4. Állomás Bakonygyiróti pincesor – Pannonhalmi borvidék

A Zarándok kaland bortúrasorozatának negyedik állomása ezúttal Bakonygyirótot veszi célba, ahol a pincefesztivál ideje alatt tehetünk túrát a szokásos borkóstolás mellett. 

bakonygyirot_pincefesztival1

Túraútvonal:

Bakonyszentlászló – Vinye –Cuha szurdok – Károly háza – Vinye – Bakonyszentlászló 23 km szombaton,

Bakonyszentlászló – Bakonyszentkirály – Cseszneki vár 11 km vasárnap

Borkóstoló: Fröhlich Pince, Bakonygyirót

Szállás: a bakonyszentlászlói Bakonyi Vándor vendégházban 33 fő részére , sátorban vagy féltető alatt hálózsákban

Túra részvételi díj: amely tartalmazza a túravezetés, a borkóstoló, a szombat esti szállás díját, vendégházban 9.900 Ft, sátorban vagy féltető alatt hálózsákban 7.900 Ft

Bakonygyirót Győr-Moson-Sopron megye déli részén, a Bakony északi oldalán helyezkedik el (korábban Veszprém megyéhez tartozott). A kevesebb, mint 200 fős, csendes kis falu Győrtől mintegy 32 km-re, a 82-es főúttól 2 km-re nyugatra fekszik. Megközelíthető vonattal a Győr-Veszprém-vasútvonalon, illetve busszal a Kisalföld Volán révén.

Első írásos említése 1237-ből való („Gyrolt”-ként). Neve valószínűleg a német Gerald személynévből származik. A község 1913-ig Gyirót néven szerepelt a nyilvántartásokban, csak ezután lett Bakonygyirót. A település a XIII. századtól a cseszneki várbirtokhoz tartozott. A török hódoltság alatt lakatlanná vált, de az Esterházy-család 1714-ben szorgalmazta a község újratelepítését német telepesekkel. A lakosság nagy részének még 1914-ben is német volt az anyanyelve. A II. világháború után a lakosságot kitelepítették, helyükre felvidéki magyar családokat hoztak. Mára a falu már elmagyarosodott, csak az idősebbek beszélik a sváb nyelvet.

A település életében a mezőgazdaság meghatározó. Legnagyobb helyi vállalkozás a Bakonykert Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft, melynek a falu központjában 50 vagonos hűtőháza van.

bakonygyirot_pincefesztival3-700x326

A pincesor az Öreghegy oldalában található. A régi (némelyikük kora a 100 évet is meghaladja) sváb sorpincék szemet gyönyörködtető látványa minden arra járót rabul ejt. Régebben még több család is lakott a „hegyen”, ma azonban már alig akad ilyen család. A pincék nagy része helyi védettség alá esik. A szépen gondozott pincék némelyik előtt egy-egy érdekes hordómosó eszköz is látható. A településen ma is sokan foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel, főként azonban csak tájjellegű borokat készítenek. Ezerjó, Tramini, Zöldszilváni szőlők teremnek a környező domboldalakon.

A település főbb látnivalói a pincék mellett: a temetői Kálvária, a barokk stílusú, római katolikus templom. Kiváló kiránduló hely a környék, hiszen szép gyalogtúra útvonalak vezetnek innen pl. a Cseszneki várhoz, a Cuha-szurdokhoz, az Ördögrétre, vagy a Kőpince-forráshoz.

Időpont: 2016 július 23-24. (Bakonygyiróti Pincefesztivál idején)