Bortúrasorozat 4. állomás: a bakonyi Cuha-szurdok

A Zarándok kaland meghívásának köszönhetően a magyar bortúrasorozat negyedik állomásán a Túrablog is képviselte magát egy teljes nap erejéig Bakonyszentlászlón és vidékén.

A Cuha-patak a Kőpince-forrástól. Fotó: Tolnai Balázs

A Cuha-patak a Kőpince-forrástól. Fotó: Tolnai Balázs

Negyven fő gyűlt össze a kétnapos eseményen, melynek első programja egy túra volt a káprázatos Cuha-szurdokot megcélozva. A szálláshelyről, a Bakonyi Vándor vendégháztól induló 18,5 kilométeres túra a település utcáin kanyarogva vette kezdetét. A változatos erdőben rövidesen kereszteztük az ország legcsodálatosabb vasútvonalának, a Bakonyvasútnak sínpárját. Kellemes, széles murvás ösvényen értük el Vinyét, ahol aznap kiváló teljesítménytúrát rendeztek, így nagy tömegbe botlottunk. A társaság a szurdokba lépve egyre oldottabbá vált, így több kiváló hangulatú beszélgetés alakult ki. A káprázatos Cuha-szurdokban tucatjával vártak ránk a patakátkelések, melyek mindegyikénél más technikát kellett alkalmazni az átjutáshoz. Hébe-hóba feltűntek kerékpárosok, akik nem sokat teketóriáztak, átgázoltak a patakon. A szurdokot elhagyva az azt körülvevő hegy egyikére fordultunk. Károlyházát érintve tértünk rá a zöld sáv jelzésre, mely visszavezet Vinyére. Vinyéről a délelőttihez hasonló úton tértünk vissza szállásunkra.

A túra útvonala:

A vacsorát Bakonygyiróton fogyasztottuk el, ahol a Frőhlich pince biztosított borkóstolót. Marhapörkölt, ezerjó, rozé, tramini, tehát volt mit bőven enni-inni. Az este folyamán a pincefesztivál zenekarai gondoskodtak a háttérmuzsikáról. A nap lezárásának fénypontja, vagy inkább úgyis írhatnám, hogy csillagpontja a hazafelé út volt, melyet lovaskocsival tett meg a társaság több részletben a gyönyörű csillagos égbolt alatt.

A túra videója:

A túra fotói: