Szomor 23

Egy zseniális túra a forradalom évfordulóján, melyre többen érkeznek a községbe, mint ahányan azt lakják. Jártál már a Szomor teljesítménytúrán? 

Zsámbéki templomrom

Zsámbéki templomrom

A minden esztendőben október huszonharmadikán rendezendő teljesítménytúra a Gerecse dél-keleti részén fekvő Szomorról indul. Az 1051 lelket számláló község sportcsarnoka ad helyszínt a túra rajtközpontjának. A meglehetősen magas számú, a helyi lakosság számával megegyező induló már igen korán megérkezik, így érdemes nekünk is időben útra kelni, amennyiben nem akarunk túlságosan sokat sétálni a Mátyás király utcáig.

Nyolc óra magasságában zökkenőmentesen zajlott a nevezés. Egy lélek sem állt előttem a sorban. Az előnevezés is jól jött, hiszen az összes meghirdetett helyre lecsaptak a természetjárók. Akadtak, akik nevezni szerettek volna, ám a kiadó nevezések hiányában itiner nélkül kényszerültek indulni a 23 kilométeres távon, melyet én is teljesítettem.

A végig zseniálisan szalagozott túra első ellenőrzőpontját a kettős púpú Kakukk-hegyre jelölték a rendezők. Az alacsonyabb csúcsot a helyiek Öreg-hegynek, míg a magasabbikat Csúcsos-hegynek is nevezik. A hegyre vezető út erősen emelkedik és 100 méter szintemelkedést is tartogat, pedig ez a lábától nem is tűnik ennyinek. Érdemes meghódítani, hiszen tiszta időben rendkívüli kilátás nyílik nem csupán a térségre, hanem a Gerecse és a Dunazug vonulataira is.

A magaslatról csúszós, meredek, köves lejtő vezet le Anyácsapuszta irányába. A síkabb szakasz a mezők mentén esőt követően igen sarasak. Ezt a Turul túrákon már tapasztaltam korábban, így nem ért meglepetésként. Az annál inkább, hogy az Anyácsai-tó csurig tele volt vízzel, így a kifolyó átkelésénél némi vízben kellett gázolnom. Az ellenőrzőpont a tó partján várt, itt pogácsával kínáltak.

Átkelés az Anyácsai-tó mellett

Átkelés az Anyácsai-tó mellett

Zsámbék felé már számomra új, ismeretlen útvonalon vezetett a túra. A dombokon haladva egyre kellemesebb időben elő-elő bukkant a Nap. Egy igen kultikus hely következett, az egykori légvédelmi bázis helyén álló Zsámbéki Színházi Bázis. A port.hu oldal leírása szerint a Zsámbéki Nyári Színház az 1983 óta működő Zsámbéki Szombatok Kulturális Fesztivál keretében jött létre. A Budapesttől 28 km-re lévő mindössze 4000 lakosú kis település hangulatát műemlékei teszik egyedivé. A színház programjában magyarországi és határokon túli magyar színházak előadásainak adaptációit láthatják a nézők nyaranta, melyek az előző kőszínházi évad érdekes előadásai voltak, és amelyek témájuk vagy szemléletük kapcsán ebbe a környezetbe illeszkedhetnek. Maga a légvédelmi bázis Budapest légterének a védelmére volt hivatott és az egykori Dunaújváros-Budapest tűzvédelmi gyűrű részeként szolgált. Ezek a helyek ma már elhagyatottak, lepusztultak és gyakorlatilag teljesen kifosztottak. A zsámbékiban még nem jártam, de ha jól tudom innen is Szolnokra szállították már a Légvédelmi Múzeum ereklyéit.

Zsámbékon az impozáns romtemplom szomszédságában, s most nem az udvarában állt az ellenőrzőpont. Ezt a csodálatos emlékművet több alkalommal csodáltam már meg a távolból. Valamennyiszer elhatároztam, felkeresem és megörökítem. Ennek végre eljött az ideje és testközelből gyönyörködhettem látványában szájtátva. Az alábbi egyedi videót a Túrablog közösségi oldalán kaptuk Tóth Krisztiántól, melyet mindképpen érdemes egyszer végignézni.

A Nyakas-hegy irányába visszatérünk az erdőbe, leküzdünk némi emelkedőt és máris a Töki-szakadéknál vagyunk. Ez a szakasz fenyveseken át vezet. Lankás, változatos, meseszép terepen. Kocorászásom közepette elmélkedtem is azon, miért nem jártam én még erre? A túra hatodik ellenőrzőpontján, az Óriások lépcsőjénél kellett keveset várakoznom a rövidebb távon indulók becsatlakozása és pecsételése miatt. Ezt kihasználtam a frissítésre. Jó volt látni, hogy számos család is a túrát választotta ezen a napon.

A hátra lévő részen még két pecsételőhelyet, avagy frissítőpontot állítottak fel a szervezők ezen az ellátásügyileg is kifogásolhatatlan túrán. Előbbit a Bab-kútnál, utóbbit a Somodori útnál. A túra utolsó etapja műúton vezetett a célba és egy kis emelkedőt is tartogatott. Ez a könnyű 23 kilométeres teljesítménytúra minden eme műfaj kedvelő számára szinte kötelezően ajánlott.

www.blog.turafuggo.huwww.turafuggo.huwww.turablog.hu

Szerző: Túrablog2015. október 23.