Videó a Retyezát-hegységről

A Retyezát-hegység vagy Zerge-havasok (románul Munții Retezat) a Déli-Kárpátok Retyezát-Godján csoportjának része. Két fontos medence, a Hátszegi és a Petrozsényi veszi közre északon és keleten. Délen a Nyugati-Zsíl határolja, nyugaton a Szárkő-hegység, délnyugaton a Godján-hegység, délen a Vulkán-hegység határolja.

Csodálatos a Retyezát-hegység. Fotó: Orbán Enikő

Csodálatos a Retyezát-hegység. Fotó: Orbán Enikő

A Retyezát túlnyomó részét főként gránit-grandiorit, kisebb részben pedig kristályos pala alkotja. A hegység vázát két, egymással nagyjából párhuzamosan futó főgerinc és az őket féltávon összekötő gerincszakasz adja (felülnézetben egy fektetett H betűre emlékeztet). Az északi főgerinc magasabb déli párjánál, középső részén mintegy 18 km hosszan egy ponton sem ereszkedik 2000 m alá. Észak felé több oldalvonulat is kiágazik belőle. A déli főgerinc cserébe egy nagyszerű mészkővonulattal, a Kis-Retyezát (Retezatul Mic) néven emlegetett karsztos területtel büszkélkedhet.

A Retyezát négynapos magashegyi teljesítménytúra helyszíne is. A Kárpátok mikroklímájából adódóan órák alatt szélsőségesen megváltozhat az időjárás, ezért jó idő esetén is szükséges a meleg ruha a hátizsákban. A hosszú távok igen nehéz, helyenként veszélyes túrák, amelyet csak a szellemileg és fizikailag egyaránt jól felkészült, nagy tereprutinnal, tájékozódásban magas fokon jártas túrázó tud teljesíteni.

Felhasznált irodalom:

A Retyezát-hegység Wikipedia oldala

A Retyezát hegység hivatalos oldala

A Retyezát Teljesítménytúra oldala