Demeter 30

Fogadjátok szeretettel Fekete Hunor Zoltán vendégposztját a Demeter 30 teljesítménytúráról. 

Fotó: Dienes Áron

Fotó: Dienes Áron

Vasárnap reggel kilenc magasságában nevezés és a rajtba szállító buszra várása közben eszembe jutott a megerősödő szélről, hogy mint ha viharos időt jósoltak volna, a sapkám és egyéb meleg ruházatom meg otthon a jó meleg szekrényben… A busz 5-10 perces késéssel megérkezett, elindult a maroknyi csapat, mint kiderült abból a szállításból én voltam az egyedüli 30-as, így kaptam egy iránytaxit.

A túra ténylegesen Tengelic, Orchidea Hotel elől rajtolt, ami mellett egyből bele is vethettem magam hangulatos parkjukon át az erdőbe. Az első pont személyzet nélküli, szép környezetben található, a frissen felújított Benyovszky-kápolnánál. Innen gyorsan tovább, mert eléggé pontzárások környékén sikerült indulni. Nagyjából 50 percem volt hat kilométer megtételére, gondoltam futok, de vagy a saras homok, vagy az „enyhén” vizes aljnövényzet – kamáslit legalább vittem – vette el a kedvem.

A második pontnál kicsit megnyugodtam, sikerült behozni a lemaradást, gyors kávé, csoki készletfeltöltés – azt is otthon hagytam –, majd irány tovább a Geodéziai toronynak. Út közben a miért is nem maradtam inkább otthon és a jövőre tuti sakkozni fogok érzés kerített hatalmába, amikor a frissen szántott úton megjött az eső kiváló szembeszéllel. A torony és a pontőr pálinkájának kóstolása letudva. Eleinte terveztem, hogy csak fel kéne nézni a torony tetejébe, de az időjárás és egy kellemes bakancsátáztatós tócsa lebeszélt szándékomról.

Györköny, Pincefalu ponton utolértem az előttem induló Hevér Gabiékat. Borkóstoló és még egy pálinka, az eső elállt lehet tovább menni.

Erdőszélén nápolyi vételezés, majd a piroson Cseresznyésnek fordultunk. Kreatív rajz az itinerre, falu szélén szarvasok megcsodálása, majd át a falun. Két km. múlva erdei iskola, pecsét, pincefalu óta velünk jövő kutya hátrahagyása. Az elkövetkező öt km-t az Ürge-tanösvényen tettük meg. Jófejek voltak, mert az Ürgemezőn található „gyomnövényeknek” is állítottak táblát, itt meg is kaptuk az utolsó pecsétünket.
Marcus Aurelius menetnapok kivesézése közepette érkeztünk Paksra, a strand előtti kis parkba.

A célban a nagyobb létszámra számító rendezők (15 km-en 24, 30 km-en 11 fő indult ) társaságában kellemes zsíroskenyér+tea és emlékpóló vételezés után már csak a meleg fürdő hiányzott.

Maga az útvonal csillagos ötös és a rendezés ár/érték aránya is teljesen rendben volt, egyedül az időjárás az, ami kicsit rontotta az élvezeti értéket.

Fekete Hunor Zoltán