Cseszneki körtúra

A Zirctől 11 kilométerre északra fekvő Csesznek legismertebb attrakciója a falu vára, ám közvetlen közelében számos olyan látványosság található, melyeket érdemes meglátogatni. A cseszneki körtúra ezt hivatott bemutatni. 

Fotó: Vyviora Anita

Fotó: Vyviora Anita

Túránk kiindulópontja a vár szomszédságában létrehozott parkoló. A fő attrakciót a végére hagyjuk, bámészkodjunk a várban kirándulásunk végén.

Utunk első állomása a falu határában álló Kőmosó-hegy, melyről csodálatos panoráma nyílik a várra és az Ostromlók útja elnevezésű via ferrata sziklamászó útvonalra.

A zöld sávval jelzett Romer Flóris turistaúton kapaszkodunk fel túránk legmagasabb pontjára, a Zörög-hegyre. A hegy szomszédságában magasló 494 méter magas Zörög-tetőn egykor kilátó állt, mely ma már sajnos nem áll a természetjárók rendelkezésére.

A sárga háromszög jelzésen jelentős ereszkedést követően elérjük a Lovász-kúti vadászházat, majd utunkat folytatva megérkezünk Károlyházára, az Erdő Szíve Vendégházhoz.

A Kastély úton, előbb a piros négyzeten, majd a piros kereszten érkezünk meg Gézaházára, ahol a római katolikus templomban található a Bakony legrégebbi harangja.

A Kő-árokban haladó zöld sáv jelzésen, mely szintén a Romer Flóris turistaút része, visszaereszkedünk Csesznekre, ahol meghódítjuk a várat.

Fotó: Vyviora Anita

Fotó: Vyviora Anita