Kékes körüli kirándulás

Mátraházáról induló túránk érinti a Vörösmarty turistaházat, a Gabi-halálát, majd Rózsaszállás közvetlen közeléből meredek emelkedőn meghódítja Magyarország legmagasabb pontját, az 1014 méter magas Kékestetőt.

Kilátás a Galyatetőre a Kis-Sas-kő oldalából. Fotó: kekktura.click.hu

Kilátás a Galyatetőre a Kis-Sas-kő oldalából. Fotó: kekktura.click.hu

A Mátra egyik legfelkapottabb településrésze, a Gyöngyöshöz tartozó alig 300 fős lélekszámú Mátraháza túránk kiindulópontja. Neve onnan ered, hogy 1930-ban a Mátra Egylet egy menedékházat épített itt. A kék és a piros sáv jelzéseken haladva hagyjuk el Mátraházát, majd az erdőben barangolva elérjük az 1880-ban épült Vörösmarty turistaházat. A piros kereszt jelzésre váltva folytatjuk túránkat. Érintjük a Kőris-mocsár láprétjét, s különösebb szintkülönbség nélkül elérjük a Pisztrángos-tavat.

Tudtad? A láprétek olyan fátlan növénytársulások, amelyek gyökérszintjében a gyakori vízelöntés miatt reduktív körülmények alakulnak ki. A lápoktól főleg abban különböznek, hogy növényzetük uralkodó fajai nem a tőzegmohák, hanem különböző palkafélék (Cyperaceae), így a láprétek alatt sástőzeg képződik. Mikroklímájuk a Magyarországon szokásosnál általában hűvösebb és kiegyenlítettebb, így a Kárpát-medencében számos jégkorszaki maradványfajnak nyújtanak utolsó menedéket – írja a Wikipedia.

Innen a kék kereszt jelzésre térünk át, melyen emelkedőbe kezdünk. A Gabi-halála kegyhely, mely a helyszínen álló tábla szerint egy favágóról kapta nevét a következő nevezetes pont túránk során. A 772 méter magasan álló pont már szinte a meredély végén található.

Hamarosan már a Rákóczi turistaúton a sárga kereszt jelzést követjük, mely elvezet minket a sárga sáv jelzésre. Figyelmesen válasszuk meg a helyes irányt, ami nem más, mint a Sas-kő irányába vezető emelkedő út. Amennyiben elvétenénk az útirányt, Rózsaszálláson kötünk ki, s ekkor vissza kell forduljunk.

A Sas-kő előtt minimális kitérővel, a sárga háromszög jelzésen érdemes megtekinteni a  Markazi-kapu után a Disznó-kőt. Ezen a szakaszon kell megküzdenünk a szintemelkedés javával, mely egészen a Kékesig tart. Érintjük a Kis-Sas-követ, majd a szép kilátással kecsegtető Sas-követ. Tovább a kéken és a sárgán érjük el a Kékestetőt, hazánk legmagasabb pontját. Innen a kék sáv jelzésen ereszkedünk vissza Mátraházára.