Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

Nem tudod merre indulj a hétvégén? Akkor itt a helyed! A Túrafüggő túrarovata gyalogos túrát kínál a Remete-vidékre, invitál a jubileumi Pilisi Tekerőre, elkalauzol a Természetjáró Fesztiválra és Budakalász városnapjára, továbbá egy különleges élményvonatos utazást is bemutat, melyet a gyermekes családoknak, vagy éppen a vasút szerelmeseinek szinte vétek kihagyni.

Remete-vidéken

Tudtad, hogy Magyarország legkisebb települése Remeteszőlős, melyről sokan úgy hiszik, hogy Budapest egyik kerülete? Ezen kis község szomszédságában található a káprázatos Remete-szurdok, s a fölötte őrködő Remete-hegy, ahonnan olyan lenyűgöző és magával ragadó a városi látkép, ami örökre a szemünkbe ég. 2018.09.11. Írd fel magadnak!

Időpont: 2018. szeptember 11. 19 óra (találkozó 18:45-kor)

Találkozási pont: A máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika mellett.

Táv:  5,37 km

Szintemelkedés:  179 m

Tervezett menetidő:  1,5 óra

Kötelező felszerelés: üzemképes fejlámpa

Létszámkorlát: 150 fő

A részvételi díj 500 forint, mely tartalmazza a szükséges engedélyeket, a túravezetés díját, valamint névre szóló emléklapot.

NoHAB-os Élményvonattal Szentendrére

2018. szeptember 7-9. között kerül megrendezésre a 150 éves MÁV és a 25 éves MÁV Nosztalgia közös „születésnapi” rendezvénye, a Nemzetközi Járműparádé. A Vasúttörténeti Parkba érkező külföldi vendégmozdonyokkal most utazni is lehet. Fedezd fel szombaton te is az Élményvonattal a „Festők városát”, Szentendrét. A különleges utazás során a Nyugati pályaudvarról induló szerelvény Óbudáig a MÁV, onnantól a Szentendrei HÉV vonalán közeledve éri el a Dunakanyar kapujaként is aposztrofált várost, mely első sorban művészetével és kultúrájával ragadja el az oda látogatókat. Az egynapos utazáshoz kapcsolódóan különböző fakultatív programokat is kínálnak vendégeiknek, melyek igazán tartalmassá tehetik a napot. A vonatban vendéglátó kocsi közlekedik italválasztékkal, szerény snack kínálattal.

Fotó: szentendre.hu

A szentendrei kocsiszín területén ingyenes tárlatvezetést biztosítanak érvényes menetjeggyel rendelkező vendégeik számára. A turnusok a következő időpontokban indulnak: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 óra, melyekre csoportonként maximum 20 főt tudnak fogadni. A regisztráció érkezési sorrendben történik, előzetes időpontfoglalásra nincs lehetőség. A tárlatvezetés alatt megtekinthetik a járműjavító csarnokot, főműhelyt és a telepen tárolt muzeális járműveket.

Árak, s további részletek a hivatalos weboldalon, azaz ITT.

X. Budakalászi Városnap

Színpadi programok:

10:30 Kapunyitás
11:00 Kispárna Mesezenekar
13:00 Szekér Színház (Leányfalu): Mátyás Deák – vásári színjáték
14:00 Csiga Duó
15:00 Welldance Sporttánc Egyesület bemutatója
16:00 Tunyogi Péter Emlékzenekar
18:00 SOKOL 403 Retrock Party
19:00 Harmónia Táncklub társastánc bemutatja
20:00 REPUBLIC koncert – Lakossági beat
22:00 Tűzijáték

Kísérőprogramok:

Levendula Játszóház és Alkotóműhely
ÖKO-PACK Játszóház
Gyereksziget: légvár, pedálos gokart, kisvasút, helikopter szimulátor, kézművesség, arcfestés
LEGO kiállítás és játszóház
Városnézés ZETOR K25 retro traktorral
Vásári portékák
Grill Terasz
Ételek-italok: Föccs- és pálinkaház, kemencés ételek, fagyizó, kürtőskalács, vattacukor

X. Pilisi Tekerő

Immár 10. alkalommal kerül megrendezésre Szentendre városának szervezésében a Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra. Évről évre egyre többen tartanak a résztvevőkkel, már nemcsak a térség, hanem az ország távolabbi pontjairól is. A kalandtúrák gyönyörű környezetben nyújtanak remek kikapcsolódást és színes élményeket családok, baráti társaságok és profi sportolók számára is.

A jubileumi Tekerőn több újdonsággal színesítik a programokat, hogy minél vonzóbb és remekül szervezett programokat kínáljanak a résztvevőknek:

  • még több játék és program az egyes állomásokon
  • tombolasorsolás idén értékesebb nyereményekkel, 17.00-18.00 óra között
  • ingyenes éjszakai fürdőzés 20.00 órától a Leányfalui strandon (csak sértetlen, kézen lévő karszalag ellenében léphetnek be a résztvevők!)
  • 18.00-19.30 között a színpadon a Szeder Együttes játszik

Természetjáró Fesztivál a Dunakanyarban

A Magyar Természetjáró Szövetség 2018-ban első alkalommal szervezi meg a természetjárást és az aktív szabadidő-eltöltést népszerűsítő, közösségépítő rendezvényét, a Természetjáró Fesztivált. Szeptember 7-9. között három napon keresztül számos aktív programmal várják a természetbe kimozdulni vágyókat. A Dunakanyarban és a Börzsönyben vezetett gyalogos, kerékpáros, vízi-, valamint kombinált túrák mellett a fesztivál központi helyszínén napközben ügyességi játékok, sportbemutatók, előadások, gyerek- és családi programok, este pedig koncertek várják a látogatókat a verőcei Csattogó-völgyben.

Kapcsolat: Magyar Természetjáró Szövetség / www.termeszetjarofesztival.hu

Fotó: termeszetjarofesztival.hu