Pihenő lesz a leégett kulcsosház helyén

A májusban vélhetően gondatlanságból leégett Vasedény kulcsosház újjáépítése jogi akadályokba ütközik, így az erdészet pihenő kialakítását tervezi a helyére.

Leégett a Vasedény kulcsosház. Fotó: Nagy Hideg-hegy Sí- és Túraközpont

Leégett a Vasedény kulcsosház. Fotó: Nagy Hideg-hegy Sí- és Túraközpont

A sajnálatos esetről május 14-én szerzett az erdészet tudomást, az okokat nem ismerjük. Feltételezem, hogy gondatlanság okozta tűzestet – kezdte a Túrablog megkeresésére válaszát Gáncs Viktor, erdészetvezető. A ház helyreállítása akadályokba ütközik, mert Nagybörzsöny község jelenleg érvényes, 2013-ban elfogadott Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve szerint a terület, amelyen a kulcsház állt, elsődlegesen védelmi rendeltetésű erdőterület övezetbe sorolt, ezért nem beépíthető.
A fentiek miatt, az újjáépítéshez szükséges építési engedély és az ahhoz szükséges egyéb engedélyek, hozzájárulások – mint szakhatóságok hozzájárulásai, tulajdonosi hozzájárulás – kiadására nincs esély. A terület helyreállítását mielőbb megkezdjük, és egy, a helyhez illő turistapihenő kialakítását tervezzük, új asztalokkal, tűzrakó hellyel – zárta gondolatait Gáncs Viktor.

Van egy jó fényképed az egykori Vasedény kulcsosházról? Küldd el nekünk hello kukac turafuggo pont hu mail címre!