Zuvár > Vasutas-forrás > Nagy-Magfa > Galla-tisztás > Nagy-Galla > Piribék-tisztás > Letkés

Rajt-cél: Letkés, Művelődési Ház (2632 Letkés. Dózsa György út)

Dátum: 2018.09.22

Rendező: Bajnai Természetjáró és Szabadidő Egyesület (btzse2015@gmail.com, +36302721236)

Tájegység: Gerecse

Távok: 17 km; Szint: 591 m

Útvonal: Héreg -> Régi temető -> Király-kút -> Pusztamarót, Serédi kastély -> Gerecse Geodéziai mérőtorony -> Bánya-hegy -> Héreg

Rajt-cél: Héreg Kulturális otthon (2832 Héreg Fő utca)