Gercse 15: tavasz az őszben

A megszokottnál jóval kellemesebb, már-már tavaszias időjárás uralkodott az idei Gercse 15 túrán, amit ezúttal futva abszolváltam.

A Gercse-templom. Fotó: pestbuda.hu

A korai rajtot és magányosságot az erdőben, vagy a minél későbbi indulást és a tömeget válasszam? Végül az utóbbi mellett döntöttem.

Fél tíz magasságában rövid sorban állás után azonnal futásnak eredetben. Azzal a céllal, hogy javítok a két évvel ezelőtti 2 óra 17 perces időmön. A főváros, a második kerület emelkedőit meglehetősen könnyedén hódítottam meg, és csak az Apáthy-sziklához vezető lépcsőnél váltottam sétára. Fent nagyon jó a kilátás és eddig rendre bámészkodtam, ám ezúttal ez nem fért bele. Meg amúgy is: láttam én már eleget innen a várost.

A zöld sáv jelzés kellemesen futható az Árpád-kilátót megelőző emelkedőig. Itt azért kénytelen voltam lassítani, ugyanis öngyilkosságnak éreztem a tempót, amit mentem. Nem baj, legalább kicsit bámészkodhattam. Fent a kilátónál műanyagot égettek, ami miatt elviselhetetlen füst járta át az erdőt. Gyorsan le is léptem…

Nagy tömeget kellett kerülgetnem a Fenyőgyöngye felé vezető lejtőn. Nem is tetszett sokaknak a száguldozásom, de hát a túrán kívül is számos futóval találkoztam, így biztos, nem csak velem volt bajuk. A Hármashatár-hegyre vezető kék sávon a zöld keresztig lazábbra váltva folytattam az utam, majd a Virágos-nyeregig végig szintben haladó Gückler Károly úton futottam. Elég jó sebességgel. Több futót is utolértem, rengeteget előztem, élveztem a jó időt.

A Virágos-nyeregből leereszkedve egy tűzoltó- és egy rendőrautó állta el az utamat. Mint később kiderült, egy terepjáró borult fel a Gercse templom közelében. A templom után az Újlaki-hegy irányába kocorásztam. A szalagozás szerint fel kell menni a hegyre, de mivel ott nincs ellenőrzőpont, sokan ezt nem teszik meg. Mindenkinek a saját dolga persze. Már a szép kilátásért megérte.

A libanoni cédrusig futás, majd futás a célba is, ahol ismét sorban állás várt, majd a díjazás átvétele is megtörtént. A korábbi időm bőven megdöntöttem, ugyanis 1 óra 50 perc alatt beértem.

Számvetés

Táv: 15,62 km

Szintemelkedés: 587 m

Legmagasabb pont: 446 m

Legalacsonyabb pont: 147 m

Hőmérséklet: 15°C

Nehézség: 2/10

Értékelés

Itiner: Kortom: 8; Totesz: 8
Útvonalválasztás: Kortom: 10; Totesz: 8
Versenyközpont: Kortom: 9; Totesz: 8
Szolgáltatások: Kortom: 8; Totesz: 9
Díjazás: Kortom: 9; Totesz: 9
Jelzések/szalagozás: Kortom: 8; Totesz: 9
Pontőrök: Kortom: 8; Totesz: 8
Ár/érték arány: Kortom: 8; Totesz: 8

Összesen: 67,5 (Kortom: 68; Totesz: 67)

Útvonal