Ha jönnek a lódarazsak

Korábban beszámoltunk arról, hogy Hont közelében, közvetlenül a zöld sáv turistajelzéssel festett ösvény mentén lódarazsak fészkelnek.

Békésen pihenő lódarázs egy magaslesen. Fotó: Horváth József (zaunn1979.blogspot.hu)

Békésen pihenő lódarázs egy magaslesen. Fotó: Horváth József (zaunn1979.blogspot.hu)

Megkerestük az Ipoly Erdő Zrt.-t a fészekkel kapcsolatban, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az irtás és az áthelyezés nem megoldható.

Nehezebb kérdés, hogy mit lehet tenni ilyenkor, hiszen még az épített környezetből való eltávolításuk is nagy szaktudást igénylő veszélyes feladat. Sajnos az áthelyezés nem megoldás, mivel igen nagy valószínűséggel visszaköltöznének ugyanide. Ők is az erdő lakói, így ezen a védett területen az embernek el kell viselnie ezt a helyzetet – fogalmazott Lengyel László Zoltán, közönségkapcsolati vezető.

Arról is kérdeztük, mit érdemes tenni, ha lódarazsakkal találkozunk.

Nem vagyok igazán jártas és szakember sem vagyok e témában, inkább csak személyes tapasztalataim vannak. Életemben már többször találkoztam velük, nem minden esetben kaptam szúrást, de a legdurvább támadáskor három szúrást is kaptam fejre. Ekkor egy ágat daraboltam le éppen motorfűrésszel, valószínűleg ennek hangja a leginkább bántó számukra, ezért jöttek rám olyan sokan. Majdnem két hétig fájt a fejem, és valószínűleg az sokat segített, hogy azonnal megittam a nálunk levő kalcium injekciót, majd kicsit később további adagokat. Az egyéb találkozásaimkor mindig figyeltem egy jellegzetes hangra, ami egy közeledő helikopter hangjára jellemző talán leginkább. Emiatt olyan is volt, hogy egy magaslesre másztam, s persze nem figyeltem az intő jelekre (pl. erősödő zümmögés, és a leshez nem vezetett ösvény). Amikor megláttam a darazsakat azonnal leugrottam, így kerültem el a vészesebb találkozást. Egyszer pedig egy csoportot vezettem éppen egy ilyen fa mellett, s nagyon ügyeltem, hogy halkan menjünk el mellettük. Az eredmény megdöbbentő, senkit sem támadtak meg!

Amit semmiképp se tegyünk, ha fészket látunk: