Visegrádi-kapu 30 – Túrablog

Visegrádi-kapu 30

A közepes hosszúságú körtúra a Pap-rétre vezeti a túrázókat, majd az Urak-asztala alatti szűk ösvényeken tekeregve érinti a Borjúfőt. A visszafordítópontot jelentő Visegrádi-kapunál csatlakozik be a hosszú táv útvonalába és tér vissza Leányfalura.

30 00 FK

Leányfalu, rajt -> Móricz Zsigmond utca -> P+ (Hunyadi János utca) -> P P+ elágazás -> Po -> Rekettyés-forrás -> Po vissza -> P+ tovább -> Álló-rét -> S+ -> jobbra Zoo (műút) -> Papp-rét -> PK -> K -> Visegrádi-kapu -> K+, ZK+, Z, PZ -> Kis-Bükk-tető -> S -> Leány-kút -> So -> balra PS -> Vörös-kő -> P -> Leányfalu, cél

Pont Jelzés Táv Szint Σ táv Σ szint
Leányfalu, rajt 0 km 0 m 0 km 0 m
P+ elágazás Jelzetlen 1,065 km 5 m 1,065 km 5 m
Rekettyés-forrás P+, Po 2,157 km 188 m 3,222 km 193 m
Álló-rét Po, P+ 1,850 km 99 m 5,072 km 292 m
Pap-réti műút S+ 2,517 km 19 m 7,589 km 311 m
Pap-rét Zoo 5,546 km 235 m 13,1365 km 546 m
Vízverés-nyerge KP, K 3,047 km 80 m 16,182 km 626 m
Visegrádi-kapu K 2,308 km 50 m 18,490 km 676 m
József-forrás K+, K+Z 2,714 km 13 m 21,204 km 689 m
Kis-Bükk-tető K+Z, Z, ZP 4,043 km 251 m 25,247 km 940 m
Leány-kút S 2,164 km 0 m 27,411 km 940 m
Vörös-kő So, PS 1,601 km 239 m 29,012 km 1179 m
Leányfalu, cél P, jelzetlen 3,834 km 0 m 32,846 km 1179 m

Az útvonal leírása:

A Faluházból kilépve a járda elérését követően jobbra fordulva kezdjük meg utunkat. A P jelzés elérésénél lámpás kereszteződésben találjuk magunkat, melyen átkelünk a 11-es út hegyek felőli oldalára. Figyelem! Nem a P jelzésen, hanem a 11-es úttal párhuzamosan, Tahitótfalu irányában haladunk tovább. Egészen a P+ jelzésig, melyen balra kanyarodunk a Hunyadi utcára. Ezen végigmenve elhagyjuk a települést, majd az erdőben emelkedve az Erdő fohászát leíró fatáblánál a Po jelzésen jobbra fordulunk. Ezen 200 métert teszünk meg a Rekettyés-forrásig. (Felt. EP)

Rekettyés-forrás. Fotó: Tolnai Balázs
Rekettyés-forrás. Fotó: Tolnai Balázs

Visszagyalogolunk a csomópontig újabb 200 métert, ahol újra a P+ jelzést követve haladunk tovább az Álló-rét irányába. Érintjük a Csaba-kutat, átkelünk a Szénégető-patakon, majd a hármas elágazásnál jobbra tartva folytatjuk barangolásunkat (továbbra is a P+ jelzésen). Hamarosan megérkezünk az Álló-rétre, ahol PVZ kód is található. (Felt. EP)

Hófedte Álló-rét. Fotó: Tolnai Balázs
Hófedte Álló-rét. Fotó: Tolnai Balázs

Míg a 15-ös táv itt jobbra fordul, mi a baloldalon egyesen átvágunk az irányjelző tábla felé, ahol az S és S+ jelzések irányában elindulunk, szinte azonnal a jobb ágon folytatjuk utunkat, innen már csak az S+ jelzés kísér minket. Az ösvény hamarosan egy szekérúttá szélesedik, melyen hosszan egyenesen folytatjuk utunkat. Rövidesen a szekérútról jobbra srégen letérünk, követve tovább a jelzést. Amikor egy T-elágazáshoz érünk, a jobbra erősen lejtő utat választjuk, ami után azonnal veszünk egy balkanyart a következő kereszteződésben. A lejtmenetet balra tartva folytatva perceken belül elérünk a Zoo-val jelzett műúthoz. (felt. EP)

Ködben kirajzolódó út a Visegrádi-hegységben. Fotó: Tolnai Balázs
Ködben kirajzolódó út a Visegrádi-hegységben. Fotó: Tolnai Balázs

A 45-ös táv egyenesen követi az S+ jelzést, mi viszont a 30-as távon a Zoo jelzésű műúton jobbra folytatjuk utunkat, és teljesen egyértelműen 5,5 km-t teszünk meg rajta egészen Pap-rétig. (EP)

A tél az úr a Pap-réten. Fotó: Tolnai Balázs
A tél az úr a Pap-réten. Fotó: Tolnai Balázs

A Pap-réten jobbra fordulva felvesszük a K és P jelzések hangulatát, a következő 600 métert így tesszük meg, közben a Palóczki-rét látható a bal oldalunkon, majd egy elágazásban a bal oldalt megpillanthatjuk az útbaigazító táblát, ahol a K és P jelzések elválnak egymástól. Mi a K jelzésen megyünk tovább. Rögtön egy Y-elágazásban a K jelzés az első fán nem teljesen egyértelmű, így keressünk egyértelműsítő jelzést, hogy jó irányba indultunk-e el.

Az elágazásnál jobbra kell tartani. Fotó: Tolnai Balázs
Az elágazásnál jobbra kell tartani. Fotó: Tolnai Balázs

Jó másfél kilométerrel később megérkezünk a Vízverés-nyergébe, ahol egyenesen menjünk keresztül a réten, a túlsó felén találunk táblát a folytatáshoz, mely egy gyenge jobbkanyart jelent ebben az esetben, a távolban láthatjuk a vadvédelmi kerítést, melyet fagyos idő esetén óvatosan másszunk meg! Szűk ösvényen haladunk tovább, majd a kerítés párját is láthatjuk, 800 méter után érünk ki újra egy széles szekérútra, melyet az elektromos kerítéssel együtt, 500-600 méter múlva rövidesen jobbra elhagyunk, továbbra is a K jelzést követve. Innen már hamarosan meg is érkezünk a Visegrádi-kapuhoz, ahol újra találkozunk a 45-ös táv résztvevőivel. (EP)

Fagyott fák a ködös Borjúfőn. Fotó: Tolnai Balázs
Fagyott fák a ködös Borjúfőn. Fotó: Tolnai Balázs

Jobbra folytatjuk utunkat innentől a K+ jelzésen, amely a Mester-réten visz keresztül. Az első fánál még ne kanyarodjunk el jobbra, majd csak a rét túloldalán a magaslesnél menjünk jobbra, így továbbra is a K+ jelzésen maradunk. Nemsokára balról becsatlakozik hozzánk a Z jelzés, és szerencsére a 25 tonnás korlátozás reánk nem vonatkozik, mert előtte jobbra elfordulunk. 400 méter múlva a József-forráshoz érkezünk, ahol akár meg is pihenhetünk. 350 méterrel később a K+ és a Z kettéválik, mi innentől balra a Z jelzést követjük. Kb. 1 km múlva egy kétes elágazáshoz érünk, ahol az út jobbra kanyarodik, de nekünk a kevésbé kijárt bal ágon van az utunk, ahol viszonylag meredeken leereszkedünk a Kalicsa-patak szurdokába, és jobbra óvatosan elindulunk benne. Pillanatok múlva egy Y-elágazáshoz érünk, ahol a Z jelzés az Y közepén meredeken indul felfele. Ehelyett érdemes a jobb ágon 20 métert kerülni és jóval enyhébb szögben felmászni a tőlünk most már balra lévő jelzéshez. Óvatosan!

Ködbe burkolózott a Visegrádi-kapu névre keresztelt tisztás. Fotó: Tolnai Balázs
Ködbe burkolózott a Visegrádi-kapu névre keresztelt tisztás. Fotó: Tolnai Balázs

Felfelé menet 400 méter múlva egy kis fakunyhóhoz érünk, mely mögött jobbra követjük a Z jelzés lassan emelkedő útját. Mikor úgy érezzük, felértünk, jobbra kanyarodunk tovább a jelzéssel és 300 méteren belül megérkezik jobbról/szemből a P jelzés. A közös úton haladunk balra tovább, ami legfeljebb 200 méter múlva élesen jobbra tér, majd szinte azonnal balra. Figyeljük alaposabban a PZ jelzést! Ezen az ösvényen érünk fel a Kis-Bükk-tetőre, ahol a Z jobbra kanyarodik (innen érkezik a 15-ös táv), a P előre tart tovább. Métereken belül pedig találkozunk az S jelzéssel. Míg a P és S egyenesen megy tovább, mi balra, lefele fordulunk az önálló S jelzésre.

A szerpentinen ereszkedve keresztezzük a Nyulasi-patakot, ahonnan már nincs messze következő ellenőrzőpontunk, a Leány-kút közelében lévő S és So elágazás. Innen következik a túra legnehezebb szakasza a So jelzésen. (Felt. EP)

Az előttünk álló egy kilométer hosszú szakasz 200 méter szintemelkedést tartalmaz, de ne aggódjunk, véget fog érni. Mikor végre felértünk és találkozunk a P S jelzésekkel, ezeket követve balra kirándulunk tovább, és ezen jutunk el Vörös-kőig, ahol gyönyörködhetünk a Dunára nyíló kilátásban. (EP)

Emlékmű a Vörös-kőn. Fotó: Tolnai Balázs
Emlékmű a Vörös-kőn. Fotó: Tolnai Balázs

A P jelzésen továbbmenve megkezdjük a visszaereszkedést Leányfalura, figyelve arra, hogy sehol se vágjuk le a kanyargós útvonalat. A túra elején már érintett Po P P+ csomópontban (Erdő fohásza tábla) most a tábla mögött folytatódó P jelzésen maradunk. Elhaladunk a Vörös Meteor-forrás mellett és hamarosan már a község aszfaltját tapossuk. Ezen nem megyünk el egészen a lámpás kereszteződésig, ugyanis a hídon jobbra átkelve a Szent Imre Herceg útján, majd a Petőfi Sándor utcán enyhén balra közelítjük meg a 11-es utat. A zebrán, kellő körültekintés mellett kelünk át rajta, majd balra kanyarodva már láthatjuk is magunk előtt a túra célját. (EP)

A túra GPS nyomvonala

A túra kedvcsináló videója

Ezt olvastad már?