Túrafüggő Túrarovat a Rádió Szentendrén

Panorámaút a Dunakanyarban, kerékpározás a Börzsöny egyik legszebb völgyében, s egy legendás árok bejárása az, amit a Túrafüggő Túrarovata ezúttal kínál.

A Dunakanyar panorámaút

2018.08.07.-én a Börzsöny déli, Dunakanyarra néző hegyeit látogatjuk meg. Nagymarosról indulva kapaszkodunk fel a Szent Mihály-hegy oldalába, ahol a már jól ismert barlangoktól mesés panoráma kecsegtet. Később a Hegyes-tetőre is felkaptatunk, hogy a Világos-tér és a Köves-mező érintésével visszakanyarodjunk Nagymarosra.

Fotó: Virág Viktória

Időpont: 2018. augusztus 7. 19:00 (találkozó 18:45-kor)

Találkozási pont: Nagymaros, Fő tér

Táv:  12,15 km

Szintemelkedés:  579 m

Tervezett menetidő:  4 óra

Kötelező felszerelés: üzemképes fejlámpa

Létszámkorlát: 150 fő

A részvételi díj 500 forint, mely tartalmazza a szükséges engedélyeket, a túravezetés díját, valamint névre szóló emléklapot.

Kerékpárral a Kemence-patak völgyében

Kilátás a Závozról Diósjenőre. Fotó: Tolnai Balázs

Megmagyarázhatatlan késztetést éreztem arra, hogy a Börzsönyben kerékpározzak. Meg is terveztem egy útvonalat, mely Diósjenő szabadidőparkja mellől indul, feltekereg a Závozra, végighalad a Kemence-patak-völgyén és a Fekete-völgyben lévő Vilatinál fordul vissza Diósjenőre. A 33 kilométeren az 547 méter szintemelkedés az első emelkedőtől eltekintve szépen el is oszlik, így bárki számára teljesíthető. A diósjenői emelkedő miatt azonban terveztem egy b verziót is. Ezen táv kezdő- és végpontja a Kemence Állami Erdei Vasút síkabban fekvő végállomása. Az útvonal megegyezik a korábban említettel, ám nem kell visszaereszkedni Diósjenőre a Závoztól, hanem az ottani pihenést, nézelődést követően fordulhatunk vissza majd csoroghatunk le Kemencére. Ez az útvonal 31,25 km és mindössze 410 méter szintemelkedést rejteget.

A Börzsöny hazánk egyik legmasszívabb hegysége és viszonylag zárt abból a megközelítősből, hogy települései nagyrésze a peremvidékekre esik, így egybefüggő erdei útvonalakat barangolhatunk be. Népszerű a túrázók körében legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos, ahol kilátó is áll, a 864 méterre magasló Nagy-Hideg-hegy, mely télen a síelők birodalma és menedékház is található rajta, de a Dunakanyarra való panoráma miatt a Hegyes-tető és a Szent Mihály-hegy, valamint a túraútvonalak arzenáljával rendelkező Királyrét is populáris.

Az általam javasolt kerékpárút és völgy a Magas-Börzsönyt az Északi-Börzsönytől választja el. A Magas a Börzsöny központi része, legmagasabb csúcsai a hegység itt találhatóak és az ősvulkán legaktívabb időszakában keletkezett. Az úton tőlünk balra esik Diósjenő, jobbra Kemence felől. Az Északi keletkezése nem annyira egyértelmű, mint a Magas-Börzsöny esetében, eltérő felépítésű hegycsoportok alkotják. Két fő részre osztható, melyeket egy völgy határol el egymástól. Az északi részt nagyrészt üledékes kőzetek alkotják, melyek még a vulkáni tevékenység előtt keletkeztek. A völgytől délre lávakőzetek a meghatározó építő anyagok.

Semmiképp se hagyjátok ki a Závozt, ahonnan meseszép a kilátás Diósjenőre és a Naszályra. Pihenőt hegymenetben célszerű Királyházán tartani, mely Kemencéhez tartozó üdülőövezet és nevét Mátyás királyról kapta, akinek kedvelt vadászterülete volt ez a vidék. Később más főúri méltóságok is szívesen vadásztak erre, s a legendák szerint a közeli hegyek között ejtette el ezredik szarvasbikáját József főherceg 1909. szeptember 24-én. A túra és a völgy névadója, a Kemence-patak a Börzsöny leghosszabb és legnagyobb vízhozamú állandó vízfolyása. A Csóványos keleti oldalába vágódott völgyfőben felfakadó források vízéből születik. A patak völgye választja el az Északi-Börzsönyt a Magas-Börzsönytől, utóbbit északról és keletről határolva. Kemencén, Bernecebarátin és Pereszlényen keresztül végül az Ipolyba torkollik. Hossza 25,6 km, teljes vízgyűjtő területe 107 négyzetkilométer, átlagos vízhozama 294 l/sec.

Fontos információ, hogy autóval tilos behajtani a völgye, hiába van végig aszfaltozva. Aki ezt megteszi, büntetésre számíthat. 

Diósjenőről

Kiinduló- és végpont: A diósjenői szabadidőpark bejárata melletti parkoló

Táv: 33.21 km

Szintemelkedés: 547 méter

Nehézségi fok: közepes

Ajánlott felszerelés: bőséges folyadék, hideg élelem, esőkabát, fényképezőgép

Ne hagyd ki: Závoz-tető, Királyháza, Erdész-emlékmű, Fekete-völgy,  és természetesen a Kemence-patakhoz is sétálj le.

Kemencéről

Kiinduló- és végpont: Kemence, erdei vasút végállomás

Táv: 31,25 km

Szintemelkedés: 410 méter

Nehézségi fok: könnyű

Ajánlott felszerelés: bőséges folyadék, hideg élelem, esőkabát, fényképezőgép

Ne hagyd ki: Erdész-emlékmű, Fekete-völgy, Királyháza, Závoz-tető, és természetesen a Kemence-patakhoz is sétálj le

Csikóvárak a Hold világának árnyékában

Kultikus pilisi hely a Holdvilág-árok, mely körül az a monda kering, hogy itt található Árpád fejedelem sírja, s itt állhatott Attila városa, Szikambria. A 11 kilométeres és 530 méter szintemelkedést tartalmazó túráján bejárjuk ezt a csodálatos szurdokot, kortyolunk a Lajos-forrás vízéből, végül a Csikóvárak árnyékában visszatérünk Kiskovácsiba. Ezt a túrát egyébként vezetett túraként is megrendezzük 2018-ban.

Csodálatos Holdvilág-árok. Fotó: Gulyás Attila (turistamagazin.hu)
Csodálatos Holdvilág-árok. Fotó: Gulyás Attila (turistamagazin.hu)