Túrafüggő túrarovat a Rádió Szentendrén

Nem tudod merre indulj a hétvégén? A Túrafüggő túrarovata segít! Ezúttal kerékpárral tekerheted körbe éjszaka a Velencei-tavat, gyalogszerrel emlékezhetsz meg Horthy Istvánról, éjszaka utazhatsz túrád után a Gyermekvasúttal, bebarangolhatod a soproni messzelátók útját, vagy éppen kipróbálhatod magad valamelyik Szénás Körön. A kulcs a kezedben, ne maradj otthon a hosszú hétvégén!

Éjszakai Velencei-tó kerülő kerékpáros túra

A velencei evezős pálya bejárata előtt található kerékpáros pihenő a rajtja és a célja a szombaton első alkalommal rendezendő Velencei-tó kerülő bringás túrának. A cél, megkerülni a tavat 2,5 órán belül a Sukoró – Velence, Hajóállomás – Dinnyés, Kilátó – Pákozd, Miska szobor – Pákozd, Szúnyogsziget – Sukoró útvonalon haladva.

Kerékpárút az erdőben. Fotó: Tolnai Balázs

Rendező: Tisza-tó Bringakör (+36203250651)

Rajt-cél: Sukoró, Tóparti út

Túranap: 2018.08.18

Rajtidő: 20:00-21:00

Célzárás: 01:00

Díjazás: oklevél, kitűző

Ellátás: Víz, limonádé, üdítőital, zsíros, lekváros, nutellás kenyér, gyümölcs

Horthy István emléktúra

Rendező: Orbán Imre (+36709424410)

Rajt-cél: 1037 Budapest, Rozália sor – Piliscsaba/Dorog vasútállomás

Túranap: 2018.08.19

Rajtidő: 06:00-07:00

Szintidő: 10/13 óra

Díjazás: oklevél, jelvény

A túrán ellátás, szolgáltatás nincs. 

Az 1942. augusztus 20-án elhunyt Horthy István emlékére rendeznek túrát a Budai-hegységben és a Pilisben. A kiváló, lineáris útvonal a Budapest Kupa és a Pilis Kupa része, s emléket állít a korábbi magyar politikus és katona tragikus halálának. Horthy deaktiválása előtti utolsó, 25. bevetésén a belgorodi területen fekvő Alekszejevka város közelében, Ilovka falunál 1942. augusztus 20-án hajnali 5 óra 7 perckor, röviddel a felszállás után Héja típusú vadászgépével lezuhant. A túra során, természetesen a távtól (35 km vagy 50 km) függően érintjük a Virágos-nyerget, a Hármashatár-hegyet, az Árpád-kilátót, Hűvösvölgyet, a Zsíros-hegyet, a Nagy-Szénást Piliscsabát (35 km cél), Piliscsévet, Klastrompusztát, Kesztölcöt és Dorogot (50 km cél).

A Pilist és a Budai-hegységet elválasztó rét a Rozália sor mellett. Fotó: Vyviora Anita

A Gyermekvasút nyomában

A korábbi éveknek megfelelően ezúttal is megrendezik a Gyermekvasút nyomában éjszakai teljesítménytúrát 2018. augusztus 19-én este. A túra rajtja a Hűvösvölgyben található gyermekvasutas otthon, mely a nevezett kisvasút végállomásának szomszédságában található. A Budai-hegység valamennyi attrakcióját érinti a túra és a vasút másik, Széchenyi-hegyen található végállomásán ér véget. A túra nevezési díja tartalmazza a gyermekvasúttal történő visszautazás jegyét is, így gyakorlatilag körtúrán vehetünk részt. Egy igazi kuriózum ez a túra, mindenkinek ajánljuk.  

Túrázók a naplementés hegytetőn. Fotó: Pétervári Noémi

Rendező: Gyermekvasút Múzeumáért Egyesület (+36203314011)

Rajt-cél: Hűvösvölgy, Gyermekvasutas Otthon – Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomás

Túranap: 2018.08.19

Rajtidő: 19:00-21:00

Szintidő: 7 óra

Díjazás: oklevél, kitűző

Kötelező felszerelés: elemlámpa

A célból kisvasút visz vissza a rajtba térítésmentesen, ha igényled. 

Soproni messzelátók

A túra célja: A Soproni-hegység és Sopron környéke kilátóinak, illetve kilátási pontjainak felkeresése.

A teljesítés feltételei: A túramozgalom nyílt, melyhez bárki csatlakozhat. A teljesítés nincs időhöz kötve, folyamatosan, bármikor teljesíthető, akár több év alatt is. A teljesítés feltétele, hogy tetszőleges sorrendben és útvonalon felkeressük az ismertetett 16 ellenőrzőpontot. A túramozgalom
csak gyalogosan teljesíthető!

Az igazolás módja: A megadott helyeken található azonosítószámot és a felkeresés dátumát a megfelelő helyre kell beírni. Az azonosító szám fehér négyzetben piros színű kétjegyű szám, mely az igazolóhelyen van felfestve. Ha az igazolás más módon történik, ott külön felhívjuk a figyelmet az igazolás módjára. A teljesítés után a kitöltött igazolófüzetet postai úton vagy személyesen a megadott címre kell
eljuttatni. A túramozgalom teljesítését kitőzővel és oklevéllel díjazzák, melynek ára 500 Ft, mely összeget felbélyegzett válaszborítékkal együtt az igazolófüzethez kell mellékelni.

További részletek itt!

Panoráma a Sopron fölé magasló Károly-kilátóból. Fotó: Tolnai Balázs

Szénás Kör

A Szénás Kör egy egyéni körtúra, ami végig jelölt turistautakon halad a Budai- és Pilis-hegységben. Leginkább egy teljesítménytúrához hasonlítható, a különbség annyi, hogy itt nincs kitűzött rajt, hanem mindenki egyénileg, az általa megválasztott időpontban indulhat és teljesítheti, futva vagy gyalogolva.

Két különböző hosszúságú és nehézségű távot terveztek (31 ill. 75 km), hogy mindenki saját felkészültsége alapján választhasson. Önellátó esemény, ami azt jelenti, hogy a teljesítőnek magának kell biztosítania a túra ideje alatt szükséges étel és ital mennyiséget.

A Kör az ellenőrző pontokon kihelyezett QR-kódok leolvasásával teljesíthető.

Kis kör

Táv: 31 km

Solymár központjából indulva a Jegenyevölgyön át, Remeteszőlős érintésével, a Nagy-Kopaszt és Nagy-Szénást meghódítva tér vissza a kiindulási ponthoz.

Nagy kör

Táv: 75 km

Solymár központjából indulva a Jegenyevölgyön át, Remeteszőlős érintésével, a Nagy-Kopaszt és Nagy-Szénást meghódítva, végig a Hosszú-árkon, érintve a Villa Negrát és a Kopár Csárdát ér el az Iluska-forráshoz. Ezt követően a Trézsi-kút, gerinc út vonalon jut el a Leány- és Legény-barlanghoz, majd Piliscséven és Piliscsabán keresztül a Kőris-völgyön át ér el a Nagy-Szénás emlékfalhoz és tér vissza a kiindulási ponthoz.

További részletek!

Pihenő a Nagy-Szénáson, pazar panorámával. Fotó: Tolnai Balázs