A 13. Kevély Körüli Kevergés

Ezen a hétvégén sokat vacilláltam, hogy valamelyik PMP túrára menjek-e, vagy inkább a Kevély Körüli Kevergésre. Végül utóbbi mellett döntöttem, mert egyrészt rövidebb is (26 km), másrészt a jelentős szintemelkedésnek és az érdekes látnivalóknak hála talán nagyobb élményt is nyújt. Ráadásul tovább is aludhattam, hiszen erre a túrára 11 óráig lehetett nevezni, ez pedig nálam fontos szempont.

 A túra Pilisborosjenőről indul, ahova szerencsére nem volt bonyolult kijutni. Diákigazolvánnyal és BKV-bérlettel mindösszesen 80 forintért kivitt a busz az Árpád hídi buszvégállomástól. Én 9.50-kor rajtoltam el, és előzetesen 5 órás időt terveztem be. Először még Pilisborosjenőn belül kellett keveregni egy kicsit, majd körülbelül 2 km múlva a Köves-bércnél volt az első ellenőrzőpont. A pontőrök itt is nagyon kedvesek voltak, és még nápolyit is kaptunk. Majd tovább haladtunk a Jenői-torony irányába, ahol már egy kis szintkülönbséggel is meg kellett küzdeni. Itt nem volt ellenőrzőpont, hanem egy kódot kellett felírni. Szerencsére alaposan elolvastam a túra kiírását, ahol külön is kiemelték, hogy hozzunk magunkkal írószerszámot, így ezzel nem volt problémám. Minden túra előtt eltervezem, hogy viszek tollat, de ez volt az első olyan, ahol ez meg is valósult.

Innen a Mackó-barlang felé vettük az irányt. Ezen a szakaszon elágazott a 11 és a 26 km-es túra útja. Meg kell jegyeznem, hogy itt (is) kitűnően ki volt táblázva minden, esély se lett volna rá, hogy véletlenül rossz irányba forduljak. Majd jelentősebb emelkedők után elértük a Mackó-barlangot, amit nagyon érdekesnek találtam. Állítólag régebben éltek benne ősemberek. Számomra nagyon nagy élmény volt egy olyan barlangban állni, amit több ezer évvel ezelőtt ősemberek laktak. Itt kicsit meg is álltam pihenni, enni és nyújtani.

Majd tovább folytattuk utunkat a Csobánkai-nyereg irányába, ahol nagyon finom málnaszörpöt kaptunk egy kedves pontőr hölgytől. Ezen a szakaszon varázslatos tájak voltak, amelyből párat meg is örökítettem a fényképezőgépemmel. Nagyon szép túra volt, így gyakran megálltam fényképezni. Eleinte kicsit féltem, hogy el fogok tévedni Csobánkán belül, de szerencsére nem volt rá alkalmam, mert az itiner itt is kiváló részletességgel tartalmazott minden fontos információt. Innen pedig kisebb emelkedők után elértük a Csúcs-hegyet, ahol csúcs csokoládék közül (egészen pontosan Sport szelet és Szamba) választhattunk. A jól megszokott dolgokon minek változtatni, így szokás szerint Sport szeletet ettem.

Ezután elértük a Zöld-hegyi barlangot (és a mellette lévő rendkívül kulturáltan kiépített pihenőt), ahol kicsit meg is álltam gyönyörködni a kilátásban. Itt is egy kódot kellett felírni, ami másodszorra sem volt zavaró, bár való igaz jobban szeretek hús-vér pontőrökkel találkozni. Szerencsére elég sok túrázó volt ezen a szakaszon, így nem éreztem egyedül magam.

Ezután az út bevezettet Pilisborosjenőre, és már majdnem el is értük a célt, amikor hirtelen le kellett fordulni, hogy elérjük az utolsó ellenőrzőpontot, az Egri várat. Ez ott akkor fáradtan nem volt egy túl jó érzés, de a látvány miatt bőven megérte. A félreértések elkerülése végett nem Egerben túráztunk, ez a vár a Kevély lábánál helyezkedik el, és itt forgatták az Egri csillagok filmváltozatát.

Majd pedig továbbhaladva elértük a Teve-sziklát, amely onnan kapta a nevét, hogy formája meglehetősen hasonlít egy tevére. Nekem személy szerint ez a hely tetszett a legjobban az egész túra során.

Végül pedig beértünk a célba, Pilisborosjenőre, ahol üdítővel, valamint lekváros és zsíros kenyerekkel vártak bennünket. Az előre eltervezett időt (5 óra) nem sikerült elérnem, 6 óra alatt mennem végig a távon. De ezt cseppen sem bánom, mert ilyen gyönyörű túrán már nagyon rég nem vettem részt, ezt vétek lett volna végigszaladni. Nem szeretem ugyanazt a túrát kétszer megtenni, de erre mindenképp el fogok jönni jövőre is. Nagyon megérte.

(Kőrössy Tamás)