Vörös-kő 15N/15É – Túrablog

Vörös-kő 15N/15É

A legrövidebb, mindössze 15 kilométeres távot választók a hegyek gyűrűjében meghúzódó Álló-rét felől közelítik meg a Kis-Bükk-tetőt, ahonnan egészen a Leány-kútig ereszkednek le. Az innen történő visszakapaszkodás a Vörös-kőre minden távon nagy kihívás, ám a magaslat kínálta panoráma valamennyi fáradozásért kárpótol.

Kilátás a Vörös-kőről
Kilátás a Vörös-kőről

Leányfalu, rajt → Móricz Zsigmond utca → P+ (Hunyadi János utca) → P P+ elágazás → Po → Rekettyés-forrás → Po vissza → P+ tovább → Álló-rét → jobbra Z S → Z → Kis-Bükk-tető → S → Leány-kút → So → balra PS → Vörös-kő → P → Leányfalu, cél

Pont Jelzés Táv Szint Σ táv Σ szint
Leányfalu, rajt 0 km 0 m 0 km 0 m
P+ elágazás jelzetlen 1,065 km 5 m 1,065 km 5 m
Rekettyés-forrás P+, Po 2,157 km 188 m 3,222 km 193 m
Álló-rét Po, P+ 1,850 km 99 m 5,072 km 292 m
Kis-Bükk-tető ZS, Z 1,789 km 166 m 6,861 km 458 m
Leány-kút S 2,164 km 0 m 9,025 km 458 m
Vörös-kő So, PS 1,601 km 239 m 10,626 km 697 m
Leányfalu, cél P, jelzetlen 3,834 km 0 m 14,460 km 697 m

Az útvonal leírása

A Faluházból kilépve a járda elérését követően jobbra fordulva kezdjük meg utunkat. A P jelzés elérésénél lámpás kereszteződésben találjuk magunkat, melyen átkelünk a 11-es út hegyek felőli oldalára. Figyelem! Nem a P jelzésen, hanem a 11-es úttal párhuzamosan, Tahitótfalu irányában haladunk tovább. Egészen a P+ jelzésig, melyen balra kanyarodunk a Hunyadi utcára. Ezen végigmenve elhagyjuk a települést, majd az erdőben emelkedve az Erdő fohászát leíró fatáblánál a Po jelzésen jobbra fordulunk. Ezen 200 métert teszünk meg a Rekettyés-forrásig. (Felt. EP)

A Rekettyés-forrás elágazása
A Rekettyés-forrás elágazása

Visszagyalogolunk a csomópontig újabb 200 métert, ahol újra a P+ jelzést követve haladunk tovább az Álló-rét irányába. Érintjük a Csaba-kutat, átkelünk a Szénégető-patakon, majd a hármas elágazásnál jobbra tartva folytatjuk barangolásunkat (továbbra is a P+ jelzésen). Hamarosan megérkezünk az Álló-rétre, ahol PVZ kód is található. (Felt. EP)

Az ösvény végén vár minket a környék egyik legnépszerűbb csomópontja, az Álló-rét.
Az ösvény végén vár minket a környék egyik legnépszerűbb csomópontja, az Álló-rét.

A hosszabb távok Szentendre irányába haladnak tovább, ám mi fordulunk, s a már szembe lévő három út közül a középsőt választjuk, így a Z és az S jelzéseket követjük. Az emelkedőn baktatva nem térünk le az útról, kitartunk az irány mellett, még ha kecsegtető is az emelkedés megszűnése. Kitartásunk eredménye a két jelzés elágazásánál kezdődő pihentető szintút. Mi a Z jelzésen maradunk, balra tartva.

A zöld és a sárga sáv jelzések elágazása. Jobbra a Vörös-kőre, balra a Kis-Bükk-tetőre jutunk, mi balra tartunk.
A zöld és a sárga sáv jelzések elágazása. Jobbra a Vörös-kőre, balra a Kis-Bükk-tetőre jutunk, mi balra tartunk.

A Német-széna nevű hely jobbkanyarjánál újabb emelkedő vár ránk, melyről nem térünk le az 500 méterre lévő keresztúton. Átkelünk rajta, majd utunkat a hegy felé emelkedve, kicsit balra tartva folytatjuk. A zöld sáv jelzés hiányos ezen a szakaszon, a festések távol, de láthatóan, követhetően helyezkednek el egymástól. Nemsokára a Kis-Bükk-tetőn vagyunk. Előbb jobbra a P és az S jelzéseken, majd balra fordulva lefele indulunk, ekkor már csak az S jelzésen. A szerpentinen ereszkedve keresztezzük a Nyulasi-patakot, ahonnan már nincs messze következő ellenzőpontunk, a Leány-kút közelében lévő S és So elágazás. Innen következik a túra legnehezebb szakasza az So jelzésen. (Felt. EP)

A Leány-kút szomszédságában lévő ellenőrzőpont helyszíne.
A Leány-kút szomszédságában lévő ellenőrzőpont helyszíne.

Az előttünk álló egy kilométeres szakasz 200 méter szintemelkedést tartalmaz, de ne aggódjunk, véget fog érni. Mikor végre felértünk és találkozunk a P S jelzésekkel, ezeket követve balra kirándulunk tovább, és ezen jutunk el Vörös-kőig, ahol gyönyörködhetünk a Dunára nyíló kilátásban. (EP)

Kilátás a Vörös-kőről
Kilátás a Vörös-kőről

A P jelzésen továbbmenve megkezdjük a visszaereszkedést Leányfalura, figyelve arra, hogy sehol se vágjuk le a kanyargós útvonalat. A túra elején már érintett Po P P+ csomópontban (Erdő fohásza tábla) most a tábla mögött folytatódó P jelzésen maradunk. Elhaladunk a Vörös Meteor-forrás mellett és hamarosan már a község aszfaltját tapossuk. Ezen nem megyünk el egészen a lámpás kereszteződésig, ugyanis a hídon jobbra átkelve a Szent Imre Herceg útján, majd a Petőfi Sándor utcán enyhén balra közelítjük meg a 11-es utat. A zebrán, kellő körültekintés mellett kelünk át rajta, majd balra kanyarodva már láthatjuk is magunk előtt a túra célját. (EP)

A túra GPS nyomvonala

A túra kedvcsináló videója

Ezt olvastad már?